![]() |
2010.03.19. 09:55
bmw750i írta:Semmi pénzért nem raknák gázt egy BMW-be.
Szomszédomnak, két off opelba is volt gáz berakva, megis halt mindegyik. Egyiknek még volt szerencsém látni is a motorját és akkor eldöntöttem, hogy nem kell a gáz. Aki spórolni akar az ne BMW-vel tegye (vagy vegyen mopedautót 2henger diesel, azt az 3literrel eljár), legalább is ne benzinessel, akkor vegyen dieselt, igaz, hogyha ott beugrik valami hiba az drágább.
Még az etanolt is kétkedve raknám bele az autómba, nemhogy a gázt. Benzinre tervezték, nem másra. Bár Braziliában 100%-os etanollal is járnak és nincs vele gond. Inkább az etenol, mint a gáz.
2010.03.19. 13:43
atb írta:Jackson, én benne vagyok majd, talán a két választás között lesz egy kis szabadságom
2010.03.21. 23:08
atb írta:bmw750i írta:Semmi pénzért nem raknák gázt egy BMW-be.
Szomszédomnak, két off opelba is volt gáz berakva, megis halt mindegyik. Egyiknek még volt szerencsém látni is a motorját és akkor eldöntöttem, hogy nem kell a gáz. Aki spórolni akar az ne BMW-vel tegye (vagy vegyen mopedautót 2henger diesel, azt az 3literrel eljár), legalább is ne benzinessel, akkor vegyen dieselt, igaz, hogyha ott beugrik valami hiba az drágább.
Még az etanolt is kétkedve raknám bele az autómba, nemhogy a gázt. Benzinre tervezték, nem másra. Bár Braziliában 100%-os etanollal is járnak és nincs vele gond. Inkább az etenol, mint a gáz.
én így vettem a gépet, olasz volt, ott elég nagy 'kultúrája' van ennek... megkérdeztem szerelőket, elolvastam mindent, amit lehetett ebben a témában, a karbantartás a lényege ennek is, évekig hozzá se kell nyúlni!
ja és még valami, 90%-al kevesebb káros anyagot bocsát ki, mint a benzines!
Jackson, én benne vagyok majd, talán a két választás között lesz egy kis szabadságom
2010.03.21. 23:12
Tau75 írta:Sziasztok!
A káros anyag dolog igaz, sőt ez kíméli a kipufogó rendszert és a motort is. Nem kormol. Mikor olajat cserélek tök tiszta olaj folyik ki! Sőt ritkábban is elég ezért cserélni, mert ha már BMW-m van azért lehetek egy kicsit környezetbarát is. Nem?
Egy pontos gázos adat, 520i aut.:
Sopron-Budapest (itt kb.50km város)-Sopron= 12L/100km gáz.
Autópálya 130km/h (nincs tempomatom), országút hasonló.
Az elmúlt pár hónapban többször megjártam ezt az utat, tehát tuti!
Üdv: Tau
2010.03.22. 10:10
2010.03.22. 10:17
bmw750i írta:
Persze, hogy káros, nehogy a paraszt állítsa elő az üzemanyagot és jobban megfizessék a terményét.
2010.03.22. 10:51
Pocilaci írta:bmw750i írta:
Persze, hogy káros, nehogy a paraszt állítsa elő az üzemanyagot és jobban megfizessék a terményét.
Mondjuk azért káros mert nem ésszel csinálják ezt sem mint annyi minden mást.....itt nálunk
Régen volt vetésforgó ezt biztos tanultátok töriből.......most nincs semmi csak a gyors haszonra törekvés.
Ha állandóan csak egyfajta növényt termesztesz ugyanazon a földön akkor az tönkremegy. Mert ugye nem pótoljuk azt amit kiszedtünk....
Meg nem is jó a benzinesekbe átalakítás nélkül....saját tapasztalat....
Az etanol alacsonyabb hőfokon ég mint a benzin ez is kicsit odab.... a motornak meg az olajnak meg az üzemanyagrendszernek....
Meg van egy csomó dolog..
Mérést sem tudsz csinálni Jackó teljesen fals értékeket fogsz kapni, ha nem rakatod be az elektronikát...
Üdv!
2010.03.22. 12:18
jackson írta:Pocilaci írta:bmw750i írta:
Mondjuk azért káros mert nem ésszel csinálják ezt sem mint annyi minden mást.....itt nálunk
Régen volt vetésforgó ezt biztos tanultátok töriből.......most nincs semmi csak a gyors haszonra törekvés.
