![]() |
2016.06.20. 20:05
atesz155 írta:admin írta:waresz írta:Az enyémbe is 650 kell, de most hogy felbukkant Barbrady kolléga, szeretnék pár tévhitet eloszlatni a fejemből.
1. Szükséges-e bármiféle rendszeres mechanikus karbantartás a klímának, vagy csak az utastérben levő "baktériumölés" szükséges?
2. Tudtommal a "gáz" nem használódik el, akár egy bontott autóból lefejtett gáz is tovább használható. Igaz ez?
3. A kompresszor kenéséért felelős olaj a töltet része, hozzá van keverve, külön a kompresszorba nem lehet olajat önteni. Jól tudom?
(A kérdések e39-re értendőek)
Tapatalkkal küldve az én SM-J500FN eszközömről
1. Az utastér fertőtlenitése a lényeg. ( bár lesz itt olyan aki ezzel nem ért egyet)
2. Igaz. Bár vannak kivételek amikor el van savasodva....
3. Szűz hütőközeg nem tartalmaz olajat.
Kompreszor cserénél ki kell önteni a régi kompreszorból az olajat és lemérni. És úgyan ennyi új olajal feltölteni az új kompresszort.
Az én iPhone készülékemről küldve a Tapatalk segítségével
Az első ponthoz még annyit hozzátennék, hogy a kondenzátor tisztasága is sokat számít a hatásfoknál, ha tele van bogárral, porral, falevéllel, drasztikusan visszaeshet a klíma hatásfoka, ergo az sem hátrány, ha néha, legalább csak hűtőrácson keresztül ki van mosva.
2016.06.20. 21:20
admin írta:atesz155 írta:admin írta:waresz írta:Az enyémbe is 650 kell, de most hogy felbukkant Barbrady kolléga, szeretnék pár tévhitet eloszlatni a fejemből.
1. Szükséges-e bármiféle rendszeres mechanikus karbantartás a klímának, vagy csak az utastérben levő "baktériumölés" szükséges?
2. Tudtommal a "gáz" nem használódik el, akár egy bontott autóból lefejtett gáz is tovább használható. Igaz ez?
3. A kompresszor kenéséért felelős olaj a töltet része, hozzá van keverve, külön a kompresszorba nem lehet olajat önteni. Jól tudom?
(A kérdések e39-re értendőek)
Tapatalkkal küldve az én SM-J500FN eszközömről
1. Az utastér fertőtlenitése a lényeg. ( bár lesz itt olyan aki ezzel nem ért egyet)
2. Igaz. Bár vannak kivételek amikor el van savasodva....
3. Szűz hütőközeg nem tartalmaz olajat.
Kompreszor cserénél ki kell önteni a régi kompreszorból az olajat és lemérni. És úgyan ennyi új olajal feltölteni az új kompresszort.
Az én iPhone készülékemről küldve a Tapatalk segítségével
Az első ponthoz még annyit hozzátennék, hogy a kondenzátor tisztasága is sokat számít a hatásfoknál, ha tele van bogárral, porral, falevéllel, drasztikusan visszaeshet a klíma hatásfoka, ergo az sem hátrány, ha néha, legalább csak hűtőrácson keresztül ki van mosva.
Így van fontos hogy tiszta legyen a kondi!
Meg kompresszor cserénél a szárítószűrőt is érdemes cserélni mert az egyben részecske szűrő is.És ha a kompresszor elhal akkor lehetnek benne kompresszor lapát maradványok.
2016.06.20. 22:54
2016.06.21. 07:35
notaridavid írta:Sziasztok,
Úgy jártam , hogy a ablakmosó egyik fő nyomócsöve pont a motorháztetőben szetugrott és most leginkább a motort tudom vele mosni.Már mindenféle megoldassal próbáltam megoldani a helyzetet, de sehogy nem jön össze hogy a csonkot kitoljam a motorháztetőből. Erre nincs valami jó trükk vagy még jatszak vele mert csak én vagyok béna?
Ugyanakkor nagyon elöregedetnek érzem és látom a csöveket, ezeket lehet valahol beszerezni?
Az intenzív mosó motorja is elég szarul néz ki azt is cserélnem kellene, plusz a anyós oldali mosó fúvóka szét van esve ( fűthető) valami rugó meg egy piros kis műanyag pálca lógott belőle úgyhogy ez is cserés.
És ha már itt jártam hát a motorháztetőben levő szivacsos burkolat is málik már a szivacs nincs valami jó állapotban, ilyet lehet valahol venni jobb állapotút vagy újat?
Köszi a tippeket.
