![]() |
2010.04.20. 21:42
svan írta:Köszönöm Jackson a választ!
Sajnos elég messze lakom. (pedig nagyon jó lenne ha valami szakavatott szem is látná!!!)
De azóta van ám fejlemény:)
Ma kiszedtem a műszerfalat, hogy 1-2 izzót kicseréljek benne. Ezzel még nem is volt gond.
Viszont ahogy visszaraktam az egész autó, mint a windows újraindult volna..."megjavult a fordulatszámmérőm, nem világít folyamatosan a szervíz intervallum jelzőm és nincs felkiáltó jelem sem...
Viszont még mindig világít a kipörgésjelző és az abs lámpa(sárgán) ha pl az ablak fel van húzva és még húzni akarnék rajta. Ötletem sincs rá, hogy mi lehet.
Az autóm adatai '97-es 528-as.
Üdv,
Attila.
2010.05.16. 09:35
2010.05.16. 09:39
Cyri írta:Sziasztok! Elsősorban Jackson hozzád lenne kérdésem! E39-es fórumtársam nak lenne 1 ien problémája! Figyelj bemásolom!
Na fiúk, most adjatok segitséget, főlag aki kapisgálja az elektromosságot, mert megvan a baja az akksi-
lemerülős gépnek.
Ma kivettem az összes biztosítékot, s sorban raktam vissza, és a következőket tapasztaltam:
Amikor betettem a 9. biztit, kattant valami a műszerfalban (szerintem relé) és a nulla fogyasztás felment fél amperre. A 9. biztosíték a fűtött ablakspricni biztije. AMI CSAK GYÚJHTÁSSAL MEHETNE!!!
Ezután betettem a 11. biztit, és a fogyi felugrott 2.5-3A-re, vagyis meglett a bűnös fogyasztró kör, ami a SEVOTRONIC, vagyis a sebbeségfüggő szervokormány biztije, ami SZINTÉN CSAK GYÚJTÁSSAL MEHETNE!!!
Ezután visszatettem a SÜNI stekkerét és nem változott a fogysztás, vagyis a dolog egyértelmű:
Egy hiba miatt áram alatt marad az elektromos dolgok egy része, amelyek csak gyújtással mehetne.
Gyakorlatilag két megoldással dolgoznak a gyártók: vagy a gyújtáskapcsolóból eleve több szálon jön ki a gyújtásos áram, ilyenek pl. az Opelok, egy része ellátja a világítós dolgokat (műszerfal, index) a másik fele meg a mozgósokat (ablaktörlő, fűtőmotor). Ez a megoldás azért van, hogy bekapcsolva felejtett fogyasztóknál ráadott gyújtásnál ne terhelődjön túl a kör, vagyis megosztják az áramot több ágra. A modernebb megoldás, hogy a gyújtáskapcsolóból kijövő szál csak reléket kapcsol, amik atényleges terhelést ráadják a fogyasztókra.
Tanulság: vagy a gyújtáskapcsoló rossz, vagy az általa kapcsolt relékben van egy rövidzár, ami áramot ad nem kellő részekek.
Most válaszoljon, aki villamosságis: hogyan tovább? (látott-e ilyet, hol kezdjen a bontást, tesztelést, stb)
2010.05.16. 09:44
Labi írta:Cyri írta:Sziasztok! Elsősorban Jackson hozzád lenne kérdésem! E39-es fórumtársam nak lenne 1 ien problémája! Figyelj bemásolom!
Na fiúk, most adjatok segitséget, főlag aki kapisgálja az elektromosságot, mert megvan a baja az akksi-
lemerülős gépnek.
Ma kivettem az összes biztosítékot, s sorban raktam vissza, és a következőket tapasztaltam:
Amikor betettem a 9. biztit, kattant valami a műszerfalban (szerintem relé) és a nulla fogyasztás felment fél amperre. A 9. biztosíték a fűtött ablakspricni biztije. AMI CSAK GYÚJHTÁSSAL MEHETNE!!!
Ezután betettem a 11. biztit, és a fogyi felugrott 2.5-3A-re, vagyis meglett a bűnös fogyasztró kör, ami a SEVOTRONIC, vagyis a sebbeségfüggő szervokormány biztije, ami SZINTÉN CSAK GYÚJTÁSSAL MEHETNE!!!
Ezután visszatettem a SÜNI stekkerét és nem változott a fogysztás, vagyis a dolog egyértelmű:
Egy hiba miatt áram alatt marad az elektromos dolgok egy része, amelyek csak gyújtással mehetne.
