![]() |
2010.01.13. 01:01
Oroszlan írta:Akkor ahogy ígértem a kiskapu a közig bírság alól:
Nem 2 van, elírtam, csak 1.
Mindkét esetben alapvető kritérium, hogy gyorshajtásnál vagy egyéb szabálysértésnél lefényképeznek menet közben, de nem állítanak meg, nem igazoltatják a kocsit vezető (használó) személyt, a bírság csekk a kocsi üzembentartójának (tulajdonosának) érkezik.
Előre bocsájtom: ha amit leírtam, azok nem így történnek meg a való életben és azt utána valaki így csinálja meg visszadátumozva papírokat, az okirat-hamisítás és hamis tanúzás bűncselekményeket követ el.
Én ezzel nem ezekre akarok felhívni senkit (mert a hamis tanúzásra felhívás is bűncselekmény), nem akarok senkit arra rávenni, hogy bűncselekményt kövessen el, hanem a jogalkotó jogalkotási hiányosságaira kívánok rávilágítni.
Tehát ha:
A gépkocsit a szabálysértés elkövetésének idején olyan személy vezette, aki 18 év alatti, van vezetői engedélye, viszont nem rendelkezik önálló keresettel és nincs vagyona. (pl a középiskolába járó gyerek)
1988. évi I. törvény
a közúti közlekedésről
21/A. § (1) Az üzemben tartó mentesül a 21. § (2) bekezdése alapján kiszabott közigazgatási bírság megfizetése alól, ha a gépjármű - a szabályszegés időpontját megelőzően - jogellenesen került ki a birtokából és igazolja, hogy a jogellenességgel összefüggésben - a bírságot kiszabó határozat kézbesítését megelőzően - kezdeményezte a megfelelő hatóság eljárását.
(2) Ha a gépjárművet az üzemben tartó a szabályszegést megelőzően más természetes személy vagy nem természetes személy használatába adta, és ezt a használatba vevő személy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt, a (4) bekezdés szerinti adatokat tartalmazó nyilatkozatával igazolja, vagy - azon gépjárművek esetében, amelyek külön jogszabály alapján a közúti forgalomban menetlevéllel, illetve fuvarlevéllel vehetnek részt - olyan menetlevéllel, illetve fuvarlevéllel igazolja, amelyek a (4) bekezdés szerinti adatokat tartalmazzák, a közigazgatási bírságot a használatba vevő személlyel szemben kell kiszabni.
(4) A (2) bekezdés szerinti nyilatkozat, menetlevél, illetve fuvarlevél tartalmazza
a) a gépjármű hatósági jelzését,
b) a természetes személy üzemben tartó és használatba vevő nevét, születési idejét, születési helyét, lakcímét, nem természetes személy üzemben tartó és használatba vevő esetén annak megnevezését és székhelyének (telephelyének) címét,
c) a használatba vevő személynek a gépjármű vezetésére jogosító engedélye számát,
valamint
d) azon időszak megjelölését, amelyre a gépjármű használatát a használatba vevő az üzemben tartótól átvette.
Tehát ebbe a nyilatkozatba azt kell beírni, hogy a gépjárművet a szabálysértés elkövetésének idején egy olyan (az elkövetés napján) 18 évesnél fiatalabb személy vezette, használta, akinek van hivatalosan vezetői engedélye, de nincs neki önálló keresete és semmilyen vagyona.
Ezt a nyilatkozatot vagy írja alá két tanú vagy ügyvéd előtt készüljön és legyen rajta ellenjegyzés vagy közjegyző előtt foglaltasson okiratba.
1999. évi LXIX. törvény
a szabálysértésekről
Fiatalkorúakra vonatkozó rendelkezés
29. § (1) E törvény alkalmazásában fiatalkorú az, aki a szabálysértés elkövetésekor a tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem.
(2) Fiatalkorúval szemben pénzbírságot akkor lehet kiszabni, ha önálló keresete (jövedelme) vagy megfelelő vagyona van.
Tehát ez alapján a fiatalkorúra – a feltételek teljesülése esetén - pénzbírságot nem lehet kiszabni. Közigazgatásit sem, mert az is pénzbírság. Le nem ültethetik, mert az csak a kiszabott pénzbírság be nem fizetése esetén történő átváltoztatás, de itt pénzbírság sincs.
Lehet, hogy a fiatalkorút a szabálysértés miatt eltiltják a vezetéstől 2-3 hónapra, de a legrosszabb esetben az illető addig nem vezet autót.
