![]() |
2009.10.20. 21:04
jackson írta:lepke írta:Helo Jackson
Pár klubtagnak a GÁZ is benne van a kocsiban
akkor változik a motorolaj típus vagy nem![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
üdv zoli
Öszinte leszek halvány lila ötletem sincs. Valamit mintha emlegettek, volna hogy gáz üzemben magasabb a hőmérséklet mert tisztább az égés. De más nem kapisgál a témában. Akinek olyan van megérdemli és nyomozzon külön utánna.
Jackson, aki szét tárja karjait
2009.10.20. 22:31
2009.10.20. 22:49
A VÁLASZ Kacsint? amihez nem tudtál hozzászólni Kacsint?
Gázüzemű autókhoz
2009.11.10. 19:22
2009.12.17. 18:18
2009.12.18. 01:49
Apa8 írta:Mér van az, hogy a gyári doksiba a motorolaj mennyiséget M57-hez 6,5l. De az én autómba mindig belemegy a 7,5l.
Pedig annyit azér nem öntök mellé.![]()
![]()
![]()
2009.12.18. 11:02
szku írta:Végigolvasva a topikot, bennem még mindig maradt kérdés.
Egy 170-et futott 525d-be készülök olajat cserélni, eddig a szerelő gyári 5w-30 bmw olajat rakott bele. Ő lebeszélne a 0w-ről, mert szerinte az vékony, de az itt leírtak alapján valószínű, hogy nem pontosak az ismeretei.
Szóval 0w-szeretnék az autóba, a kérdés az, hogy -30 vagy -40-es lenne nekem a jobb. Olajfogyasztásom nincs.
A -30 mellett milyen érvek szólnak? Mert -40-et a többet futott, olajat csipegető motornál, ill. magasabb hőterhelésnél javasolják.
Konkrétan ezekről van szó:
0W-40 BMW ORIGINAL LL-04
0W-30 CASTROL SLX PROFESSIONAL POWERFLOW C3 (BMW LL04)
Árban egyformák, melyiket javasoljátok?
2009.12.18. 20:43
admin írta:Apa8 írta:Mér van az, hogy a gyári doksiba a motorolaj mennyiséget M57-hez 6,5l. De az én autómba mindig belemegy a 7,5l.
![]()
![]()
Nekem itt 6L-et hozz de csak 5.5Lszokott bele menni.
2009.12.18. 20:46
rato44 írta:szku írta:Végigolvasva a topikot, bennem még mindig maradt kérdés.
Egy 170-et futott 525d-be készülök olajat cserélni, eddig a szerelő gyári 5w-30 bmw olajat rakott bele. Ő lebeszélne a 0w-ről, mert szerinte az vékony, de az itt leírtak alapján valószínű, hogy nem pontosak az ismeretei.
Szóval 0w-szeretnék az autóba, a kérdés az, hogy -30 vagy -40-es lenne nekem a jobb. Olajfogyasztásom nincs.
A -30 mellett milyen érvek szólnak? Mert -40-et a többet futott, olajat csipegető motornál, ill. magasabb hőterhelésnél javasolják.
0W-40 BMW ORIGINAL LL-04
ha eddig -30as olaj volt benne és nem ette akkor semmiképp ne menj följebb!
0/30as mehet bele simán, főleg ilyen hidegben.
2009.12.18. 21:04
jackson írta:admin írta:Apa8 írta:Mér van az, hogy a gyári doksiba a motorolaj mennyiséget M57-hez 6,5l. De az én autómba mindig belemegy a 7,5l.
![]()
![]()
Apa8: ezek szerint fél liter az admin-nál van.De akkor kinél van még a maradék 1/2 liter? Megnéztem a TIS-ben ott is 6,5litert ir.
Jackson, aki ugyancsak furcsálja
2009.12.18. 21:11
Pocilaci írta:jackson írta:admin írta:Apa8 írta:Mér van az, hogy a gyári doksiba a motorolaj mennyiséget M57-hez 6,5l. De az én autómba mindig belemegy a 7,5l.
![]()
![]()
Apa8: ezek szerint fél liter az admin-nál van.De akkor kinél van még a maradék 1/2 liter? Megnéztem a TIS-ben ott is 6,5litert ir.
Olajszűrő szerintem a megoldás az vesz fel kb fél litert.....és ugye azt nem írja a nagykönyv soha sem...... csak a karter tartalmát.....És ugye a szűrő az száraz amikor beleteszed....
2009.12.18. 21:11
Pocilaci írta:jackson írta:admin írta:Apa8 írta:Mér van az, hogy a gyári doksiba a motorolaj mennyiséget M57-hez 6,5l. De az én autómba mindig belemegy a 7,5l.
![]()
![]()
Olajszűrő szerintem a megoldás az vesz fel kb fél litert.....és ugye azt nem írja a nagykönyv soha sem...... csak a karter tartalmát.....És ugye a szűrő az száraz amikor beleteszed....
