![]() |
2009.11.13. 21:40
Illes írta:PMiki írta:vaszarig írta:Illes írta:Üdv!
Érdeklődnék, gyárilag mennyire vannak bekábelezve ezek az autók? Értem ez alatt, hogy az enyémben az alap hifi van, ajtónként 1-1 hangszóróval és szeretném kicsit upgradeelni a gyári top hifivel. Megtalálhatóak a kocsiban ehhez a kábelek, vagy újra kellene kábelezni az egészet? Ajtónként 1-1 gyári csipogóval, ill a kalaptartó alá szintén a gyári mélynyomóval és erősítővel szeretném egy kicsit szebbé tenni a hangzást.
Tudtommal semmi nincs bekábelezve. Ha Top hifit (DSP) szeretnél, kell egy kábelköteg, az összes hangszóró, a DSP erősítő, illetve a mélynyomó. És mivel a DSP-s rendszer nem 4 Ohm-os hanem 8, így a Hifi System-es hangszórók sem jók.
Így vagyon csak az autód jelenlegi szintjéhez nélkülözhetetlen kábelek vannak behúzva.
PMiki
És ha csak azokat a kis piezzo magasakat tenném bele az ajtókba, annak vajon meg lehet a csatija? Mert ugyebár az ajtókban a hangfalak egy erre kiképzett "dobozban" vannak. Csak nem készítenek minden felszereltséghez másikat. Vagy???
2010.09.23. 14:22
PMiki írta:Akkor ott tartottam, hogy erősítőt kerestem az első szetthez, de az első meghallgatásnál az is kiderült, hogy a passzív első szett nem hozta teljesen az elképzeléseket, így fél szemmel az aktív hangváltókat is nézegettem. a nagy nézegetés vége az lett, hogy vettem egy Pioneer három utas hangváltót, na ezzel eldőlt, hogy vissza az eredeti elképzeléshez, hogy aktív 3 utas rendszer lesz az autóban. Ekkor bukkant elém két u-Dimension (mikro Dinemsion) végfok, nem bírtam ott hagyni őket, megvettem.
u-Dimension RM-V41
u-Dimension RM-V21
Igen ám, de ezzel két dolog történt:
- a gyári M-es SUB ugrott mivel az RM-V21-el nem kötne barátságot és nem lenne hosszú életű
- ez a két erősítő már biztos nem fér be a CD váltó helyére
- a két fenti pont miatt némileg engednem kell a gyári megjelenésből, igaz csak a csomagtartóban
Tehát az új elképzelés a következő képen néz ki:
- a gyári MID fejegység marad
- az első ajtóban lévő hangszórók Visaton-ra kicserélődnek
- a kalaptartóban lévő hangszórók maradnak a gyáriak (úgysem használom őket)
- a rendszer aktív három utas a csomagtartóban egy mono SUB ládával
- az erősítők a csomagtartóban kerülnek elhelyezésre
- SUB láda szükség esetén könnyen kivehető
- a hangváltó a CD tár helyén van elhelyezve
- az utastérben nincs semmi látható változtatás minden gyári
Mivel az autóban volt sízsák így az volt az elképzelés, hogy a sízsák eltávolítása utánn ezen a nyíláson szól be a SUB.
A sízsák ill. hűlt helye:
A nyílást egy hangszóró szövet takarja el hogy szép legyen:
Mivel a SUB-ot kivehetőre akartam ki kellet találnom, hogy hogy tudom rögzíteni, mivel a hátsó üléseim ledönthetőek ezért az találtam ki hogy az ülés háttámlája és a csomagtartó pereme közé beszorítok egy szövettel borított fém lapot a mi a ládához van csavarozva és ez fogja tartani a ládát.
Ide megy a láda:
Miután a koncepció megvolt összedobtam egy ládát, ezzel foglalkozom így ettől nem tartottam és egy kis játékot is belevittem.
