![]() |
2011.04.15. 23:37
simi64 írta:MPowerPH írta:Sziasztok!
Beszámolnék a szervo problémáimról, és annak sikeres megoldásáról. Autóm egy 1999-es 528i, szervotronic-al. 1.5 éve nyaraláson meghalt a szervokormány, szivattyú csere. Németből lett hozzá rendelve gyári, egy vagon pénzért. Az lehalt, pedig történt tartály és csövezés csere, tisztítás, minden. Mégis behalt, 1.5 évet bírt a gyári, ismétlem gyári, nem utángyártott szar! De már nem most romlott el, már előző nyár óta sírok, hogy nem jó a kormány. Nem egyszer voltam megnézetni, de mivel úgy voltunk vele, hogy a szivattyú zsír új, így nem ott lesz a hiba. Teflon alátéttől kezdve, a tököm tudja még min keresztül minden ki lett cserélve. Kormánymű is új, az se lehetett a bűnös. A végén kiderült, mégis az új szivattyú a ludas. Na most, ugye mindenki azt mondta, hogy a 98 utána sor hatok állandó problémája a szivattyú. Én viszont nem akarok évente ezzel foglalkozni, így megkérdeztem a szerelőmet, mit lehet csinálni. Szerencsére a gyári szivattyú garis volt, így az vissza lett küldve, jön majd helyette egy új, de nem hozzám. Megkapja, helyette ingyen és bérmentve cserélje ki az egész rendszert. Azt mondta megoldható, hogy az E39 M5-be való szivattyút építi bele, kisebb átalakításokkal. Ugye a V8 -akkal nincs ilyen probléma. Azért M5, mert volt nála egy, majdnem teljesen új.(szépen eltitkolta, a hét elején nekem csak annyit mondott, hogy ne hozzak bontott sor 6 szivattyút, megoldja) 1 hétig állt az autó, ma vettem át. Hát, megérte. Ilyen még soha nem volt a kormányom!!! Álló helyzetben kis újjal tudom tekerni, menet közben úgy keményedik ahogy illik. A gyári sor 6-ba valóval messze nem volt ilyen vaj puha. Maga a szivattyú sokkal erősebbnek tűnik. Egy álom lett az autó.
A szerelés menetét nem tudom, elég sokáig tartott neki a művelet, de működik. És ha minden igaz, nem lesz már vele több problémám.
Hányas papucsokat forgatsz 1 ujjal?
2011.04.15. 23:49
2011.04.18. 19:33
2011.04.18. 22:10
Norbert27 írta:Hali mindenki!
96-os az 523-as bömbim és vettem bele egy fk 40/20-as ültető rugó szettet.A probléma a következő:a sportrugót ha berakom a régi helyére,akkor ha lengéscsili szárát teljesen kíhúzom,akkor a rugó és a felső rugótányér között kb. 3 cm hely marad.Emiatt nem mertem így összerakni,mivel félek ha belemegyek egy nagy gödörbe,akkor kifordulhat a rugó a helyéről.Nem igazán értem,mert elvileg gyári lengéscsilivel is össze kéne tudni rakni.Az én tippem az,hogy nem 523-as lengéscsillapítók vannak benne,hanem valamely másik tipusé.Jó lenne tudnom mik a gyári méretei a lengéscsilinek,így be tudnám azonosítani,hogy jó-e ami az enyémben van.
Az enyém teljes hossza:kb.630mm,a szárnak kihúzott állapotban:228mm
A válszokat előre is köszi.
2011.04.19. 19:46
hamoriarpi írta:A V8-ban nem a szivattyú jobb, hanem a kormányműve globoidcsigás, nem fogasléces és nem jön róla a forgács, ezáltal nem teszi tönkre a szivattyút.
2011.04.19. 20:24
MPowerPH írta:hamoriarpi írta:A V8-ban nem a szivattyú jobb, hanem a kormányműve globoidcsigás, nem fogasléces és nem jön róla a forgács, ezáltal nem teszi tönkre a szivattyút.
Értem. És a V8 kormányművet bele lehet faragni a sor 6 -okba?
2011.04.19. 20:49
Imco írta:MPowerPH írta:hamoriarpi írta:A V8-ban nem a szivattyú jobb, hanem a kormányműve globoidcsigás, nem fogasléces és nem jön róla a forgács, ezáltal nem teszi tönkre a szivattyút.
Ez még viccnek is rossz!![]()
2011.04.19. 21:39
muhaati írta:Imco írta:MPowerPH írta:hamoriarpi írta:A V8-ban nem a szivattyú jobb, hanem a kormányműve globoidcsigás, nem fogasléces és nem jön róla a forgács, ezáltal nem teszi tönkre a szivattyút.
Mindent lehet, csak............. Kpl. bölcső, kpl. első futómű csere.
2011.04.20. 09:52
tbi01 írta:muhaati írta:Imco írta:MPowerPH írta:hamoriarpi írta:A V8-ban nem a szivattyú jobb, hanem a kormányműve globoidcsigás, nem fogasléces és nem jön róla a forgács, ezáltal nem teszi tönkre a szivattyút.