2009.12.18. 22:18
jackson írta:rato44 írta:szku írta:Végigolvasva a topikot, bennem még mindig maradt kérdés.
0W-40 BMW ORIGINAL LL-04
ha eddig -30as olaj volt benne és nem ette akkor semmiképp ne menj följebb!
0/30as mehet bele simán, főleg ilyen hidegben.
Ha eddig semmi bajod a 0w-30-asal akkor szerintem nyugodtan mehet bele. A -30as olajjal alacsonyabb a kopás, ha nem fogyasztja nyugottan maradjon.
Jackson, is bólogat hozzá
2009.12.18. 22:57
Pocilaci írta:
Az olaj viszkozitásának semmi köze a kopáshoz....illetve van, de az a szám amire itt hivatkoztok nem azt mutatja...
Viszkozitás....a folyadékok folyási képessége, megmutatja mekkora ellenállást fejt ki a folyadék a folyással szemben adott hőmérsékleten. Mennyivel gyorsabban /lassabban folyik ki a mérendő anyag a mérőpohárból ( nem csak olajoknak van viszkozitásuk). Itt ugye az SAE (Society of Automotive Engineering) viszkozitási fokozatokról esik szó. A hőfokok a szivattyúzhatósági határhőmérsékletek....itt a viszkozitást 20 és 100 fokon mérik.
Az első szám a W betűvel a téli, tehát hideg időben (Winter) a hidegfolyóssági tulajdonságait jeleníti meg az olajnak a másik szám a nyári, meleg időben való tulajdonságait. A téli olaj 0W -től 25W-ig terjed. A 0W az jó mínusz 35 fokig a 25W az jó -10 fokig( 5 fokonkénti lépcsőben) A nyáriak azok 20-tól 60-ig. A 20 az jó plussz 30 fokban a 60 az plussz 50 fokig (szintén 5 fokos lépcsőben)
az olajnak mind a két határon teljesítenie kell az adott osztályra jellemző értékeket.
Léteznek egy SAE20 illetve többfokozatú SAE 0W-30 valamint ún energiatakarékos olajok is....könnyű futású...EC illetve EC II jelöléssel.
A téli időben azért célszerűbb az alacsonyabb viszkozitású (vékonyabb) olaj használata, hogy a hidegben amúgy is sűrűsödő olaj el tudjon jutni a kenendő helyekre...csökkentve a kopást...
Pl Egy SAE 0W/30 olaj -35 foktól +35 fokig használatos....
Télen a kisebb viszkozitású olajat használjuk....a kopottabb, öregebb motorba tehetünk nagyobb SAE besorolású olajat is mint az előírt a tömítettségi viszonyok miatt.
Tehát egy SAE 0W/30-as olaj itt magyarországon bőven jó!
Az olajokat ugye osztályozzák még egy csomó módon..Teljesítményszint...fékpadon vizsgálva...(hála az amiknak..American Petrol Institute...API besorolás az eltérő üzemviszonyok miatt....pl benzin motorokhoz jelük S (SA, SB, SC, SD,SE, SF, SG, SH, SI, SJ )
diesel motorokhoz C ( CA, CB, CC, CD, CD II, CE, CF, CF-2 CF-4, CG-4)
Minél hátrább van az S (benzin forever) utáni betű az abc-ben annál magasabb teljesítményszintű az olaj.
Most valahol az L-nél jár...
Az europai viszonyokhoz (kis köbcenti nagy teljesítménnyel) az ACEA Európai Közösség Motorgyártóinak Szövetsége) ad útmutatást (1990 óta van, ekkor még a neve CCMC besorolás) itt a benzinmotorokhoz a G betűt (G1, G2, G3, G4, G5) a dieselhez a D betű (D1, D2, D3, D4, D5) a nagyfordulatú dieselekhez PD (PD1, PD2)lett rendelve.
Ugyan az a szisztéma csak számokkal.
Ez 1996-ban lett megreformálva ettől kezdve a benzines szgk hoz az A betű (A1, A2, A3,) a diesel szgk-hoz a B betű ( B1, B2, B3) a diesel haszongépjárművekhez az E betű ( E1, E2, E3, E4) lett rendelve.
Tehát a SAE szám a folyósságot az API szám a teljesítményszintet mutatja meg.
És hogy boldogok legyünk a motorgyártók is specifikálnak olajokat, de az alap az ez....
Ha valakit érdekel bővebben az olaj akkor előkaparom a jegyzeteimetés bepötyögöm....
Hála a győri Széchenyi egyetemnek és a Mol-nak van tapasztalatom olajban
2009.12.18. 22:58
2009.12.19. 10:36
2009.12.19. 10:43
simi64 írta:Értünk mi a szóból!
Moderáld máá ki az egyiket!
Nem kell mindent 2x elmondani
2009.12.19. 11:33
2009.12.19. 13:32
Apa8 írta:Mér van az, hogy a gyári doksiba a motorolaj mennyiséget M57-hez 6,5l. De az én autómba mindig belemegy a 7,5l.
![]()
![]()
2009.12.19. 21:52