![]() |
2011.01.21. 14:03
szekeres írta:max írta:rbakos írta:max írta:Sziasztok!
97-es 528i 5w-50-es olajat önthetek bele?
Szia!
Persze hogy beleöntheted csak nem hozzá való hacsak nem versenypályán közlekedsz vele. Az 50-es olajnak ugyanis melegen olyan sűrűsége van ami nem feltétlenül tesz jót az olajpumpádnak, illetve emiatt a keringése (hűtési képessége, kenési képessége) sem olyan tökéletes, mint egy vékonyabb olajnak.
Tehát az én véleményem, hogy nem kell egy normál körülmények között üzemeltetett 28i motorba 40-esnél vastagabb olaj. A hideg oldali mutató (5W) az rendben van, magasabb (pl. 10W) viszont már nem jó mert az meg hidegen dermed túlságosan vissza, és hidegindításnál (ahol szinte a legnagyobb a kopás) nem ad megfelelő kenést.
Köszi.
Köszönöm a segitséget.
Üdv.
Én meg azt mondom , hogy 10W40 ami ezekbe kell! Felesleges az 5W40 csak elfolyik belőle... Persze most hideg van, de 1 hónap mulva nem lesz. Cseréld 10 ezrenként és NEM lesz gond. HIdd el!
Lényegében egy 97es kocsiban alsó hangon 200ezer minimum van!
2011.01.21. 16:19
szekeres írta:max írta:rbakos írta:max írta:Sziasztok!
Szia!
Persze hogy beleöntheted csak nem hozzá való hacsak nem versenypályán közlekedsz vele. Az 50-es olajnak ugyanis melegen olyan sűrűsége van ami nem feltétlenül tesz jót az olajpumpádnak, illetve emiatt a keringése (hűtési képessége, kenési képessége) sem olyan tökéletes, mint egy vékonyabb olajnak.
Tehát az én véleményem, hogy nem kell egy normál körülmények között üzemeltetett 28i motorba 40-esnél vastagabb olaj. A hideg oldali mutató (5W) az rendben van, magasabb (pl. 10W) viszont már nem jó mert az meg hidegen dermed túlságosan vissza, és hidegindításnál (ahol szinte a legnagyobb a kopás) nem ad megfelelő kenést.
Köszönöm a segitséget.
Üdv.
Én meg azt mondom , hogy 10W40 ami ezekbe kell! Felesleges az 5W40 csak elfolyik belőle... Persze most hideg van, de 1 hónap mulva nem lesz. Cseréld 10 ezrenként és NEM lesz gond. HIdd el!
2011.01.21. 17:02
2011.01.21. 19:08
tibi666 írta:9 liter olajat képes elnyelni a 30d motor? A karter le volt szedve, tömítést kellett cserélni, úgyszintén az olajhűtőnél és az olajszűrőháznál. 9 liter olajat számláztak ki. Normál olajcseréhez ha jól rémlik 7-et szoktak.
2011.01.21. 19:20
Orsika írta:tibi666 írta:9 liter olajat képes elnyelni a 30d motor? A karter le volt szedve, tömítést kellett cserélni, úgyszintén az olajhűtőnél és az olajszűrőháznál. 9 liter olajat számláztak ki. Normál olajcseréhez ha jól rémlik 7-et szoktak.
Én 7 et rakattam bele akkor volt középen de ha maxig öntik akkor is max 8 liter a 9-el levettek szerintem! Péter
2011.01.21. 19:38
tibi666 írta:Orsika írta:tibi666 írta:9 liter olajat képes elnyelni a 30d motor? A karter le volt szedve, tömítést kellett cserélni, úgyszintén az olajhűtőnél és az olajszűrőháznál. 9 liter olajat számláztak ki. Normál olajcseréhez ha jól rémlik 7-et szoktak.
Én 7 et rakattam bele akkor volt középen de ha maxig öntik akkor is max 8 liter a 9-el levettek szerintem! Péter
Egy 147 ezres számlánál nem az az 1 liter olaj oszt, vagy szoroz, egyébként is régi ismerős már a szerelő, nem valószínű, hogy le akarna húzni. Csupán a szakmai kíváncsiság hajt.