Ha állandóan csak egyfajta növényt termesztesz ugyanazon a földön akkor az tönkremegy. Mert ugye nem pótoljuk azt amit kiszedtünk....
Az etanol alacsonyabb hőfokon ég mint a benzin ez is kicsit odab.... a motornak meg az olajnak meg az üzemanyagrendszernek....
Mérést sem tudsz csinálni Jackó teljesen fals értékeket fogsz kapni, ha nem rakatod be az elektronikát...
Üdv!
Elméletileg a mérés során rosszabb eredmények kéne kijönnie mivel hiányzik az elektronika ha egy gázos-kocsiba tankoljuk a E85-öt.
No persze nem 100%-ot hanem csak 30% etanolt max.
Jackson, aki azért nem zárja ki.
2010.03.22. 22:24
Pocilaci írta:bmw750i írta:
Üdv!
2010.03.22. 23:56
2010.03.23. 07:21
2010.03.23. 21:09
Imco írta:Itt a falumba is "kisérleteznek" valamivel a srácok egy cégnél.
65-70000 pénz az elektronika és megy E85-tel a kocsi. Érdeklödve figyelik néhányan.
Majd kiderül.
2010.03.23. 21:41
bmw750i írta:
2010.03.23. 21:49
BMW520dshaver írta:bmw750i írta:
Hali Mindenkinek!
Esetleg mindenki számoljon ezzel a tényezővel is biodízel használatánál:
www.alternativenergia.hu/wp-content/the ... p?catid=22
zoldhullam.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=28783&bejcim=Biouzemanyag_aldas_vagy_atok&todo=/
www.hahu.hu/szerszamok/20081205/biodize ... ol-lpg-512
Az arra kialakított motorok belsejének nem tudom mennyivel lehet másabb az anyagösszetétele mint a normál üzemanyagos motoroknak de az tény,hogy az üzemanyag kikezdi a gumi alkatrészeket.Valamint ezt kollégám is tapasztalt a az ismeretségi körében két éve télen több MTZ traktoros ismerősének beszart az üzemanyagrendszere a téli leállás alatt.Ezzel nem azt akarom mondani,hogy nem szabad használni én sem vagyok ellene,de hosszabb leállás előtt érdemes kihasználni a biodízel üzemanyagot a járműből
hali!
Pityu
2010.03.23. 22:36
2010.03.24. 19:33
lepke írta:BMW520dshaver írta:bmw750i írta:
Hali Mindenkinek!
zoldhullam.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=28783&bejcim=Biouzemanyag_aldas_vagy_atok&todo=/
Az arra kialakított motorok belsejének nem tudom mennyivel lehet másabb az anyagösszetétele mint a normál üzemanyagos motoroknak de az tény,hogy az üzemanyag kikezdi a gumi alkatrészeket.Valamint ezt kollégám is tapasztalt a az ismeretségi körében két éve télen több MTZ traktoros ismerősének beszart az üzemanyagrendszere a téli leállás alatt.Ezzel nem azt akarom mondani,hogy nem szabad használni én sem vagyok ellene,de hosszabb leállás előtt érdemes kihasználni a biodízel üzemanyagot a járműből
hali!
Pityu
Helo
Az mit takar hogy hosszabb leállás előtt![]()
![]()
![]()
üdv zoli
2010.03.24. 20:16
BMW520dshaver írta:lepke írta:BMW520dshaver írta:bmw750i írta:
Hali Mindenkinek!
hali!
Pityu
Helo
Az mit takar hogy hosszabb leállás előtt![]()
![]()
![]()
üdv zoli
Hali!
Ez általában csak mezőgazdasági gépeknél fordul elő,mert aki a kocsiját napi szinten
használja annál ilyen probléma nem léphet fel.A hosszabb leállás legalább 4-6 hetet jelent.A kollégám gépe ennyi állásidő után mondta fel a szolgálatot kb30 km megtétele után. De már egyszer lehet,hogy leírtam lehet nem.A múltkor Székesfehérváron tankoltam a 63-as bevezetői MOL kúton és utána legalább 200 km-en keresztül csepegett a víz a kipufogó végén.Sárbogárd MOL kúton ez nem fordult elő egész télen tankolás után.De az a dolog kb2,5-3 hónap állás után fordult elő MTZ-nél azokat el sem tudták indítani annyira berozsdásodott a rendszer.
üdv.