Gyakorlatilag két megoldással dolgoznak a gyártók: vagy a gyújtáskapcsolóból eleve több szálon jön ki a gyújtásos áram, ilyenek pl. az Opelok, egy része ellátja a világítós dolgokat (műszerfal, index) a másik fele meg a mozgósokat (ablaktörlő, fűtőmotor). Ez a megoldás azért van, hogy bekapcsolva felejtett fogyasztóknál ráadott gyújtásnál ne terhelődjön túl a kör, vagyis megosztják az áramot több ágra. A modernebb megoldás, hogy a gyújtáskapcsolóból kijövő szál csak reléket kapcsol, amik atényleges terhelést ráadják a fogyasztókra.
Tanulság: vagy a gyújtáskapcsoló rossz, vagy az általa kapcsolt relékben van egy rövidzár, ami áramot ad nem kellő részekek.
Most válaszoljon, aki villamosságis: hogyan tovább? (látott-e ilyet, hol kezdjen a bontást, tesztelést, stb)
ha jól emlékszem, erre már válaszolt valamelyik topicban.
2010.05.16. 13:47
MChris írta:Labi írta:
így van 1X elég beírni!
2010.05.16. 16:41
Imco írta:MChris írta:Labi írta:
így van 1X elég beírni!
Kicsi a világ!
Szó szerint erre válaszolt.
Ha jól értem akkor egy másik forumról copyzta be.
Ha stilszerű lenne Cyri, akkor visszacopyzná Jackson válaszát!
2010.05.21. 21:38
2010.05.21. 22:34
Felbo írta:Uraim ! Van valakinek vmi ötlete hogy mitől áll le az ablaktörlőm az esőzés kellős közepén ??? már 1x előfordult a körúton a dugóban, aztán egyszercsak újra indult. Ma jöttem haza a pályán, leállt és a Jóistennek sem akart újra indulni !! Leálltam kikapcs-bekapcs ennek ellenére meg se moccant ! A hátsó ablaktörlő hibátlanul ment ! Néha a spriccelő is beindult.. az ablaktörlő NEM ! Aztán a garázsban pihizett fél órát, és hibátlanul elindult... Mitől van ez ??? Abaltörlő motor túlmelegedés ? Biztosítéktábla hibe ? Érintkezzési hiba ? Ez típushiba, vagy csak engem szórakoztat ? A vas : 530d (1999)
Előre i köszi a tippeket !!
2010.05.21. 22:47
simi64 írta:Felbo írta:Uraim ! Van valakinek vmi ötlete hogy mitől áll le az ablaktörlőm az esőzés kellős közepén ??? már 1x előfordult a körúton a dugóban, aztán egyszercsak újra indult. Ma jöttem haza a pályán, leállt és a Jóistennek sem akart újra indulni !! Leálltam kikapcs-bekapcs ennek ellenére meg se moccant ! A hátsó ablaktörlő hibátlanul ment ! Néha a spriccelő is beindult.. az ablaktörlő NEM ! Aztán a garázsban pihizett fél órát, és hibátlanul elindult... Mitől van ez ??? Abaltörlő motor túlmelegedés ? Biztosítéktábla hibe ? Érintkezzési hiba ? Ez típushiba, vagy csak engem szórakoztat ? A vas : 530d (1999)
Első körben nézd meg az 1-es biztosítékot (30A)
2010.05.22. 08:21
Felbo írta:simi64 írta:Felbo írta:Uraim ! Van valakinek vmi ötlete hogy mitől áll le az ablaktörlőm az esőzés kellős közepén ??? már 1x előfordult a körúton a dugóban, aztán egyszercsak újra indult. Ma jöttem haza a pályán, leállt és a Jóistennek sem akart újra indulni !! Leálltam kikapcs-bekapcs ennek ellenére meg se moccant ! A hátsó ablaktörlő hibátlanul ment ! Néha a spriccelő is beindult.. az ablaktörlő NEM ! Aztán a garázsban pihizett fél órát, és hibátlanul elindult... Mitől van ez ??? Abaltörlő motor túlmelegedés ? Biztosítéktábla hibe ? Érintkezzési hiba ? Ez típushiba, vagy csak engem szórakoztat ? A vas : 530d (1999)
megnéztem, jó. azóta nem mentem vele... majd kiderül... lehetnek érintkezési hibák zötykölődés esetén ?? Pl lehet hogy a rádióm is egy érintkezési hiba miatt hallgat el időnként ? a MID monitor nem kapcsol ki...