2011.01.21. 20:06
muhaati írta:Csodálkoznátok, mennyi olajat képes elnyelni egy ennyire megbontott motor.
Amikor olajcsere van, akkor fél, egy liter olaj benne marad a rendszerben a legjobb technológiával is.
Itt le volt véve a karter (+fél liter), szűrőház, olajhűtő,csövekkel (+fél liter ). Ha 8-al nincs felső nívón, (márpedig nincs! ), kiírnak még egyet. Abból lehet hogy csak felet raknak bele max-ig, de az akkor is 9.
Most pedig lehet szidni a szerelőket, hogy levettek fél liter olajjal, mert nem adták oda a maradékot.
2011.01.21. 21:17
Rjani530d írta:szekeres írta:max írta:rbakos írta:max írta:Sziasztok!
Szia!
Köszönöm a segitséget.
Üdv.
Egyetértek veled. Főleg, ha eddig is 10W40-nel ment. 10 ezrenként csere, aztán tökéletes. Létezik grafitos olaj is ebben, ami jót tesz az olajfogyasztásnak, ha valamennyi fogy. Én nem mondom, hogy nem jobb az 5W30, csak ha véletlen a 10-es is fogy, akkor kár próbálkozni az 5W-vel. Ha nem fogy, akkor el lehet gondolkodni, de ha 13 évig 10W-vel ment, akkor már nem sok értelmét látom.
2011.01.23. 16:57
2011.01.23. 19:48
Gorilla59 írta:Olvasgatok,szűrőgetek, de zavarodott elme állapotban vagyok:DLehet ez születési dolog, de kérek egy végső állás foglalást a veteránoktól.
Akkor most egy 2,5 vagy akár nagyobb benzinesbe 10w40 vagy 5w40.
Hm és akkor már márkára is menjünk rá . Nekem eddig Castrol Magnatec volt mindig benne az jó vagy nem van jó:D
Ez itt a kérdés
Köszi
2011.01.23. 22:13
kzolee írta:Gorilla59 írta:Olvasgatok,szűrőgetek, de zavarodott elme állapotban vagyok:DLehet ez születési dolog, de kérek egy végső állás foglalást a veteránoktól.
Akkor most egy 2,5 vagy akár nagyobb benzinesbe 10w40 vagy 5w40.
Hm és akkor már márkára is menjünk rá . Nekem eddig Castrol Magnatec volt mindig benne az jó vagy nem van jó:D
Ez itt a kérdés
Köszi
Van BMW olaj is, az bistosan jó:
BMW Olaj
2011.01.24. 17:44
2011.01.24. 21:31
szala2 írta:Sziasztok!Én is kérdezném hogy 1996 évj. 540i motorba melyik a legmegfelelőbb olaj? Olvasgattam én is a kírásokat de laikus vagyok nem nagyon igazodom ki rajta:( még!:) És ha már az olajnál tartok akkor még annyi lenne a kérdésem hogy a műszerfalon ahol az olajat kellene hogy jelezze azok a kis kockák nekem egy sem világít belőlük! Ez mit jelent hibás vagy már cserélnem kellene?
2011.01.25. 09:13
jackson írta:szala2 írta:Sziasztok!Én is kérdezném hogy 1996 évj. 540i motorba melyik a legmegfelelőbb olaj? Olvasgattam én is a kírásokat de laikus vagyok nem nagyon igazodom ki rajta:( még!:) És ha már az olajnál tartok akkor még annyi lenne a kérdésem hogy a műszerfalon ahol az olajat kellene hogy jelezze azok a kis kockák nekem egy sem világít belőlük! Ez mit jelent hibás vagy már cserélnem kellene?
Csak inditózáskor világít utánna lekapcsolja. 5w-40 motorolaj ami legalább BMW Longlife minősítésű Pl. LL98 (avagy 1998) LL01 és LL04 (mint 2001 és 2004). Azért 15eKm-enként lehet cserélni nem kell megvárni amíg elfogy az zöldlámpa.