Szerintem.
Természetesen a fent leírtak nem garancia semmire, de a hatályos jogszabályok alapján így működik.
Charlie !
Vélemény ?
2010.01.13. 01:16
2010.01.13. 01:17
simi64 írta:Közjegyzői okirat készítése esetenként drágább, mint a bírság
2010.01.13. 01:18
2010.01.13. 01:23
Bacsek írta:És ebben az esetben nem fordulhat elő a szülőn vagy gyámon való behajtás pl adó módjára? Vagy nem szállhat vissza a kötelezettség az üzembentartóra ha kiderül h kiskorú vezetett?
Lehet h hülye kérdések, csak hirtelen ez jutott eszembe!![]()
Egyébként tökéletes leírás, amolyan OroszlánosÉs köszi a tippet
2010.01.13. 01:23
Bacsek írta:És ebben az esetben nem fordulhat elő a szülőn vagy gyámon való behajtás pl adó módjára? Vagy nem szállhat vissza a kötelezettség az üzembentartóra ha kiderül h kiskorú vezetett?
2010.01.13. 01:25
Oroszlan írta:Bacsek írta:És ebben az esetben nem fordulhat elő a szülőn vagy gyámon való behajtás pl adó módjára? Vagy nem szállhat vissza a kötelezettség az üzembentartóra ha kiderül h kiskorú vezetett?
Nem kiskorú, mert az 14 év alattit jelent, fiatalkorú (14 és 18 között).
Nem szállhat át másra semmi, ezért írja a jogszabály a teljes bizonyító erővel bíró okirat fogalmát, ami hitelesen bizonyítja azt, hogy akkor a kocsit 18 év alatti személy vezette.
2010.01.13. 01:25
simi64 írta:Bacsek írta:És ebben az esetben nem fordulhat elő a szülőn vagy gyámon való behajtás pl adó módjára? Vagy nem szállhat vissza a kötelezettség az üzembentartóra ha kiderül h kiskorú vezetett?
Valamit tudhat a faszi! Olyan valószerűnek tűnik![]()
Kösz!
Menj, nyomj egy táblát a "benzin-diesel" topicba és feküdj le, mert sokat súlyzóztál ma
2010.01.13. 12:03
Oroszlan írta:simi64 írta:Bacsek írta:És ebben az esetben nem fordulhat elő a szülőn vagy gyámon való behajtás pl adó módjára? Vagy nem szállhat vissza a kötelezettség az üzembentartóra ha kiderül h kiskorú vezetett?
Kösz!
Menj, nyomj egy táblát a "benzin-diesel" topicba és feküdj le, mert sokat súlyzóztál ma
Ma csak benéztem a terembe, szívtam egy kis izom szagot, hétvégén kezdek majd.
2010.01.13. 12:12
lepke írta:Oroszlan írta:simi64 írta:Bacsek írta:És ebben az esetben nem fordulhat elő a szülőn vagy gyámon való behajtás pl adó módjára? Vagy nem szállhat vissza a kötelezettség az üzembentartóra ha kiderül h kiskorú vezetett?
Kösz!
Helo
Fotókat rakjál fel a felső testedről![]()
![]()
![]()
üdv zoli
2010.01.13. 12:43
Oroszlan írta:lepke írta:Oroszlan írta:simi64 írta:Bacsek írta:És ebben az esetben nem fordulhat elő a szülőn vagy gyámon való behajtás pl adó módjára? Vagy nem szállhat vissza a kötelezettség az üzembentartóra ha kiderül h kiskorú vezetett?
Kösz!
Helo
![]()
![]()
üdv zoli
Nem, mert az szeméremsértés lenne és lehet rosszat álmodnál !
Forgolódnál éjszaka, izzadnál, állandó vizelési inger, rémálmok gyötörnének, stb.
2010.01.13. 12:50
lepke írta:Oroszlan írta:lepke írta:Oroszlan írta:simi64 írta:Bacsek írta:És ebben az esetben nem fordulhat elő a szülőn vagy gyámon való behajtás pl adó módjára? Vagy nem szállhat vissza a kötelezettség az üzembentartóra ha kiderül h kiskorú vezetett?
Kösz!
Helo
![]()
![]()
üdv zoli
Nem, mert az szeméremsértés lenne és lehet rosszat álmodnál !
Forgolódnál éjszaka, izzadnál, állandó vizelési inger, rémálmok gyötörnének, stb.
