![]() |
2010.09.24. 21:29
2010.09.24. 21:30
Labi írta:ha úgy fog havazni mint tavaly, akkor mindenki fogjon egy hólapátot!![]()
diszkriminációról szó sincs! Sőőőt! A tágasabbik a hely a tiétek!
2010.09.24. 21:33
Celtic írta:Labi írta:ha úgy fog havazni mint tavaly, akkor mindenki fogjon egy hólapátot!![]()
Na tavaly Te eltévedtél!
2010.09.24. 21:36
Labi írta:Celtic írta:Labi írta:ha úgy fog havazni mint tavaly, akkor mindenki fogjon egy hólapátot!![]()
Na tavaly Te eltévedtél!
2010.09.24. 21:46
2010.09.24. 22:06
Labi írta:jajj irányban voltam én!...de valóban kavarós volt, főleg abban az ítéletidőben!
2010.09.25. 10:41
2010.09.25. 10:51
Labi írta:ha úgy fog havazni mint tavaly, akkor mindenki fogjon egy hólapátot!![]()
2010.09.25. 10:59
2010.09.25. 11:02
Labi írta:Nem csodálom! Én pesten lakom, de csak azért mentem el abban az ítéletidőben, mert az ország távoli szegletéből már elindultak és nem akartam puha pöcs lenni, hogy innen a közelből nem vagyok képes elmenni!![]()
2010.09.25. 11:09
2010.09.25. 11:15
Sali645 írta:lepke írta:Helo
A malacsütést meg lesz csinálva amit már régen megígértem
Szedtem információkat róla aki CSINÁLT már ilyet az leírhatná tapasztalatait
A munkafolyamatok közti PÁLINKÁZÁSRÓL tudunk mindent![]()
![]()
Csak a sütési mód hiányos
IGY nézne majd ki
Van róla egy pár információ
ezt kellene kiegészíteni
----------------
remélem nem vagy még elkésve. nyársat, állványt a malac méretéhez viszonyitsd! a tűz, sose lángoljon, mindig csak parázs legyen! malacot a malacboltba vegyél:)(vámház csarnok) mekkorát? hányan lesztek? nagy választék nincs. fűszerezni csak belül, izlés szerint. nem árt, ha "ki pálcikázod a belsejét. de mindenekelőtt. ha tutira karsz menni, előtte s sütőbe párold meg. ne süsd, ne forrald, abáld.(nevezhetjük pácolásnak is.) ha puha, (nehogy szétessen! annyira ne legyen puha!)akkor tedd nyársra és forgasd mig meg nem sül.(ezt már láthatják a vendégek is.) sörrel, csak az utolsó negyed órában, és csak a bőrét! piros, és ropogós lesz.
ennyit dióhéjjban. ha részletesebben érdekel szólj!
jó étvágyat!
------------------
nyárson, faszenen max. 10-12 kg-os malac sül át teljesen. a malackót 3-4 nappal korábban csak belülről bátran befűszerezni.(frissenőrölt bors, majorannaus, só)
kívülről én naponta átkenegetem sült disznózsírral. nyársra húzni úgy, hogy a lábak lehetőleg ne lógjanak ki a malac testétől nagyon, hogy ne tudjon megforogni.
eztán jön a kitömés. 2-3 tiszta konyharuhát teszek az hasüregbe és hústűvel "bevarom". ettől a malacnak lesz formája és a sütés, meleg hatására a konyharuhák belülről szinte főzik a fűszeres húslében a húst.
a faszenek és a malac közti távolságot nem kell állítgatni, inkább az izzó szén mennyiségét kell eltalálni. általában a feja és a fara felé kell húzni az izzó szenet, a közepe úgyis sül.
Fontos nagyon, hogy mindig egy másik helyen előre beizzított faszenet szabad a malac alá rakni, mert ha a zsákból öntöd porzik és nagyon lehűti a húst. szintén érdemes a szélvédelemről gondoskodni, mert ha a meleg nagy részét elfújja a szél a sütés nagyon elhúzodik.
én sörrel kenegetem meg ecsettel. főleg ahol netán égni akar.
kb. a 3.-4. órában forgás közben kihúzom a hústűket és a konyharuhákat, hogy a hasüreg is tudjon sülni. jó szélvédelemmel 5-5 1/2 óra múlva az indulástól számítva kész az állat az evésre.
még két nagyon fontos dolog.
1. malacsütéshez nélkülözhetetlen a kenyér, vaj, párizsi. ti. a jóhangulatú társaság már a második órában szeretné már felzabálni a nyers dögöt. mert éhesek. ezért a sandwich.
2.a malacsütés ezen módja társasági esemény. tilos a malac-sütőt egyedül kinnhagyni a hidegben egy rekesz sörrel. mert berugikol és szinté nyers marad az állat.
sok sikert, és ha jól sikerül akkor a jólakottságtól dagadó társaságnak csak szerényen csöndben megemlítheted:
--------------------
egy barátomtól hallottam ezeket a jó tanácsokat, mert Ő már túlesett ezeken. a jón is meg a bosszantón is.
a 10 12 kg-osak voltak a malacok amit sütöttem. Nagyobb nem is férne el a forgatón meg az 5 és fél óra elég is ebből a jómulatságból künn a hidegen. persze nyáron meg qrva meleg van. akkor talán egy fél órával előbb megvan.
jó hagymás krumlisalátával (kifli krumpliból!), meg dinsztelt vöröskáposztával 6-8 embernek bőségesen, 10-12 embernek normálisan elegendő egy ekkora sülemény.
érdemes odafigyelni mindenre, mert ennyi embernek kínos rosszul sült malacot tálalni.
de görcsölni sem szabad. elvégre ez egy buli!
mert olyan jó hallani hogy .......