Pityu
2010.03.24. 21:34
Drága Druszám!Persze hogy Téged nem érdekel a fogyasztás!Tied nem is eszik sokat:)Mikor lesz kész???A nyári talira?Én is beleestem a gáz beszerelésbe még E-34 520i koromban, aztán mikor a tds Touring,meg valami 105 lovas Daihatsu legyorsult, akkor már tudtam,ez nem az én világom.Viszont!Nem volt leszabályozás gáz üzemben és lejtőn lefelé kiakasztottam a fordulatszám mérőt ötödikben!Istenem!A tartály nagyon gázos tud lenni pakoláskor.Azt ajánlották rakjunk a pótkerék helyére kerek tartályt!Hát!Tuti Horvát nyaraláskor dugóban lett volna defekt:))Bár volt a Bmw-nek gázos verdája!Na olyat hajtott valaki???Azt hiszem 318g volt a jelzése.bmw750i írta:jackson írta:bmw750i írta:Semmi pénzért nem raknák gázt egy BMW-be.
Ebben a topikban ezzel a válasszal sok gázos "barátot" szereztél.Kéreti a gázos embereket ezt mint véleményt elfogadni és nem birokra kelni (határozottnak tűnik úgy se lehet meggyőzni akkor meg minek)
Jackson, aki már előre óvatos
Hali!
Hát Istenem, ez az én tapasztalatom teccik vagy nem. Meg mondjuk, nekem mekkora tartályt kéne beraknom hátra? 150l-est? Aztán onnantól semmi sem fér be a csomagtartóba. Nem azért vettem egy ilyen autót, hogy azon görcsöljön a bokám, hogyan tudom 11l alatt tartani a fogyasztását, hanem azért, hogyha elér a mehetnék, akkor menjen!
2010.03.24. 23:08
Halász Miklós írta:Hírlevél Halász Miklós
Bioetanol
Az etanol (etil-alkohol, borszesz, C2H5OH) színtelen, jellegzetes szagú és ízű, éghető folyadék. Az etanolt a köznapi nyelvben legtöbbször egyszerűen alkoholként emlegetjük, mivel kémiailag az alkoholok közé tartozik, mint a metanol vagy a propanol. A bioetanolt biológiailag megújuló energiaforrások - növények - felhasználásával, nem szintetikusan állítják elő.
A keményítő- és cukortartalmú növényekből (gabonafélék, burgonya, cukorrépa stb.) készül. A bioetanolt Európában főleg cukorrépából, búzából vagy kukoricából, Észak-Amerikában kukoricából és búzából, Dél-Amerikában pedig a cukornádból készítik, azonban rövidesen várhatóak az ún. "második generációs" megoldások is, amelyek lényege, hogy mezőgazdasági melléktermékekből (pl. kukoricaszárból vagy más cellulóztartalmú hulladékból) nyerik az etanolt.
Többféle gyártási folyamat ismert, de ezek általában az alábbi fő folyamatrészekből állnak:
* alapanyag előkészítés
* hidrolízis / cukrosítás
* erjesztés (fermentálás)
* desztilláció
* töményítés
* maradványanyag kezelése
Az erjesztés során élesztő bekeverésével, hűtött körülmények között történik meg az alkohol előállítása, az eredmény a nyersanyagtól és annak előkészítésétől függő, de alacsony alkoholtartalmú (10-18%), nagy víztartalmú és szilárd maradványanyagot is tartalmazó cefre. A cefréből az alkohol kivonása több fokozatú desztillációval történik, a desztilláció végterméke általában 95-96%-os alkohol, melyből általában molekulaszűrő segítségével érik el a 99,9%-os tisztaságot. A tiszta alkoholt a végfelhasználásnak megfelelően denaturálják vagy benzinbe keverik.
A maradványanyag a desztilláció utáni cefremaradvány szárazanyag tartalma. A szárazanyagot a vízből centrifugálással vonják ki, és/vagy bepárlással. Az így nyert, magas nedvességtartalmú (60-70%m/m nedvesség) DGS takarmányozásra használható ugyan, de nem tartható el néhány napnál hosszabb időn át. A hosszú idejű tárolás érdekében a DGS-t legalább 16%-os nedvességtartalom alá ki kell szárítani, így kapjuk a DDGS-t, ami alacsony nedvességtartalmú, magas fehérje és rosttartalmú, takarmányként jól hasznosítható anyag.
