![]() |
2009.12.20. 01:23
2009.12.20. 01:30
drhamori írta:Apa8 írta:Mér van az, hogy a gyári doksiba a motorolaj mennyiséget M57-hez 6,5l. De az én autómba mindig belemegy a 7,5l.
Pedig annyit azér nem öntök mellé.![]()
![]()
![]()
Azt gondolom, a különbség abból adódhat, hogy míg a gyári adat az optimum (MIN-MAX között középen) szintig szól - ezzel szemben Te a MAX jelig töltöd fel a motort kenőanyaggal. (Ami szerintem nem feltétlenül helyes.)
2009.12.20. 01:32
atizba írta:azt hittem felrobbanok, mikor az utolso olajcseremen a szervizben a szerelo csavo meg raontott fel litert... direkt azert viszek 6.5 literrel, hogy ne legyen kisertes.
erre hat nem kerestek hatul a raktarban meg fel liternyi olajat?!?![]()
szamlazasnal meg az orruk ala nyomtam a kezikonyvet, hogy nem fizetek semmi tobbletet. oda se megyek tobbet meg kereknyomast ellenoriztetni se!
meg azt hiszem akkor volt eloszor es utoljara, hogy magara hagytam az autom egy szervizben, es helyette elmentem dolgozni.
2009.12.20. 12:40
Apa8 írta:drhamori írta:Apa8 írta:Mér van az, hogy a gyári doksiba a motorolaj mennyiséget M57-hez 6,5l. De az én autómba mindig belemegy a 7,5l.
Pedig annyit azér nem öntök mellé.![]()
![]()
![]()
Azt gondolom, a különbség abból adódhat, hogy míg a gyári adat az optimum (MIN-MAX között középen) szintig szól - ezzel szemben Te a MAX jelig töltöd fel a motort kenőanyaggal. (Ami szerintem nem feltétlenül helyes.)
Hát nem teljesen maxra szoktam beállítani az olaj szintet, hanem inkább 3/4-re.
De a max szint se gond. Ha problémás lenne akkor a max jelölést alacsonyabbra tennék szerintem.
A hűtővizet se az alsó szintre töltöd.
2009.12.20. 14:21
Pocilaci írta:Na akkor:
Sajna nem olvastam ezeket, de bepótolom....csak az emlékeimben kutakodtam...
A viszkozitás az nem sűrűség csak hogy ne keverjük a fogalmakat! A folyással szembenni ellenállás....
Mondjuk a fémeknek nem igen van viszkozitásuk mivel nem folynak....viszont sűrűségük az van....csak a laikusoknak....
Pocilaci írta:A mai olajok akár szintetikusak akár nem annyi adalékot tartalmaznak, hogy el sem bírod képzelni.
Az olajok kenési képességét nem az áramlási sebesség adja meg,( az a hő elvezetés és a tisztítás) hanem az, hogy az olaj mint " csapágy" funkcionál a két kopó alkatrész közt. sajnos itt nem tudok rajzolni....a két fém felülete legyen mondjuk (siklócsapágy a forgattyús tengely csapján) olyan mint az alpok hegyvonulata egymással szembefordítva. Nagyon szemléletesen ez a felületi érdesség. Ennélkül nem is lehetne kenni. Na ezt kenés nélkül próbáld meg elmozdítani. Rengeteg veszteség, hő, kopás ect... keletkezne és a tönkremenetel bekövetkezne....hamar.
Viszont amint fel van töltve olajjal olyan mintha hímes mezőkön "gurulna" a két hegység egymástól folyadékkal elválasztva. Ha a folyadék részecskéit mint gömb képzeled el....
Pocilaci írta:A nyomás meg nem feltétlen nő meg...nagyobb hézag sűrűbb olajjal egyenlő szűk rés hígabb olajjal...
A tanfolyamok egészen jók ( beleolvastam közben), csak az a baj hogy nem látja a halandó mit is jelent, ami le van írva. És sok a propaganda... Valamint az idő is halad, és jönnek az új olajok.
Pocilaci írta:Nem feltétlen szentírás a gépkönyv....lehet kapsz sokkal jobb és olcsóbb olajat már mint az előírt. Csak tudni kell mibe akar tölteni az ember olajat.