A láda elölről:
Hátulról:
A márkajelzés, a miheztartás végett:
Így megy be a láda:
Így néz ki berakva 1:
Így néz ki berakva 2:
Az ülés hátradöntésével lehet rögzíteni a ládát:
Az erősítők pedig a kapatartó aljára vannak rögzítve egy tartóra:
Az erősítők Rack-os kivitelűek (igaz nem szabványos) így ezeket rögzítettem a tartóra RM-V41 (első szett 2 út sztereó):
RM-V21 (SUB láda 1 út monó):
Az erősítők betápját a gyári elosztóból vettem az aksinál:
Ez előrelátó tervezők gondoltak rám az 50A-es bizti gyárilag bent volt a helyén:
A hangváltó a CD tár helyére került:
És van itt még más is:
Az ajtó becsukva:
A gyári kinézettel összesen ennyi kompromisszumot kellet kötni a csomagtartó még így is elég nagy:
Az utastérben pedig semmi sem változott a gyári kinézethez képest:
Ha pedig szól a zene:
A rendszer nem rég készült el, nagy hajrával a Velencei találkozó előtti este lett meg. Már az első megszólalása is bizalomgerjesztő volt. Azóta volt egy kis időm finomhangolni és azt tudom mondani alakul. Persze, ha nem kell egy-két vargabetűt leírnom akkor egyszerűbb lett volna, de így volt az izgisabb (na persze ....).
Így maradat egy-két eladó dolog: Nokia SUB, sízsák, akinek kell szóljon megegyezünk.
PMiki
2010.09.26. 19:12
PMiki írta:Akkor ott tartottam, hogy erősítőt kerestem az első szetthez, de az első meghallgatásnál az is kiderült, hogy a passzív első szett nem hozta teljesen az elképzeléseket, így fél szemmel az aktív hangváltókat is nézegettem. a nagy nézegetés vége az lett, hogy vettem egy Pioneer három utas hangváltót, na ezzel eldőlt, hogy vissza az eredeti elképzeléshez, hogy aktív 3 utas rendszer lesz az autóban. Ekkor bukkant elém két u-Dimension (mikro Dinemsion) végfok, nem bírtam ott hagyni őket, megvettem.
u-Dimension RM-V41
u-Dimension RM-V21
Igen ám, de ezzel két dolog történt:
- a gyári M-es SUB ugrott mivel az RM-V21-el nem kötne barátságot és nem lenne hosszú életű
- ez a két erősítő már biztos nem fér be a CD váltó helyére
- a két fenti pont miatt némileg engednem kell a gyári megjelenésből, igaz csak a csomagtartóban
Tehát az új elképzelés a következő képen néz ki:
- a gyári MID fejegység marad
- az első ajtóban lévő hangszórók Visaton-ra kicserélődnek
- a kalaptartóban lévő hangszórók maradnak a gyáriak (úgysem használom őket)
- a rendszer aktív három utas a csomagtartóban egy mono SUB ládával
- az erősítők a csomagtartóban kerülnek elhelyezésre
- SUB láda szükség esetén könnyen kivehető
- a hangváltó a CD tár helyén van elhelyezve
- az utastérben nincs semmi látható változtatás minden gyári
Mivel az autóban volt sízsák így az volt az elképzelés, hogy a sízsák eltávolítása utánn ezen a nyíláson szól be a SUB.
A sízsák ill. hűlt helye:
A nyílást egy hangszóró szövet takarja el hogy szép legyen:
Mivel a SUB-ot kivehetőre akartam ki kellet találnom, hogy hogy tudom rögzíteni, mivel a hátsó üléseim ledönthetőek ezért az találtam ki hogy az ülés háttámlája és a csomagtartó pereme közé beszorítok egy szövettel borított fém lapot a mi a ládához van csavarozva és ez fogja tartani a ládát.
Ide megy a láda:
Miután a koncepció megvolt összedobtam egy ládát, ezzel foglalkozom így ettől nem tartottam és egy kis játékot is belevittem.
A láda elölről:
Hátulról:
A márkajelzés, a miheztartás végett:
Így megy be a láda:
Így néz ki berakva 1:
Így néz ki berakva 2:
Az ülés hátradöntésével lehet rögzíteni a ládát:
Az erősítők pedig a kapatartó aljára vannak rögzítve egy tartóra:
Az erősítők Rack-os kivitelűek (igaz nem szabványos) így ezeket rögzítettem a tartóra RM-V41 (első szett 2 út sztereó):
RM-V21 (SUB láda 1 út monó):
Az erősítők betápját a gyári elosztóból vettem az aksinál:
Ez előrelátó tervezők gondoltak rám az 50A-es bizti gyárilag bent volt a helyén:
A hangváltó a CD tár helyére került:
És van itt még más is:
Az ajtó becsukva:
A gyári kinézettel összesen ennyi kompromisszumot kellet kötni a csomagtartó még így is elég nagy:
Az utastérben pedig semmi sem változott a gyári kinézethez képest:
Ha pedig szól a zene:
A rendszer nem rég készült el, nagy hajrával a Velencei találkozó előtti este lett meg. Már az első megszólalása is bizalomgerjesztő volt. Azóta volt egy kis időm finomhangolni és azt tudom mondani alakul. Persze, ha nem kell egy-két vargabetűt leírnom akkor egyszerűbb lett volna, de így volt az izgisabb (na persze ....).