A magasabb oktánszáma (RON: 121) és kompressziótűrése miatt turbofeltöltős motorokban a motor hatásfokát és teljesítményét növeli, (ez utóbbi akár a negyedével is nagyobb lehet), hagyományos motorokban akár 40%-ot is megközelítheti a többlet üzemanyag-felhasználás (turbomotorokban a fogyasztás növekedés a hatásfok-javulás miatt kisebb).
A bioetanol a jelenlegi Otto-motoros autókban max. 20-22% arányban keverhető be, de 8-10% feletti aránynál a gyújtásszögen állítani kell.
Az USA-ban elterjedt, Svédországban használt és a Magyarországon 2007 eleje óta szabványos E85 üzemanyag keverék 85% bioetanolt és 15% benzint tartalmaz. Ezt az üzemanyagot hagyományos Otto-motoros autókban nem lehet felhasználni, de ma már szinte az összes nagyobb autógyár kínálatában megtalálhatóak a tiszta benzin és az E85 befogadására is képes, úgynevezett rugalmasan hajtott motorokkal rendelkező járművek (Flexible Fueled Vehicle, FFV). Mivel az E85 nagyobb kompresszióviszony mellett tüzelhető el, nagyobb fogyasztás mellett lényegesen nagyobb motorteljesítményt ad le, de ezeket a motorokat kopogásfigyelő automatikával és turbóval látják el, hogy minden üzemanyag keverék mellett optimális teljesítménnyel üzemelhessenek a motor tönkremenetele nélkül.
---------------------------------
Hírlevél Halász Miklós
2. rész
Előnyök és hátrányok
A bioetanol évente megújuló növényekből előállított üzemanyag, és mint bioüzemanyag, elvileg semleges hatású az üvegház-hatásra. A megújuló energiaforrásokhoz hasonlóan ugyanis a bioetanol elégetésekor a légkörbe kerülő szén-dioxid és más üvegház hatású gázok a következő évben felnövő növények (gabonák, burgonya, cukorrépa, fűfélék, szalma) testébe visszaépülnek. Ez az egyenlőség azonban csak akkor áll fenn, ha a felhasznált növényeket olyan helyen termesztik, ahol egyébként semmi sem volt. A tiszta bioetanol-felhasználás 17%-kal fogná vissza az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az OECD neve alatt közölt, de az OECD által letagadott tanulmány szerint csak a cukorrépából valamint a cellulózgyártás melléktermékeként nyert etanol termel kevesebb üvegházhatású gázt, mint a fosszilis üzemanyagok.
Előnyként említik azt is, hogy bioetanol nyersanyagát ásványkincsekben szegény, mezőgazdasági területeken is elő lehet állítani, így a kőolajban szegény országok (például Magyarország) importfüggősége csökkenthető, valamint a helyi munkaerő is nagyobb mértékben foglalkoztatható. Ezzel a kijelentéssel az a probléma, hogy egyszerűen nincs elég rendelkezésre álló mezőgazdasági terület az alapanyagok termeléséhez, így a termelést kihelyezik trópusi országokba, vagyis ugyanúgy importra szorulnak.
A bioetanol gyártás hátránya a gyártási folyamat fajlagosan magas villamosenergia- és hőenergia igényét, a kinyert energia százalékos arányban sokkal kisebb mértékben haladja meg a befektetett mennyiséget, mint a hagyományos energiahordozóknál. Az energiamérleg javítható az előállítás során keletkező hőenergia hasznosításával és a melléktermékek, például a növényi hulladék takarmányként történő felhasználásával, azonban nem lehet korlátlan mennyiségű takarmányt felhasználni.
További negatívumként szokás említeni, hogy élelmezési célra használható növényeket, táplálékokat felhasználni üzemanyag-gyártás céljára akkor, amikor a Föld jelentős népessége éhezik – egy etikai vonzatú dilemma.
A bioetanol, mint minden alkohol, megköti a vizet. Az alkohol kapcsolódik a benzinhezis és a vízhez is, ezért ezek elegye emuziót alkot.
Mi is az az etanol-átalakító?
Az etanol-átalakító lényege, hogy a jármű üzemanyag-levegő keverékének arányát úgy módosítja, hogy az megfelelően tudjon működni 100% E85 üzemben is. Miért van szükség a módosításra? Mert az etanol fajlagos energiája alacsonyabb, mint a benziné, ezért ha ugyanakkora teljesítményt szeretnénk elérni autónkkal 100% etanol üzemben is, dúsítani kell a keveréket (több etanolt kell adagolni). A készülék úgy módosítja a keveréket, hogy a jármű vezérlőegysége által az injektorok felé küldött üzemanyag-befecskendezési jelet optimalizálja, megnöveli az injektorok nyitvatartási idejét. A készülék képes 100% benzin, 100% E85 és ezek tetszőleges keverékével is tökéletesen működni.