Pocilaci írta:A Molos olaj/zsír vizsgáló laborból... a tesztek...timken vagy 4 golyós....valahol meg is vannak még talán a mentett darabok És itt jegyzem meg, hogy pl. a Shell olaj is Mol olaj.... csak a cimke más....meg a benne levő némely összetevő...komáromban is csomagoltak és készítettek ilyeneket....régen voltam arra...
És sok éjszakát töltöttem egy fékpadon lévő RÁBA motor mellett, olaj illetve kopásvizsgálat céljából a fősuli alatt. Van melegebb motor mint 150 fok celsiusban mérve
Pocilaci írta:Az olajfogyasztásod a hengerfal és a gyűrűk közt illetve a szelepszár szimmegingek mellett jelentős....elmegy az olaj....elég, tehát nem kerül vissza a helyére a karterba.
A kopott motorhoz lehet használni a "sűrűbb" olajat.....semmivel sem lesz rosszabb a kenése, persze azért ésszel kell ezeket csinálni....itt azért nem milliméteres hézagok vannak.
2009.12.20. 14:22
2009.12.20. 14:39
LeviM5 írta:ÁÁÁÁÁÁ!!!!!!! Látom jól kialudtad a tegnapot!!!
2009.12.20. 15:15
2009.12.20. 16:03
LeviM5 írta:Olajdoktorok, most ellettem bizonytalanítva, nekem Castrol M-es olaj kell, 10-60as.
Vagy még ez:
Castrol 10-60
Most miért ilyet kell beletenni, ha hidegben nem ken.
Jók a beírások, csak a magamfajta laikusnak fingja nincs, hogy akkor miért ilyet kér a gyári szerint!
Már elolvasni és felfogni az "ikeás golyókat" se volt könnű![]()
És kifejezetten CSAK EZT szabad beleöntenem.![]()
![]()
![]()
Hallottam a bi-vanos hajlamos a "leatapadásra", de ezzel az olajjal nem lesz baja, ez leeht mendemonda, de tényleg 10ezrenként cserélem és mindne ok. De ez a hidegindításos nehezebben kenés ügy! Ezt nem értem!!!
Most akkor jó ez az olaj (amit a gyár előír) vagy nem jó
2009.12.20. 16:52
2009.12.20. 17:54
LeviM5 írta:Ok, azt értem, hogy 10-60ast más cég is gyárt.
A Castrollal semmi bajom, a verda is szereti, 5-6ezer km-ig, intenzív használat mellett sem eszi.
És ha jól értem akkor -20ig jó.
Thx!
2009.12.20. 17:58
Pocilaci írta:LeviM5 írta:Ok, azt értem, hogy 10-60ast más cég is gyárt.
A Castrollal semmi bajom, a verda is szereti, 5-6ezer km-ig, intenzív használat mellett sem eszi.
Thx!
Biza....Nem azért írtam a többit, hogy más is gyárt....hanem ugyan abban a SAE és API besorolásban van több olaj. Tehát Van választási lehetőség...
Itt hogy mit is jelent a betű...a per jel után a fokot látod celsiusban. Ez az úgynevezett szivattyúzhatósági határ...ameddig a szivattyú még képes eljuttatni az olajat a megfelelő helyre. Ez az olaj folyósságának a mutatója
0W / -35
5W / -30
10W / -25
15W / -20
20W / -15
25W / -10
20 / 30
30 / 35
40 / 40
50 / 45
60 / 50
Van a dobozon még API jelölés is pl API SL...és ACEA A3 például ez az olaj teljesítményszintjére ad tájékoztatást... ennek kell megegyeznie a gyártó által előírttal....vagy ha jobb az sem baj...
Üdv!
Mostmár tényleg írok egy esszétaz olajról ..... jó koszos lesz....
2009.12.20. 18:02
Pocilaci írta:LeviM5 írta:Ok, azt értem, hogy 10-60ast más cég is gyárt.
Thx!
Biza....Nem azért írtam a többit, hogy más is gyárt....hanem ugyan abban a SAE és API besorolásban van több olaj. Tehát Van választási lehetőség...