Így maradat egy-két eladó dolog: Nokia SUB, sízsák, akinek kell szóljon megegyezünk.
PMiki
2010.09.30. 21:54
2010.10.05. 13:21
cetabraham írta:Sziasztok! A kocsimba egy alap kazetás fej van cd-tárral. Úgy vettem észre, hogy a kazetta szebben szól mint a cd-tár. Lehetséges ez? A cd-tár veszíthet a jelerősségéből? Vagy csak beképzelem? üdv
2010.10.05. 14:41
hamoriarpi írta:cetabraham írta:Sziasztok! A kocsimba egy alap kazetás fej van cd-tárral. Úgy vettem észre, hogy a kazetta szebben szól mint a cd-tár. Lehetséges ez? A cd-tár veszíthet a jelerősségéből? Vagy csak beképzelem? üdv
Nekem a Professionalnál minden jelforráshoz (rádió, cd, tár) külön equalizáció menthető. Vagyis mindegyiknél külön magas/mély hangszínt tudsz definiálni. Első körben nézd meg ezt szerintem. Lehet, hogy tárnál lineárban megy a Tied (mert az van gyárilag beállítva).
2010.10.05. 15:33
cetabraham írta:hamoriarpi írta:cetabraham írta:Sziasztok! A kocsimba egy alap kazetás fej van cd-tárral. Úgy vettem észre, hogy a kazetta szebben szól mint a cd-tár. Lehetséges ez? A cd-tár veszíthet a jelerősségéből? Vagy csak beképzelem? üdv
Nekem a Professionalnál minden jelforráshoz (rádió, cd, tár) külön equalizáció menthető. Vagyis mindegyiknél külön magas/mély hangszínt tudsz definiálni. Első körben nézd meg ezt szerintem. Lehet, hogy tárnál lineárban megy a Tied (mert az van gyárilag beállítva).
És azt a beállítást hol tudom megnézni? Sajnos nekem majdnem a legrosszabb rádióm van. Kis mides,kazettás. És ezt szeretném majd egyszer cserélni egy nagy mid/cd-s fejre.
2010.10.05. 18:27
hamoriarpi írta:cetabraham írta:hamoriarpi írta:cetabraham írta:Sziasztok! A kocsimba egy alap kazetás fej van cd-tárral. Úgy vettem észre, hogy a kazetta szebben szól mint a cd-tár. Lehetséges ez? A cd-tár veszíthet a jelerősségéből? Vagy csak beképzelem? üdv
És azt a beállítást hol tudom megnézni? Sajnos nekem majdnem a legrosszabb rádióm van. Kis mides,kazettás. És ezt szeretném majd egyszer cserélni egy nagy mid/cd-s fejre.
Valószínű, hogy IRIS+Business RDS-ed van. Bekapcsolod a cd-t és zenehallgatás közben beállítod a kívánt magas/mély arányt (bass/treble) + a loudness-t igény szerint. Meg fogja jegyezni.
2010.10.05. 18:35
cetabraham írta:hamoriarpi írta:cetabraham írta:hamoriarpi írta:cetabraham írta:Sziasztok! A kocsimba egy alap kazetás fej van cd-tárral. Úgy vettem észre, hogy a kazetta szebben szól mint a cd-tár. Lehetséges ez? A cd-tár veszíthet a jelerősségéből? Vagy csak beképzelem? üdv
Valószínű, hogy IRIS+Business RDS-ed van. Bekapcsolod a cd-t és zenehallgatás közben beállítod a kívánt magas/mély arányt (bass/treble) + a loudness-t igény szerint. Meg fogja jegyezni.
Köszi így már jobb lett:) Azt nem tudod véletlenül hogy ha szereznék egy sima gyári cd-s fejet. Abban nem lehetne olvasó fejet cserélni hogy az mp3-at is olvassa?