2010.05.22. 14:17
2010.05.25. 23:24
jackson írta:Felbo írta:simi64 írta:Felbo írta:Uraim ! Van valakinek vmi ötlete hogy mitől áll le az ablaktörlőm az esőzés kellős közepén ??? már 1x előfordult a körúton a dugóban, aztán egyszercsak újra indult. Ma jöttem haza a pályán, leállt és a Jóistennek sem akart újra indulni !! Leálltam kikapcs-bekapcs ennek ellenére meg se moccant ! A hátsó ablaktörlő hibátlanul ment ! Néha a spriccelő is beindult.. az ablaktörlő NEM ! Aztán a garázsban pihizett fél órát, és hibátlanul elindult... Mitől van ez ??? Abaltörlő motor túlmelegedés ? Biztosítéktábla hibe ? Érintkezzési hiba ? Ez típushiba, vagy csak engem szórakoztat ? A vas : 530d (1999)
megnéztem, jó. azóta nem mentem vele... majd kiderül... lehetnek érintkezési hibák zötykölődés esetén ?? Pl lehet hogy a rádióm is egy érintkezési hiba miatt hallgat el időnként ? a MID monitor nem kapcsol ki...
Valami mocsok kontakt hiba lesz a hunyó az ablaktörlőnél.
A Rádió egy ismert hiba a PMiki-t keresd meg és megforasztatja. Ha jól emlékszem 6eFt volt és hibátan azóta.
Jackson, aki dudu zenét hallatha a kocsiban
2010.05.25. 23:37
Ha szorul a mechanikája a törlőnek akkor letiltja és ezt elveszti gyújtás levételnél.Nekem ugyan ez volt a hátsónál mert be volt rohadva a tengelye.Felbo írta:jackson írta:Felbo írta:simi64 írta:Felbo írta:Uraim ! Van valakinek vmi ötlete hogy mitől áll le az ablaktörlőm az esőzés kellős közepén ??? már 1x előfordult a körúton a dugóban, aztán egyszercsak újra indult. Ma jöttem haza a pályán, leállt és a Jóistennek sem akart újra indulni !! Leálltam kikapcs-bekapcs ennek ellenére meg se moccant ! A hátsó ablaktörlő hibátlanul ment ! Néha a spriccelő is beindult.. az ablaktörlő NEM ! Aztán a garázsban pihizett fél órát, és hibátlanul elindult... Mitől van ez ??? Abaltörlő motor túlmelegedés ? Biztosítéktábla hibe ? Érintkezzési hiba ? Ez típushiba, vagy csak engem szórakoztat ? A vas : 530d (1999)
A Rádió egy ismert hiba a PMiki-t keresd meg és megforasztatja. Ha jól emlékszem 6eFt volt és hibátan azóta.
Na most az a helyzet hogy mai esett az eső... nem kicsit.. Ablaktörlőm természetesen leállt kb. 60-as tempónál Hungárián... semmit nem láttam... NEM biztosíték hiba ! Menet közben kivettem, visszaraktam, ütögettem, - SEMMI ! Viszont : lekapcsoltam a gyújtást, N-be raktam az automatát, és újraindult !!! Most akkor mi a szösz lehet ez ?? Nem véletlenül egy kis computer hiba ??? ui. egyértelműen elfelejti a hibát, ha lekapcsolom a gyújtást... Ötletek ??
2010.05.25. 23:43
admin írta:Felbo írta:jackson írta:Felbo írta:simi64 írta:Felbo írta:Uraim ! Van valakinek vmi ötlete hogy mitől áll le az ablaktörlőm az esőzés kellős közepén ??? már 1x előfordult a körúton a dugóban, aztán egyszercsak újra indult. Ma jöttem haza a pályán, leállt és a Jóistennek sem akart újra indulni !! Leálltam kikapcs-bekapcs ennek ellenére meg se moccant ! A hátsó ablaktörlő hibátlanul ment ! Néha a spriccelő is beindult.. az ablaktörlő NEM ! Aztán a garázsban pihizett fél órát, és hibátlanul elindult... Mitől van ez ??? Abaltörlő motor túlmelegedés ? Biztosítéktábla hibe ? Érintkezzési hiba ? Ez típushiba, vagy csak engem szórakoztat ? A vas : 530d (1999)
Na most az a helyzet hogy mai esett az eső... nem kicsit.. Ablaktörlőm természetesen leállt kb. 60-as tempónál Hungárián... semmit nem láttam... NEM biztosíték hiba ! Menet közben kivettem, visszaraktam, ütögettem, - SEMMI ! Viszont : lekapcsoltam a gyújtást, N-be raktam az automatát, és újraindult !!! Most akkor mi a szösz lehet ez ?? Nem véletlenül egy kis computer hiba ??? ui. egyértelműen elfelejti a hibát, ha lekapcsolom a gyújtást... Ötletek ??
Ha szorul a mechanikája a törlőnek akkor letiltja és ezt elveszti gyújtás levételnél.Nekem ugyan ez volt a hátsónál mert be volt rohadva a tengelye.
