![]() |
2010.08.12. 16:02
barbrady írta:drhamori írta:A BMW csak súlyozott adatokat ad ki a futóműbeállítást illetően, ami jelentősen eltér a terheletlen adatoktól. Tehát ha terheletlen autón állítod be a terheltnek megfelelő adatokat, azzal helytelen adatokra állítod a futóműved.
Terheletlen adat nem lelhető fel az autóhoz. Ez egy sokismeretlenes egyenlet, ahol minden ismeretlen adat egymás függvénye.
Honnan tudod hogy mit ad ki a Bmw?
2010.08.12. 16:06
drhamori írta:barbrady írta:drhamori írta:A BMW csak súlyozott adatokat ad ki a futóműbeállítást illetően, ami jelentősen eltér a terheletlen adatoktól. Tehát ha terheletlen autón állítod be a terheltnek megfelelő adatokat, azzal helytelen adatokra állítod a futóműved.
Terheletlen adat nem lelhető fel az autóhoz. Ez egy sokismeretlenes egyenlet, ahol minden ismeretlen adat egymás függvénye.
Érdekelt a téma és megkérdeztem szakszervízben. Nincs terheletlen adat.
2010.08.12. 16:28
barbrady írta:drhamori írta:barbrady írta:drhamori írta:A BMW csak súlyozott adatokat ad ki a futóműbeállítást illetően, ami jelentősen eltér a terheletlen adatoktól. Tehát ha terheletlen autón állítod be a terheltnek megfelelő adatokat, azzal helytelen adatokra állítod a futóműved.
Érdekelt a téma és megkérdeztem szakszervízben. Nincs terheletlen adat.
Így már értem miért kell súlyozva állítani.
2010.08.12. 18:08
2010.08.12. 21:57
drhamori írta:barbrady írta:drhamori írta:A súlyozás pedig azért fontos, mert így a terheléssel a rugóid elhasználtsága és a gátlóidban lévő gázmennyiség is figyelembe van véve az állításnál - tehát az, hogy a TE autódba ilyen terhelést beletéve hová áll be a hasmagasságod (futóműgeo).
Értem én a súlyozás lényegét, csak szerintem nincs akkora jelentősége, mint az sokan hiszik.
BMW-nél nagyon nagy jelentőssége van. Főleg hátul. Ha terheletlenül állítod az egy rendellenes pozíció. Nyalni fogja a gumid belső felszínét az autó. Figyeld meg a kerékterpesztésed terhelt és terheletlen állapotban.
2107 - merev hátsó híd, ott nem számít. Itt nagyon sokat.
2010.08.12. 22:29
Janek írta:drhamori írta:barbrady írta:drhamori írta:A súlyozás pedig azért fontos, mert így a terheléssel a rugóid elhasználtsága és a gátlóidban lévő gázmennyiség is figyelembe van véve az állításnál - tehát az, hogy a TE autódba ilyen terhelést beletéve hová áll be a hasmagasságod (futóműgeo).
Értem én a súlyozás lényegét, csak szerintem nincs akkora jelentősége, mint az sokan hiszik.
BMW-nél nagyon nagy jelentőssége van. Főleg hátul. Ha terheletlenül állítod az egy rendellenes pozíció. Nyalni fogja a gumid belső felszínét az autó. Figyeld meg a kerékterpesztésed terhelt és terheletlen állapotban.
Hátul mi állítható?
2010.08.12. 22:30
Janek írta:drhamori írta:barbrady írta:drhamori írta:A súlyozás pedig azért fontos, mert így a terheléssel a rugóid elhasználtsága és a gátlóidban lévő gázmennyiség is figyelembe van véve az állításnál - tehát az, hogy a TE autódba ilyen terhelést beletéve hová áll be a hasmagasságod (futóműgeo).
Hátul mi állítható?
2010.08.12. 22:33
Imco írta:Janek írta:drhamori írta:barbrady írta:drhamori írta:A súlyozás pedig azért fontos, mert így a terheléssel a rugóid elhasználtsága és a gátlóidban lévő gázmennyiség is figyelembe van véve az állításnál - tehát az, hogy a TE autódba ilyen terhelést beletéve hová áll be a hasmagasságod (futóműgeo).
Hátul mi állítható?
Minden! Egyesek szerint bonyolultabb mint az eleje!
Itt az alapja. Véletlen nyitva volt még.
2010.08.12. 22:39
drhamori írta:Janek írta:drhamori írta:barbrady írta:drhamori írta:A súlyozás pedig azért fontos, mert így a terheléssel a rugóid elhasználtsága és a gátlóidban lévő gázmennyiség is figyelembe van véve az állításnál - tehát az, hogy a TE autódba ilyen terhelést beletéve hová áll be a hasmagasságod (futóműgeo).
Hátul mi állítható?
A csapterpesztés és az egyedi összetartás oldalanként excenterrel.
Először a hátsó terpesztést kell állítani, majd összetartás, majd összetartás elől. (Itt csak ez állítható.)
2010.08.12. 22:43
Hátul mi állítható?