2010.10.05. 21:21
hamoriarpi írta:cetabraham írta:hamoriarpi írta:cetabraham írta:hamoriarpi írta:cetabraham írta:Sziasztok! A kocsimba egy alap kazetás fej van cd-tárral. Úgy vettem észre, hogy a kazetta szebben szól mint a cd-tár. Lehetséges ez? A cd-tár veszíthet a jelerősségéből? Vagy csak beképzelem? üdv
Köszi így már jobb lett:) Azt nem tudod véletlenül hogy ha szereznék egy sima gyári cd-s fejet. Abban nem lehetne olvasó fejet cserélni hogy az mp3-at is olvassa?
Úgy gondolom ez a probléma nem orvosolható egy pick-up cserével.
2010.10.05. 22:45
cetabraham írta:
Kár:( És szerinted egy nagy mid-es cd-s fejnek jobb a hangzása mint az én kezdetlegesemé? vagy nincs túl sok köze hozzá?
2010.11.16. 19:19
szku írta:PMiki írta:szku írta:PMiki írta:szku írta:Először is PMiki, gratulálok, nagyon szép munka. A láda milyen anyagból készült, mivel lett lefestve? Nagyon jól néz ki!
Az erősítetlen jelet hogy sikerült kinyerni a rádiómodulból? Nincs vele gondod?
A láda rétegelt lemezből készült, és kifejezetten hangalak festéséhez való hangfal festékkel lett lefestve (ezzel is foglalkozom).
Az vonalszintű jel kinyerése volt a legnehezebb feladat (fejegység szétszed visszafejt beforraszt majd sokat sz.p), de végül minden jó lett.
PMiki
Neked nem csinálta azt a rádiómodul, hogy egy bizonyos hangerő felett lehalkult a mélytartomány? Vagy ott mással volt a gond? Magadnak csináltad az átalakítást, vagy elvitted valahova?
Én már kezdek nagyon tanácstalan lenni...
Nekem nem halkul le a mélytartomány. Egy haverommal csináltuk, ha kell szerintem tud neked segíteni.
PMiki
Igénybe venném a haverod segítségét, átküldöd az elérhetőséged?
Közben két rádiótechnikusnak is megmutattam a modult, ők sem tudtak segíteni...
Nem lehet, hogy a hangrendszerenként más a szoftver, amit a bm54 használ?
2010.12.31. 12:31
2010.12.31. 14:48
rbakos írta:Mivel én is régóta tervezem a HIFI upgrade-t az első lépéseket megtettem:
Eredetileg az alap 6 hangszórós szettem van, Business kazis (Philips) fejegységgel és IRIS-sel.
Első lépésként cseréltem a fejegységet Business CD-re (Alpine), a kijelzőt MID-re. A CD 2003-as autóból való, tehát a csatlakozások mások, így a beszerelés kicsit több időt vett el, mint a lehúz-rádug, de megoldottam. Amúgy ezen újabb modelleknél már az antenna csatlakozás is más, azt is meg kell buherálni egy kicsit, vagy létezik hozzá átalakító.
A csere után személy szerint nem tapasztaltam hangzásbeli változást, azaz továbbra is ocsmány.
Következő lépés az első szett csere lesz. A következő szettet néztem ki, melyről nagyon jókat olvastam külföldi fórumokon: HERTZ Dieci DSK 130.
Ha az első szett csere megvan, akkor jöhet az erölködő. A probléma itt lép fel, hiszen RCA jelet nem tudok kihozni közvetlen a gyári fejből, így marad a magas jel az egyik hátsó hangszóróról.
Kérdés: magas jelhez elég az egyik hátsó hangszóró jelét leszedni, vagy első jel jobb?
További 2 alternatíva: vagy keresek olyan erősítőt, melyen van magas jel bemenet és közvetlen oda csatlakoztatom a jelet, vagy létezik átalakító, mely a magas jel bemenetből és RCA kimenetet csinál. Szerintem az első jobb megoldás, kérdés, hogy találok-e ilyen erősítőt.
Erősítőnek a következő specifikációk szükségesek (szerintem): 4 sáv (1-2 első szettre, 3-4 hídban mélyre), high input. Árban 20 körül szánnék rá.
Végül ha a fentiek mind megvannak, jöhet a mély
2010.12.31. 18:26
hamoriarpi írta:rbakos írta:Mivel én is régóta tervezem a HIFI upgrade-t az első lépéseket megtettem:
Eredetileg az alap 6 hangszórós szettem van, Business kazis (Philips) fejegységgel és IRIS-sel.