2010.05.25. 23:50
Felbo írta:admin írta:Felbo írta:jackson írta:Felbo írta:simi64 írta:Felbo írta:Uraim ! Van valakinek vmi ötlete hogy mitől áll le az ablaktörlőm az esőzés kellős közepén ??? már 1x előfordult a körúton a dugóban, aztán egyszercsak újra indult. Ma jöttem haza a pályán, leállt és a Jóistennek sem akart újra indulni !! Leálltam kikapcs-bekapcs ennek ellenére meg se moccant ! A hátsó ablaktörlő hibátlanul ment ! Néha a spriccelő is beindult.. az ablaktörlő NEM ! Aztán a garázsban pihizett fél órát, és hibátlanul elindult... Mitől van ez ??? Abaltörlő motor túlmelegedés ? Biztosítéktábla hibe ? Érintkezzési hiba ? Ez típushiba, vagy csak engem szórakoztat ? A vas : 530d (1999)
Ha szorul a mechanikája a törlőnek akkor letiltja és ezt elveszti gyújtás levételnél.Nekem ugyan ez volt a hátsónál mert be volt rohadva a tengelye.
Gondolod, ilyen egyszerű a hiba ??? jó lenne ! holnap reggel megyek szervízbe..- megnézetem ! köszi !!
2010.05.25. 23:59
simi64 írta:Felbo írta:admin írta:Felbo írta:jackson írta:Felbo írta:simi64 írta:Felbo írta:Uraim ! Van valakinek vmi ötlete hogy mitől áll le az ablaktörlőm az esőzés kellős közepén ??? már 1x előfordult a körúton a dugóban, aztán egyszercsak újra indult. Ma jöttem haza a pályán, leállt és a Jóistennek sem akart újra indulni !! Leálltam kikapcs-bekapcs ennek ellenére meg se moccant ! A hátsó ablaktörlő hibátlanul ment ! Néha a spriccelő is beindult.. az ablaktörlő NEM ! Aztán a garázsban pihizett fél órát, és hibátlanul elindult... Mitől van ez ??? Abaltörlő motor túlmelegedés ? Biztosítéktábla hibe ? Érintkezzési hiba ? Ez típushiba, vagy csak engem szórakoztat ? A vas : 530d (1999)
Gondolod, ilyen egyszerű a hiba ??? jó lenne ! holnap reggel megyek szervízbe..- megnézetem ! köszi !!
Elvileg, ha vizes a szélvédőd, könnyebben kéne siklania, mint szárazon. Én inkább a vízre gondolok: befolyik valahogy a mororjához, (és ugye jó vezetőként) valamit "összeköt" és zárlatot okoz, ezért tilthat le. Bár ez csak tipp. És azt sem tudom, hogy akkor hogyan indulhat újra
2010.05.26. 00:04
simi64 írta:Elvileg, ha vizes a szélvédőd, könnyebben kéne siklania, mint szárazon. Én inkább a vízre gondolok: befolyik valahogy a mororjához, (és ugye jó vezetőként) valamit "összeköt" és zárlatot okoz, ezért tilthat le. Bár ez csak tipp. És azt sem tudom, hogy akkor hogyan indulhat újra
2010.05.26. 00:10
admin írta:simi64 írta:Elvileg, ha vizes a szélvédőd, könnyebben kéne siklania, mint szárazon. Én inkább a vízre gondolok: befolyik valahogy a mororjához, (és ugye jó vezetőként) valamit "összeköt" és zárlatot okoz, ezért tilthat le. Bár ez csak tipp. És azt sem tudom, hogy akkor hogyan indulhat újra
Igen könnyeben siklik de a huzamosabb használat miatt a szoruló mechanika(tengely)ami szárazon fut az melegszik és a hőtágulás miatt még jobban meg szorul.Ez is csak egy tipNálam ez volt de van is erről egy ablaktörlős topik valahol ott fejtegettük ezt a letiltós dolgot.
2010.05.26. 18:10
2010.05.26. 21:15
Felbo írta:admin írta:simi64 írta:Elvileg, ha vizes a szélvédőd, könnyebben kéne siklania, mint szárazon. Én inkább a vízre gondolok: befolyik valahogy a mororjához, (és ugye jó vezetőként) valamit "összeköt" és zárlatot okoz, ezért tilthat le. Bár ez csak tipp. És azt sem tudom, hogy akkor hogyan indulhat újra
Igen könnyeben siklik de a huzamosabb használat miatt a szoruló mechanika(tengely)ami szárazon fut az melegszik és a hőtágulás miatt még jobban meg szorul.Ez is csak egy tipNálam ez volt de van is erről egy ablaktörlős topik valahol ott fejtegettük ezt a letiltós dolgot.
ez logikusan hangzik.... !!! megnézetem ! - és referálok !!! holnap !