Ui: Remélem jó helyre írtam.[FACE WITH OPEN MOUTH]
Tapatalkkal küldve az én LG-H815 eszközömről
2016.06.21. 07:38
bendegúz írta:notaridavid írta:Sziasztok,
Úgy jártam , hogy a ablakmosó egyik fő nyomócsöve pont a motorháztetőben szetugrott és most leginkább a motort tudom vele mosni.Már mindenféle megoldassal próbáltam megoldani a helyzetet, de sehogy nem jön össze hogy a csonkot kitoljam a motorháztetőből. Erre nincs valami jó trükk vagy még jatszak vele mert csak én vagyok béna?
Ugyanakkor nagyon elöregedetnek érzem és látom a csöveket, ezeket lehet valahol beszerezni?
Az intenzív mosó motorja is elég szarul néz ki azt is cserélnem kellene, plusz a anyós oldali mosó fúvóka szét van esve ( fűthető) valami rugó meg egy piros kis műanyag pálca lógott belőle úgyhogy ez is cserés.
És ha már itt jártam hát a motorháztetőben levő szivacsos burkolat is málik már a szivacs nincs valami jó állapotban, ilyet lehet valahol venni jobb állapotút vagy újat?
Köszi a tippeket.
Ui: Remélem jó helyre írtam.[FACE WITH OPEN MOUTH]
Sajnos nem írtad jó helyre.
2016.06.21. 16:23
2016.06.21. 17:08
atesz155 írta:
Tegnap sikeresen kiszedtük mind a 2 darab rossz izzítógyertyát, elég nehezen jöttek ki, úgy hogy - kövezzetek meg - de csak a 2db rosszat cserélem ki, nem merek kockáztatni, 10 nappal Horvátországba indulás előtt nincs kedvem leszedni a hengerfejet ha beletörik valamelyik része, de a kevésbé drasztikusabb módszerhez sem, ami az injektor eltávolítása lenne.
Tudom, hogy kockázat nélkül nincs győzelem, de -15 fokban sem dadogott egy kicsit sem 4 izzító gyertyával, úgyhogy olyan szarok nem lehetnek.
BERU-t vettem, mivel azok 15A-esek, az NGK 5A lett volna csak.
2016.06.21. 19:57
rockolo77 írta:atesz155 írta:
Tegnap sikeresen kiszedtük mind a 2 darab rossz izzítógyertyát, elég nehezen jöttek ki, úgy hogy - kövezzetek meg - de csak a 2db rosszat cserélem ki, nem merek kockáztatni, 10 nappal Horvátországba indulás előtt nincs kedvem leszedni a hengerfejet ha beletörik valamelyik része, de a kevésbé drasztikusabb módszerhez sem, ami az injektor eltávolítása lenne.
Tudom, hogy kockázat nélkül nincs győzelem, de -15 fokban sem dadogott egy kicsit sem 4 izzító gyertyával, úgyhogy olyan szarok nem lehetnek.
BERU-t vettem, mivel azok 15A-esek, az NGK 5A lett volna csak.
Milyen módszerrel sikerült megindítani őket?
2016.06.22. 13:53
atesz155 írta:Kell hozzá egy jó szerelö, aki már egy miliméter megmozduláskor is érzésre megmondja, hogy meglazult-e a gyertya, vagy a gyertya háza, esetleg a menet halálozott-e el. (köszi Gabeeee cartársnak)![]()
![]()
Meg elmondtam elötte egy Miatyánkat is a biztonság kedvéért, ezen kettö dolog kombinációjának hatására sikeresen kijött mindkét izzítógyertya.![]()
2016.07.06. 19:53
2016.07.09. 20:57

2016.07.10. 18:08
atesz155 írta:Mint ahogy már tegnap morv cartásrsnak is ígértem, tartozom egy beszámolóval: csináltam egy kisebb módosítást, amit az elmúlt hetekben fejeztem be. Ez egy külső kartergáz lecsapató.
Egy kis infó annak, aki esetleg nem tudná, hogy mi is a dolog lényegi háttere:
Az természetes dolog, hogy van a motornak kartergáza (vagyis olajpára/olajgőz plusz egyéb, esetlegesen égésből származó kémiai anyagok, mint pl szénmonoxid, szénhidrogén, nitrogén oxidok).