Jackson, aki Pityu530da-ra emlékszik
2011.01.25. 11:55
szala2 írta:jackson írta:szala2 írta:Sziasztok!Én is kérdezném hogy 1996 évj. 540i motorba melyik a legmegfelelőbb olaj? Olvasgattam én is a kírásokat de laikus vagyok nem nagyon igazodom ki rajta:( még!:) És ha már az olajnál tartok akkor még annyi lenne a kérdésem hogy a műszerfalon ahol az olajat kellene hogy jelezze azok a kis kockák nekem egy sem világít belőlük! Ez mit jelent hibás vagy már cserélnem kellene?
Csak inditózáskor világít utánna lekapcsolja. 5w-40 motorolaj ami legalább BMW Longlife minősítésű Pl. LL98 (avagy 1998) LL01 és LL04 (mint 2001 és 2004). Azért 15eKm-enként lehet cserélni nem kell megvárni amíg elfogy az zöldlámpa.
OK! Köszi!
A kis kockák nem világítanak még indítózásnál sem! Csak az alaplapja de semmit sem jelez!
2011.01.25. 12:22
2011.01.25. 14:05
jackson írta:szala2 írta:jackson írta:szala2 írta:Sziasztok!Én is kérdezném hogy 1996 évj. 540i motorba melyik a legmegfelelőbb olaj? Olvasgattam én is a kírásokat de laikus vagyok nem nagyon igazodom ki rajta:( még!:) És ha már az olajnál tartok akkor még annyi lenne a kérdésem hogy a műszerfalon ahol az olajat kellene hogy jelezze azok a kis kockák nekem egy sem világít belőlük! Ez mit jelent hibás vagy már cserélnem kellene?
OK! Köszi!
A kis kockák nem világítanak még indítózásnál sem! Csak az alaplapja de semmit sem jelez!
Dehogynem akkor a Óra szimbólum világít ami a 2 éves fékolaj csere periódusra emlékeztet.
Jackson, aki pár napja mondta ezt másik klubtagnak is
2011.01.25. 14:19
stupeki69 írta:Lehet hogy pixel hibás a müszered. Probáld ki müszerfal ellenőrzést a műszerfal titkosmenűben ha ott világít akkor más bibi van. A letöltésekben van hogy , hogy kell aktiválni.
2011.01.25. 19:35
muhaati írta:tibi666 írta:Orsika írta:tibi666 írta:9 liter olajat képes elnyelni a 30d motor? A karter le volt szedve, tömítést kellett cserélni, úgyszintén az olajhűtőnél és az olajszűrőháznál. 9 liter olajat számláztak ki. Normál olajcseréhez ha jól rémlik 7-et szoktak.
Egy 147 ezres számlánál nem az az 1 liter olaj oszt, vagy szoroz, egyébként is régi ismerős már a szerelő, nem valószínű, hogy le akarna húzni. Csupán a szakmai kíváncsiság hajt.
Csodálkoznátok, mennyi olajat képes elnyelni egy ennyire megbontott motor.
Amikor olajcsere van, akkor fél, egy liter olaj benne marad a rendszerben a legjobb technológiával is.
Itt le volt véve a karter (+fél liter), szűrőház, olajhűtő,csövekkel (+fél liter ). Ha 8-al nincs felső nívón, (márpedig nincs! ), kiírnak még egyet. Abból lehet hogy csak felet raknak bele max-ig, de az akkor is 9.
Most pedig lehet szidni a szerelőket, hogy levettek fél liter olajjal, mert nem adták oda a maradékot.
2011.01.25. 20:10
hamoriarpi írta:Off Fiat Tipo 1,9 tds-ünkből anno mindig úgy cseréltem olajat, hogy kikötöttem a kiemelt olajhűtő csövezését, mert egyébként 1 liter fekete szurok bennemaradt a rendszerben és összecsúfondárosította a friss, finom nedüt. Nem egy jó megoldás. Tehettek volna a kiemelt olajhűtőre leeresztőt...
Bömbikéből szerencsére cseppig lejön.Az enyémnek sajnos nincs külső olajhűtője