Első lépésként cseréltem a fejegységet Business CD-re (Alpine), a kijelzőt MID-re. A CD 2003-as autóból való, tehát a csatlakozások mások, így a beszerelés kicsit több időt vett el, mint a lehúz-rádug, de megoldottam. Amúgy ezen újabb modelleknél már az antenna csatlakozás is más, azt is meg kell buherálni egy kicsit, vagy létezik hozzá átalakító.
A csere után személy szerint nem tapasztaltam hangzásbeli változást, azaz továbbra is ocsmány.
Következő lépés az első szett csere lesz. A következő szettet néztem ki, melyről nagyon jókat olvastam külföldi fórumokon: HERTZ Dieci DSK 130.
Ha az első szett csere megvan, akkor jöhet az erölködő. A probléma itt lép fel, hiszen RCA jelet nem tudok kihozni közvetlen a gyári fejből, így marad a magas jel az egyik hátsó hangszóróról.
Kérdés: magas jelhez elég az egyik hátsó hangszóró jelét leszedni, vagy első jel jobb?
További 2 alternatíva: vagy keresek olyan erősítőt, melyen van magas jel bemenet és közvetlen oda csatlakoztatom a jelet, vagy létezik átalakító, mely a magas jel bemenetből és RCA kimenetet csinál. Szerintem az első jobb megoldás, kérdés, hogy találok-e ilyen erősítőt.
Erősítőnek a következő specifikációk szükségesek (szerintem): 4 sáv (1-2 első szettre, 3-4 hídban mélyre), high input. Árban 20 körül szánnék rá.
Szia!
Legelőször is BUÉK!!!!![]()
A körpines-lapos pines fejkábel-átalakító 7000 ft, és így egyetlen kábelt sem kell elvágni, taldani, forrasztani, zsugorozni, stb. Bruttó 3 perc alatt pikk-pakk.
A többi jelátalakítós problémában már régebben állást foglaltam.
20 ezerért jó high-inputos erősítőt venni az akkora vállalás, mint 700 ezerért jó E39-et találni. Szerintem.
2010.12.31. 20:30
rbakos írta:Mivel én is régóta tervezem a HIFI upgrade-t az első lépéseket megtettem:
2011.01.01. 15:50
simi64 írta:rbakos írta:Mivel én is régóta tervezem a HIFI upgrade-t az első lépéseket megtettem:
Nem ide vág, de a Lepke Zoli bácsi bizonyára nagy pénzt fizetne a rendszámodért!
2011.01.01. 15:54
Janek írta:hamoriarpi írta:rbakos írta:Mivel én is régóta tervezem a HIFI upgrade-t az első lépéseket megtettem:
Szia!
A körpines-lapos pines fejkábel-átalakító 7000 ft, és így egyetlen kábelt sem kell elvágni, taldani, forrasztani, zsugorozni, stb. Bruttó 3 perc alatt pikk-pakk.
20 ezerért jó high-inputos erősítőt venni az akkora vállalás, mint 700 ezerért jó E39-et találni. Szerintem.
éppen ezért egy jó műszerész segítségével vezetékeltesd ki 4 RCAt az Alpine fejből.
A Hertz DSK130 nem nagy szám ár érték arányban és 20k-ért valóban nem találsz csak Somogyi kategóriás 4ch erősítőt.
BUÉK
2011.01.02. 00:42
rbakos írta:
Igen. Valószínűleg megpróbálom kivezetékeltetni az RCA-kat és akkor könnyebb dolgom lesz... Tudtok esetleg olyat akinek ez már sikerült?
2011.01.13. 23:47
rbakos írta:Janek írta:hamoriarpi írta:rbakos írta:Mivel én is régóta tervezem a HIFI upgrade-t az első lépéseket megtettem:
Szia!
éppen ezért egy jó műszerész segítségével vezetékeltesd ki 4 RCAt az Alpine fejből.
A Hertz DSK130 nem nagy szám ár érték arányban és 20k-ért valóban nem találsz csak Somogyi kategóriás 4ch erősítőt.
BUÉK
Mi alapján írod, hogy nem nagy szám a HERTZ? Amin még gondolkodtam az az Alpine SXE 1325S. Vagy ha van ebben az árkategóriában jobb javaslatotok szívesen veszem!
Igen. Valószínűleg megpróbálom kivezetékeltetni az RCA-kat és akkor könnyebb dolgom lesz... Tudtok esetleg olyat akinek ez már sikerült?