Úgy is mondhatjuk, hogy: Van az a pénz...........
2011.04.20. 10:49
muhaati írta:Imco írta:MPowerPH írta:hamoriarpi írta:A V8-ban nem a szivattyú jobb, hanem a kormányműve globoidcsigás, nem fogasléces és nem jön róla a forgács, ezáltal nem teszi tönkre a szivattyút.
2011.04.20. 11:19
MPowerPH írta:simi64 írta:MPowerPH írta:Sziasztok!
Beszámolnék a szervo problémáimról, és annak sikeres megoldásáról. Autóm egy 1999-es 528i, szervotronic-al. 1.5 éve nyaraláson meghalt a szervokormány, szivattyú csere. Németből lett hozzá rendelve gyári, egy vagon pénzért. Az lehalt, pedig történt tartály és csövezés csere, tisztítás, minden. Mégis behalt, 1.5 évet bírt a gyári, ismétlem gyári, nem utángyártott szar! De már nem most romlott el, már előző nyár óta sírok, hogy nem jó a kormány. Nem egyszer voltam megnézetni, de mivel úgy voltunk vele, hogy a szivattyú zsír új, így nem ott lesz a hiba. Teflon alátéttől kezdve, a tököm tudja még min keresztül minden ki lett cserélve. Kormánymű is új, az se lehetett a bűnös. A végén kiderült, mégis az új szivattyú a ludas. Na most, ugye mindenki azt mondta, hogy a 98 utána sor hatok állandó problémája a szivattyú. Én viszont nem akarok évente ezzel foglalkozni, így megkérdeztem a szerelőmet, mit lehet csinálni. Szerencsére a gyári szivattyú garis volt, így az vissza lett küldve, jön majd helyette egy új, de nem hozzám. Megkapja, helyette ingyen és bérmentve cserélje ki az egész rendszert. Azt mondta megoldható, hogy az E39 M5-be való szivattyút építi bele, kisebb átalakításokkal. Ugye a V8 -akkal nincs ilyen probléma. Azért M5, mert volt nála egy, majdnem teljesen új.(szépen eltitkolta, a hét elején nekem csak annyit mondott, hogy ne hozzak bontott sor 6 szivattyút, megoldja) 1 hétig állt az autó, ma vettem át. Hát, megérte. Ilyen még soha nem volt a kormányom!!! Álló helyzetben kis újjal tudom tekerni, menet közben úgy keményedik ahogy illik. A gyári sor 6-ba valóval messze nem volt ilyen vaj puha. Maga a szivattyú sokkal erősebbnek tűnik. Egy álom lett az autó.
A szerelés menetét nem tudom, elég sokáig tartott neki a művelet, de működik. És ha minden igaz, nem lesz már vele több problémám.
225/55 R16. Egyébként ezt ne úgy értsd, ahogy leírtam.Csak így akartam kifejezni, hogy bizony nagyon könnyű lett a kormányom az eddigiekhez képest. Kis ujj beakaszt, és forgat. Mikor rossz volt, így próbálgattam. Kíváncsi vagyok a 245-ös gumival mennyire nehezedik majd el.
2011.04.21. 11:06
LeviM5 írta:MPowerPH írta:simi64 írta:MPowerPH írta:Sziasztok!
225/55 R16. Egyébként ezt ne úgy értsd, ahogy leírtam.Csak így akartam kifejezni, hogy bizony nagyon könnyű lett a kormányom az eddigiekhez képest. Kis ujj beakaszt, és forgat. Mikor rossz volt, így próbálgattam. Kíváncsi vagyok a 245-ös gumival mennyire nehezedik majd el.
Gyári M5 méret a 245, szóval nem lesz egykezes, de strapabírobb igen! Ügyes húzás a szerelődtől!
2011.04.21. 13:59
2011.05.05. 20:58
hamoriarpi írta:A keményedést a servotronic-szelep szabályozza, ami egy elektropneumatikus szelep. Sebességjel függvényében állítja a rendszernyomást.
Egyébként a fent leírt módosításnak a hátterében az áll, hogy bizonyos tipusok gyárilag 120 baros szivattyúval vannak szerelve (M5, de többek között az enyém is). Ez a legnagyobb nyomás, ami személyautó szervorendszerében előfordul. A gyárilag 110 barra épített kormányműveknél van olyan lehetőség, hogy 120 baros szivattyút tesznek fel dupla menedékfuratos axiálgyűrűvel és 110 baros nyomástartó szeleppel, az eredeti konzollal. Így, ha még használt is a szivattyú, a 110 bart stabilan fogja tudni produkálni. Az eredetileg 120 baros rendszernél sajnos ilyen lehetőség nincs.