2010.08.14. 15:10
2010.08.14. 15:23
2010.08.14. 15:30
kovessyroli írta:Becherovka klubtársnak:
neked beleér a felnid a lengőkarba![]()
![]()
korábban is ez a felni volt a kocsin?
szerintem csak akkor érheti el a kerék az autó bármely részét, ha a kerék nem az adott típusra való, azaz hiába kopik el, fárad, gyengül bármelyik futúműelem, akkor sem érheti el a kerék a kasztnit vagy a lengőkarokat.
szerintem először nézdd meg a felnit, milyen ET számúott lesz a hiba
2010.08.14. 15:36
Becherovka írta:kovessyroli írta:Becherovka klubtársnak:
![]()
szerintem csak akkor érheti el a kerék az autó bármely részét, ha a kerék nem az adott típusra való, azaz hiába kopik el, fárad, gyengül bármelyik futúműelem, akkor sem érheti el a kerék a kasztnit vagy a lengőkarokat.
Előtte is ez volt rajta (Styling 32- 8J 17-IS20) gumi 235/45ZR17 elöl hátul.
Viszont a probléma a jobb oldalon nem tapasztalható!
2010.08.14. 17:09
kovessyroli írta:Becherovka írta:kovessyroli írta:Becherovka klubtársnak:
![]()
Előtte is ez volt rajta (Styling 32- 8J 17-IS20) gumi 235/45ZR17 elöl hátul.
Viszont a probléma a jobb oldalon nem tapasztalható!
a kocsi egyébként ha leállítod egyenes terepen, akkor teljesen egyenesen áll?
nem dől a kasztni arra az oldalra, amelyiken a karistolást látod?
arra gondolok, hogy esetleg eltölt a jobb első rugó a lengéscsillapítónál, és kicsit bukik az kasztni jobbra és előre.
nézdd meg a rugót, általában az alsó első vagy második tekerésnél törik el, és nehéz észrevenni.
2010.08.14. 17:30
Becherovka írta:Üdv Márkatársak!
Valaki meg tudja mondani közületek, hogy milyen hiba kialakulásának vagyok most szem /fültanúja.
Balra kanyarodáskor (kis sebességnél, pl. útkereszteződésben), halom a súrlódás hangját. Megnéztem az első kart és íme a jelenség. Kopott, "lereszelt" a kar ill. a felni beső oldalán is láthatóak a súrlódás nyomai.
Kerék centrírozás kb. 3 hete megvolt. Futóművet ca. 4 hónapja állíttattam (igaz a "mester" súlyokat nem pakolt az autóba).
2010.08.14. 17:53
hancurozo írta:Becherovka írta:Üdv Márkatársak!
Valaki meg tudja mondani közületek, hogy milyen hiba kialakulásának vagyok most szem /fültanúja.
Balra kanyarodáskor (kis sebességnél, pl. útkereszteződésben), halom a súrlódás hangját. Megnéztem az első kart és íme a jelenség. Kopott, "lereszelt" a kar ill. a felni beső oldalán is láthatóak a súrlódás nyomai.
Kerék centrírozás kb. 3 hete megvolt. Futóművet ca. 4 hónapja állíttattam (igaz a "mester" súlyokat nem pakolt az autóba).
Ne haragudjatok, hogy beleszólok. Szerintem nem a felni ér bele, Hanem a műanyag dobbetét ér hozzá.
Ha a dobbetét nincs rendesen rögzítve az örvénylő levegő el tudja mozdítani.
Én alámennék és úgy nézném meg, hogy mi mihez érhet hozzá kitekert keréknél is.
2010.08.14. 18:02
simi64 írta:hancurozo írta:Becherovka írta:Üdv Márkatársak!
Ne haragudjatok, hogy beleszólok. Szerintem nem a felni ér bele, Hanem a műanyag dobbetét ér hozzá.
Ha a dobbetét nincs rendesen rögzítve az örvénylő levegő el tudja mozdítani.
Én alámennék és úgy nézném meg, hogy mi mihez érhet hozzá kitekert keréknél is.
Azt írta: a hangot is hallja, meg a felnin is látszik:
Hankook
(bár az szerintem sem érhet oda)
2010.08.14. 18:15
drhamori írta:Szerintem az is probléma lehet, ha futóműállításnál nem nézik meg, hogy a kormányműved "középjelen" van-e. Lehet, hogy a kormánykerék az oszlopon el van fokolva valamelyik irányba, így futóműállításnál azt vették középnek.
Ha ehhez állítja a futóműves, akkor egyik irányba túl lehet tekerni.
2010.08.14. 18:28
Imco írta:drhamori írta:Szerintem az is probléma lehet, ha futóműállításnál nem nézik meg, hogy a kormányműved "középjelen" van-e. Lehet, hogy a kormánykerék az oszlopon el van fokolva valamelyik irányba, így futóműállításnál azt vették középnek.
Ha ehhez állítja a futóműves, akkor egyik irányba túl lehet tekerni.
Ez igy nem helytálló mert a kormányon van jeladó a DSC-ASC-nek. Igy ha az általad emlitett "hiba" van, akkor a kipörgésgátló folymamatosan dolgozma, mivel alácsavart kormánynál nyomod a full gázt az érzékelője szerint.