Itt hogy mit is jelent a betű...a per jel után a fokot látod celsiusban. Ez az úgynevezett szivattyúzhatósági határ...ameddig a szivattyú még képes eljuttatni az olajat a megfelelő helyre. Ez az olaj folyósságának a mutatója
0W / -35
5W / -30
10W / -25
15W / -20
20W / -15
25W / -10
20 / 30
30 / 35
40 / 40
50 / 45
60 / 50
Van a dobozon még API jelölés is pl API SL...és ACEA A3 például ez az olaj teljesítményszintjére ad tájékoztatást... ennek kell megegyeznie a gyártó által előírttal....vagy ha jobb az sem baj...
Üdv!
2009.12.20. 19:12
LeviM5 írta:Olajdoktorok, most ellettem bizonytalanítva, nekem Castrol M-es olaj kell, 10-60as.
Vagy még ez:
Castrol 10-60
Most miért ilyet kell beletenni, ha hidegben nem ken.
Jók a beírások, csak a magamfajta laikusnak fingja nincs, hogy akkor miért ilyet kér a gyári szerint!
Már elolvasni és felfogni az "ikeás golyókat" se volt könnű![]()
És kifejezetten CSAK EZT szabad beleöntenem.![]()
![]()
![]()
Hallottam a bi-vanos hajlamos a "leatapadásra", de ezzel az olajjal nem lesz baja, ez leeht mendemonda, de tényleg 10ezrenként cserélem és mindne ok. De ez a hidegindításos nehezebben kenés ügy! Ezt nem értem!!!
Most akkor jó ez az olaj (amit a gyár előír) vagy nem jó
2009.12.20. 19:15
Pocilaci írta:
2009.12.20. 19:15
LeviM5 írta:Pocilaci írta:LeviM5 írta:Ok, azt értem, hogy 10-60ast más cég is gyárt.
Thx!
0W / -35
5W / -30
10W / -25
15W / -20
20W / -15
25W / -10
20 / 30
30 / 35
40 / 40
50 / 45
60 / 50
Üdv!
Ok, itt a kezembe a doboz:
SAE 10w60 API SM/CF ACEA A3/B3 A3/B4 fingom sincs mit jelent![]()
Meg valami diészter adalék van benne a nagyobb teljesítmény eléréséhez...
Tehát már adalékolt ez az olaj.
2009.12.20. 20:22
2009.12.20. 23:19
Cyri írta:Ehhez az olaj kérdéshez én full hülye vagyyok! De jó az ha az 528i-mbe Castrol magnatec 5W-40-et veszek vagy ti mit ajánlotok inkább??????? Köszi
2009.12.20. 23:40
jackson írta:Pocilaci írta:
És szerinted elolvassák? Mert még te se olvastad el a korábbi hozzászólásaimat![]()
![]()
AZ API érdekes csak sehol nem találom a gyári adatok között az amerikai API specifikációs határokat. Az Európai ACEA benne van a gépkönyvben mint minimum ACEA A3/B3 tehát nem külön egyszerre kell teljesitenie.
Jackson, aki szkeptikus ilyen fronton
2009.12.20. 23:54
Pocilaci írta:jackson írta:Pocilaci írta:
És szerinted elolvassák? Mert még te se olvastad el a korábbi hozzászólásaimat![]()
![]()
AZ API érdekes csak sehol nem találom a gyári adatok között az amerikai API specifikációs határokat. Az Európai ACEA benne van a gépkönyvben mint minimum ACEA A3/B3 tehát nem külön egyszerre kell teljesitenie.
Jackson, aki szkeptikus ilyen fronton
Hali!
De közben olvastam....bezonyámde még van hátra kicsi
Az American Petrol Institute szabványa régebbi mint az ACEA ...és az ACEAis ebből lett, ugye az autó, mondjuk ki amerikai felhasználása a közemberek közt jóval korábbi mint az európai országokban....és onnan jött mindenféle szabvány amit átdolgoztak kicsit európaira...
Szóval kb ugyan azt takarja a két dolog csak másként jelölik....és rajta is van a dobozon....