2011.12.19. 22:34
. Ha valakinek van tapasztalata akkor az segítsen már annyit, hogy mennyibe szokott fájni az ilyen történet. Elég neki egy futómű állítás vagy a stabilizátor rúdnak a tartójűát nyomtam meg vagy esetleg számíthatok tetemesebb kárra is. 2011.12.19. 22:49
Madtomi írta:Hali Mindenkinek
Történt egy olyan dolog ami szerintem sok taggal is előfordult már.
Leesett a hó és benéztem egy padkát és szépen oldalasan felmentem rá most pedig jobbra húz a kocsi. Ha valakinek van tapasztalata akkor az segítsen már annyit, hogy mennyibe szokott fájni az ilyen történet. Elég neki egy futómű állítás vagy a stabilizátor rúdnak a tartójűát nyomtam meg vagy esetleg számíthatok tetemesebb kárra is.
Ki hogyan járt ebben a témakörben.
Segítségeteket előre is köszönöm holnap pedig megyek az autószerelőhöz, mert ezt muszáj megcsinálni nincs apelláta.
Mindenkinek köszi előre is!
Csövi
2011.12.19. 23:59
denny19 írta:Madtomi írta:Hali Mindenkinek
Leesett a hó és benéztem egy padkát és szépen oldalasan felmentem rá most pedig jobbra húz a kocsi. Ha valakinek van tapasztalata akkor az segítsen már annyit, hogy mennyibe szokott fájni az ilyen történet. Elég neki egy futómű állítás vagy a stabilizátor rúdnak a tartójűát nyomtam meg vagy esetleg számíthatok tetemesebb kárra is.
Segítségeteket előre is köszönöm holnap pedig megyek az autószerelőhöz, mert ezt muszáj megcsinálni nincs apelláta.
Csövi
Szia én ugyanígy jártam pár hónapja ..de én eléggé feldurrantam a padkára esőben. A kerék láthatóan beljebb is ment,mikor szemből néztem .A kormány is ferdén állt mikor egyenesen mentem,akkor egy tengelycsonkom bánta,szépen szétnyílt alul ,bontottan vettem Sparcotól,és jobb első alsó hátsó lengőkar+stabilizátor pálcát is ,azthiszem ,meg talán még valami ..vagy nem..nem emlékszem pontosan .Azthittem a felnim is eldurrant ,de nem, csak a gumimat csípte ki a padka, olyan 30 körül állt meg a mutatvány,felesleges lett volna elvinni nekem futóműállításra ,szervízbe mentem mi sérült ,csere,majd utána vittem állítani a futóművet.én előbb megnézetném valami szakival mi az anyagi kár márha van ,ha araszolva mentél fel attól csaknem megy el a futómű....azért csak van benne anyag ..bár én még zöldfülü vagyok ebben a témakörben
2011.12.20. 00:58
Madtomi írta:denny19 írta:Madtomi írta:Hali Mindenkinek
Csövi
Szia én ugyanígy jártam pár hónapja ..de én eléggé feldurrantam a padkára esőben. A kerék láthatóan beljebb is ment,mikor szemből néztem .A kormány is ferdén állt mikor egyenesen mentem,akkor egy tengelycsonkom bánta,szépen szétnyílt alul ,bontottan vettem Sparcotól,és jobb első alsó hátsó lengőkar+stabilizátor pálcát is ,azthiszem ,meg talán még valami ..vagy nem..nem emlékszem pontosan .Azthittem a felnim is eldurrant ,de nem, csak a gumimat csípte ki a padka, olyan 30 körül állt meg a mutatvány,felesleges lett volna elvinni nekem futóműállításra ,szervízbe mentem mi sérült ,csere,majd utána vittem állítani a futóművet.én előbb megnézetném valami szakival mi az anyagi kár márha van ,ha araszolva mentél fel attól csaknem megy el a futómű....azért csak van benne anyag ..bár én még zöldfülü vagyok ebben a témakörben
Nem mentem gyorsan meg ahogy felment meg is állt a kocsi viszont kb 1/10-el balra kell fordítanom a kormányt, hogy egyenesen menjen a kocsi. remélem ennyiből én is megúszom a dolgot, holnap reggel megyek a szerelőhöz és kiderül minden. remélem nem szívtam meg nagyon de mostmár óvatosabban bánok vele, mert azért csak egy nagy vas.
Köszi szépen!
2011.12.20. 01:35
Gabii írta:Madtomi írta:denny19 írta:Madtomi írta:Hali Mindenkinek
Csövi
Nem mentem gyorsan meg ahogy felment meg is állt a kocsi viszont kb 1/10-el balra kell fordítanom a kormányt, hogy egyenesen menjen a kocsi. remélem ennyiből én is megúszom a dolgot, holnap reggel megyek a szerelőhöz és kiderül minden. remélem nem szívtam meg nagyon de mostmár óvatosabban bánok vele, mert azért csak egy nagy vas.
Köszi szépen!
Én is Debreceni vagyok de hóval még az idén nem nagyon találkoztam.
Ami leesett az rögtön el is olvadt... mi lesz veled ha tényleg esik..
(remélem nem nyári gumival próbálkozol)
2011.12.20. 14:15