-------------------
1. Malac előkészítése: a legegyszerűbb módja a hentessel előkészíttetni a malacot. (Én mindig a húsos barátaimmal szoktam előkészíttetni.) A lényeg az, hogy a vágás napján frissen kerüljön hozzánk a malac, ne a hűtőkamrából napok múlva.
2. A friss, megtisztított malacot legelőször alaposan sózzuk be. A sózást a malac belsejében kezdjük el, a sütés megkezdéséig a bőrét nem érheti só. Bosnyák barátom nem használ más fűszert, kizárólag sót, én azonban a só mellett a malac belsejét meg szoktam fűszerezni zúzott fokhagymával (legjobb, ha olívaolajba törjük a fokhagymát, könnyebb vele dolgozni), frissen, mozsárban zúzott köménnyel, valamint frissen őrölt feketeborssal.
3. Ha elkészültünk a fűszerezéssel, a malacot fel kell tennünk a nyársra. Sütőnként eltérő fajta nyárs lehet, a lényeg, hogy alaposan rögzítsük a gerincnél, a lapockáknál, illetve a comboknál. A malac nem mozdulhat meg a nyárson, ügyeljünk rá a rögzítés során. Ezt követően a malac felvágott hasát össze kell tűznünk, ehhez vékony drótot célszerű használnunk, hogy a sütés során keletkező gőzök ne tudjanak eltávozni a malac belsejéből. A fülekre tegyünk alufóliából "süvegeket", hogy ne égjenek meg.
4. Közvetlen a sütés előtt a zsír felével alaposan kenjük be a malac bőrét, és sózzuk meg bátran. A só beleragad a zsírba, nem fog leperegni a bőrről a sütéskor. A zsír másik felét olvasszuk meg, majd egy külön edénybe öntsük bele a sört. A zsírszalonnából vágjunk nagyobb darabokat, tegyük nyársra, ezzel fogjuk kenegetni a malac bőrét a sütés során.
5. Kezdjük meg a sütést. A nyársra rögzített malacot tegyük a sütő erre kialakított helyére, majd szórjunk alá kb. 3 kg izzó faszenet. Ügyeljünk rá, hogy a malac már forogjon a nyárson, amikor a parazsat alátesszük, máskülönben azonnal felhólyagosodik a bőre.
6. Az első 3 órában nem szabad nagy hőt kapnia a malacnak, ezért arra kell ügyelnünk, hogy az induló ...én mennyiséget kell folyamatosan pótolnunk. Közben kenjük a malac bőrét az olvasztott zsírral (hosszúszárú ecsettel), valamint a sörbe mártogatott zsírszalonnával felváltva. Ha hólyagosodna a bőr, azonnal kenjük le.
7. A három óra elteltével már lesz a malac bőrének halvány színe, ami nem is kell, hogy sötétebb legyen, hiszen a malac belsejét is át kell sütnünk.
8. 3-4 óra elteltével fokozatosan növelhetjük a ...én adagot a malac alatt, hozzávetőlegesen másfél-kétszeresére fogunk eljutni az utolsó 40 percre.
9. Az utolsó szakaszban készítsük el a köretet. A burgonyákat csomagoljuk be alufóliába, és tegyük őket a parázsba kb. 15- 20 percre. Időnként forgassuk őket, hogy ne égjen meg az oldaluk. A hőtől függően a sütési idő változhat.
10. A juhtúrót, a tehéntúrót, a finomra vágott metélőhagymát és a tejfölt keverjük össze egy tálban, sózzuk, borsozzuk.
11. Ha a malac elkészült, daraboljuk, és tálaljuk a fóliás burgonyával, melyet késsel megvágva kinyitunk, és megöntjük a juhtúrós öntettel. Házi savanyúságot adjunk mellé.
Ezek szabályok Zoli! Élőbe azért nem ennyire bonyolult a dolog! Mi szoktunk készíteni malacot,és mást is így sütve! Ha jól van előkészítve,tűz,parázs malac ízesítésfűszerek stb...akkor nem lehet hibázni! Ami a legfontosabb friss legyen a malac!!! Lehetőleg előző napi vágás,és jól lesózott,esetenként lefűszerezett legyen! Ha ezek nem adottak,akkor nem lesz jó!
Viszont elég hosszú a folyamat! Jó pár órát igénybe vesz míg elkészül. Ha hozol malacot,én megcsinálom neked! Gyakorlat megvan!![]()
![]()
Nyársom az van! Csak egy jól előkészített malac kell! Vagy legalább olyan ami félig megvan(elő van készítve)a többit befejezem én! Nem vagyok hentes,de sokat csináltam már,így tudom hogy megy![]()
![]()
![]()
Ui:Sör nélkül nem megy!
2010.09.25. 11:17
2010.09.25. 12:41
2010.09.25. 12:45
Imco írta:Most beszéltem a hentes cimbivel.
Ha kell tudok vinni én is malacot.
Azt mondja 15-20 Kg ami jó és 1000 ft /kg kb.
Igény szerint be is kenegeti, előkésziti ha kell.
Ők kemencébe szokták sütni.
2010.09.25. 12:53
2010.09.25. 12:57
2010.09.25. 13:08
Imco írta:Alakul ez!
A Haciendába lehet kint sütni?
Amit a Labi ajánlott a Törökmező helyett az a képek szerint alkalmas erre.
Nem mellékesen sokkal közelebb van hozzám!
...meg Tuv-hoz is!
KATT IDE!
2010.09.25. 13:15
2010.09.25. 13:37
Labi írta:szerintem megengedik, max pár forintot adunk nekik!