Helo Fiuk
Oroszlán vagyokegy kicsit sokat edzettem
![]()
![]()
![]()
üdv zoli
2010.01.13. 23:48
2010.01.13. 23:52
charlie01 írta:Most beszéltem Oroszlannal, ezzel a közigazgatási bírsággal kapcsolatban, és szerintem teljesen jó amit beírt. Azt azért szeretném leszögezni, hogy a jogi dolgokat jobban tudja mint én.
Először is én is felhívom a figyelmet arra, hogy senkit nem bíztatok bűncselekmény elkövetésére.
Linkelem, amit már beírt egyszer.
Ha a gépjárművet az üzemben tartó a szabályszegést megelőzően más természetes személy vagy nem természetes személy használatába adta, és ezt a használatba vevő személy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt, a (4) bekezdés szerinti adatokat tartalmazó nyilatkozatával igazolja, vagy - azon gépjárművek esetében, amelyek külön jogszabály alapján a közúti forgalomban menetlevéllel, illetve fuvarlevéllel vehetnek részt - olyan menetlevéllel, illetve fuvarlevéllel igazolja, amelyek a (4) bekezdés szerinti adatokat tartalmazzák, a közigazgatási bírságot a használatba vevő személlyel szemben kell kiszabni.
Utána pedig, nagyon helyesen felhozza a fiatalkorú gépjármű vezetőt. Mo.-on már 17 évesen lehet " B " vezetői engedély, tovább egy fiatal korút szabálysértés, vagy most esetünkbe egy szabályszegés elkövetése esetén elég kevés dologgal lehet szankcionálni. Nincs pénzbírság /hacsak nincs megfelelő vagyona vagy jövedelme, de úgysincs / nincs elzárás, nincs közmunka, a szülők se fognak a gyerek után fizetni, maximum eltiltás lehet ahogy Oroszlan írta.
Ez szerintem is teljesen jó megoldás, se ügyvéd se jegyző nem kell egy magánokirathoz. Kell a tulajdonos meg két tanú, meg egy helyesen kiválasztott dátum
Viszont akinek vannak közeli jogász ismerősei pl: kimondott közlekedési ügyvéd , szép csendben megkérdezheti. Én most nem dolgozok egy hétig, de megkérdezek azért egy-két közlekedési parancsnokot.
2010.01.13. 23:58
2010.01.14. 00:26
2010.01.14. 00:35
kovessyroli írta:kicsit már fáradt vagyok ahhoz, hogy jsz-t böngésszek, de emlékezetem szerint van az objektív felelősségre vonatkozó jsz-nak olyan rendelkezése is, hogy ha a követelést nem lehet behajtani, úgy az üzembentartót egyetemleges megfizetési kötelezettség terheli a bírság vonatkozásában.
nem vagyok benne biztos, de mintha lenne ilyen...
2010.01.14. 12:04
simi64 írta:Igen ám, csak azt felejti el az Oroszlán, hogy nekünk (vele ellentétben) nincsen 18. életévét még be nem töltött, de jogosítvánnyal rendelkező ismerősünk.
Jogsit úgy lehet szerezni, ha betöltötted a 17. életévedet, azt is csak szülői engedéllyel. A KRESZ-vizsga+tanfolyam, még ha elsőre átmész sem 1 hónap!
Ergo: az Oroszlán által említett személy, aki megfelel a kritériumoknak (és az is csak pár hónapig) mondjuk Szombathelyen van ilyen talán 3.
Az ötlet jó és logikus, de a gyakorlatban kivitelezhetetlen!
2010.01.14. 12:11
e39chip írta:simi64 írta:Igen ám, csak azt felejti el az Oroszlán, hogy nekünk (vele ellentétben) nincsen 18. életévét még be nem töltött, de jogosítvánnyal rendelkező ismerősünk.
Jogsit úgy lehet szerezni, ha betöltötted a 17. életévedet, azt is csak szülői engedéllyel. A KRESZ-vizsga+tanfolyam, még ha elsőre átmész sem 1 hónap!
Ergo: az Oroszlán által említett személy, aki megfelel a kritériumoknak (és az is csak pár hónapig) mondjuk Szombathelyen van ilyen talán 3.
Az ötlet jó és logikus, de a gyakorlatban kivitelezhetetlen!
Hát nem tudom... Nekem 2 hónap alatt megvolt és nem kellett szülőnek aláírni!!
2010.01.14. 14:23