---------------------------------
Hírlevél Halász Miklós
3. rész
KOMPATIBILITÁS
MOTOR
Etanol átalakító beszerelése benzinüzemű autók esetében probléma nélkül megoldható. A jelentősen eltérő működés miatt a diesel autók etanollal való használatra viszont jelenleg nem kivitelezhető, és későbbiekben sem várható! A diesel motorok hajtóanyaga a biodízel:
A biodízel növényi olajokból vagy (állati) zsírokból rövid lánchosszúságú mono alkohollal (u.m. metanollal, vagy etanollal)áteszterezéssel (transzeszterifikációval) előállított észter alapú bioüzemanyag dízelmotorok számára, ami önmagában, fosszilis hajtóanyag helyettesítéseként, vagy azzal keverve annak pótanyagaként használható.
Az etanol átalakító kiválasztásakor figyelembe veendő főbb szempontok a hengerek száma, illetve a befecskendezési rendszer. Kereskedelmi forgalomban kapható etanol átalakító 2,3,4,5,6,8,10,12 hengeres autókhoz, függetlenül a hengerek elhelyezkedésétől („V”-, soros-, boxer motorok).
BEFECSKENDEZÉS
Központi injektoros autókhoz is lehet etanol átalakítót szerelni. A direkt befecskendezéses autókhoz viszont sajnos nem párosítható átalakító pl.: GDI, FSI, TFSI)
Gyártótól függően több fajta csatlakozótípussal készülnek injektorok, így az etanol átalakítók csatlakoztatásakor is ennek megfelelően kell kiválasztani a csatlakozókat. Amennyiben nem kapható gyári csatlakozós etanol átalakító, akkor sincs semmi akadálya a beszerelésnek, mivel létezik egy forrasztós megoldás.
Új autók esetében az átalakítók beszerelése garanciavesztést okozhat, így mindenképp érdemes tájékozódni a vásárlást megelőzően. Itt azonban mindenképp meg kell említeni egy fontos tényt, mégpedig, hogy a gyári csatlakozós rendszerrel való csatlakoztatás esetén szinte minden esetben nyom nélkül eltüntethető a beavatkozás nyomai.
ÜZEMANYAG SZŰRŐ, MŰANYAG ALKATRÉSZEK
Ez a kategória veti fel talán a legtöbb kérdést az E85-re való átállást tervezőkben. Sok vélemény hallható pro és kontra a bioetanol maró, károsító hatására vonatkozóan. A tisztánlátás végett: az etanol, mivel 85%-ban alkoholt tartalmaz valóban nagyobb eróziós hatással rendelkezik a műanyag csövekre nézve, mint a benzin, ami viszont fontos az a mértéke! A “régi etanolosok” tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy nem jelentkezett alkatrész-élettartam csökkenés. Ennek ellenére javasolt átalakítás előtt a gumialkatrészek állapotát megvizsgálni.
Mivel az etanol tisztítja az üzemanyagrendszert, így az évek alatt, a benzintől keletkezett lerakódások is feloldódnak, amit járművünk üzemanyagszűrője fog fel. Ezért javasolt az üzemanyagszűrő cseréje az átalakítást követő 500 km-en belül.
HIDEGINDÍTÁSI FUNKCIÓ
A tiszta bioetanol hideg időben nehezen párolog, ezért kevesebb éghető gőze van. A kereskedelmi forgalomban kapható hidegindítási funkcióval rendelkező átalakítók, hidegindító funkciójának segítségével megszűnnek az etanol üzemi hidegindítási problémák. A motor hőmérsékletét az átalakító hidegindító szenzora figyeli, így képes a készülék plusz dúsításra hideg motor esetén, ezért könnyen indítható az autó. Magyarországon érdemes az ilyen típusú készülékek mellett dönteni, annak ellenére, hogy mutatkozik egy minimális árkülönbség a hidegindítási funkcióval nem rendelkező készülékek között, viszont a téli időben egy fölösleges stressz forrást zárhatunk így ki vele.
Az átalakítók árai kb.: 30.000-80.000,-Ft közötti összeg, amely a befecskendező rendszer típusától és a motor hengereinek számától függ.
Fentieket az interneten található anyagokból állítottam össze. A közeljövőben hugom készít egy anyagot a bioüzemanyagokról vegyésztechnikus szemmel nézve.