Az olaj is természetes dolog ebben a keverékben, mivel a forgattyúsházban az olaj 4-5-6 bar (?) nyomással porlasztódik szanaszét a kenő nyílásokon át a motor belsejében. Az én esetemben a cél az volt, hogy ez az olaj ne kerüljön vissza a turbón át, levegőcsöveken, intercooleren keresztül egészen a szívócsonkba és utána az égéstérbe. Ez az olaj-csapadék egyébként szeret lerakódni a szívószelepek szárain is, ergo egyáltalán nem való a szívóágba. Egyébként rengeteg irodalmat lehet erről a neten találni "oil catch can" vagy "oil catch tank" néven akár a gugliba, akár a jútúbon.
A két gyári alternatíva közül az egyik a szűrőbetétes lecsapató, a másik a betét nélküli, ami a járatokon keresztül csapatja le az olajat több-kevesebb sikerrel.
A hatásfoka a szűrőbetétesnek jobb, mivel az olajnak közvetlenül át kell mennie a szűrőközegen keresztül, viszont hamar el is koszolód(hat), aminek az eredménye az lesz, hogy túlnyomás keletkezik a forgattyús házban, ami senkinek sem jó, de főleg a motornak és a turbónak nem.
A lecsapatós változat pedig azért jó, mert nem jellemző hogy eldugulna, tehát az előbb említett eset szinte valószínűtlen.
Én az utóbbit választottam, mivel lusta vagyok olajcserénként cserélgetni a betétet, és Murphy törvénye szerint ami el tud romlani (dugulni) az el is romlik (dugul)![]()
Tehát valamit be kellett tenni a kartergáz kivezetése és a szívócső közé. Offos autómban már dolgozik egy ilyen konstrukció kiváló hatásfokkal, viszont az még nagyon barkács-kinézetű, ezért szétnéztem a neten, hogy van-e valami hasonló ami gyárilag erre a célra való, és még jól is néz ki, és ha felnyitom a motorháztetőt, ne kérdezzék meg hogy mi az a befőttes üveg vagy műanyag flakon a motortérben![]()
![]()
Első körben szereztem egy ilyet Kínából 30 dollárért. Ez még édes kevés volt a beépítéshez, hiszen a csatlakozók 6mm-es átmérője szinte semmi sem volt a gyári kivezetés 25mm-es belső átmérőjéhez képest.
A szívócsövön lévő csatlakozás átmérője pedig 19mm, ez alá az átmérő alá semmiféle képpen sem akartam menni. Továbbá a lecsapató gyári állapotában közvetlenül egymás mellett van a bemenő és kimenő csonk is, így igen nagy valószínűséggel nem is választotta volna ki az olajat a kartergázból.
Ezt úgy küszöböltem ki, hogy a bemenő ágat meghosszabbítottam, és hogy az olaj ténylegesen érintkezzen olyan szűrőközeggel, amin lecsapódik fizikailag, de az átáramlást nem gátolja, betettem egy fém "dörzsit" is, valamint kicseréltem a csonkokat nagyobbakra.
Szóval így néz ki az átalakított bödön:![]()
![]()
![]()
![]()
Már most van benne egy kevéske olaj, 2000 km-rel ezelőtt lett beépítve a cucc, ebből közel 1600-1700 km nyaralás alatt ment bele 5 nap alatt, folyamatos autópálya tempónál:![]()
![]()
és a dízel motorhoz képest viszonylag szép tiszta motorolaj 6000km után:
Tehát mondhatni, hogy a gyakorlatban is működik a dolog. Az olaj nem jut vissza a szívóágba, és a levegőcsövek is olajmentesek.
A motortérben itt találtam neki helyet, egyelőre csak kábelkötegelővel van rögzítve, ehhez majd csinálok egy konzolt.![]()
![]()
![]()
![]()
Azt hiszem leírtam minden lényeges dolgot, bocs ha egy kicsit hosszúra sikerült a poszt, de részletesen akartam leírni, nehogy maradjanak valakinél tisztázatlan részek.
2016.07.10. 22:13
erikk93 írta:Ez igen!Ilyesmit képzeltem el én is vékony szivacs vagy dörzsit szintén bele. Szerinted ilyennel is megoldható?https://www.powershop4u.com/documents/image/11/11950/11950-94462.jpg
Láttam mar ilyenből is és elég jó alapnak számít nagy csatlakozók stb... Van kisebb is ha úgy van.
2016.07.10. 23:22
atesz155 írta:erikk93 írta:Ez igen!Ilyesmit képzeltem el én is vékony szivacs vagy dörzsit szintén bele. Szerinted ilyennel is megoldható?https://www.powershop4u.com/documents/image/11/11950/11950-94462.jpg
Láttam mar ilyenből is és elég jó alapnak számít nagy csatlakozók stb... Van kisebb is ha úgy van.
Jó lehet, de így ránézésre elég sűrűnek tűnik a betét anyaga, de amit írtál, hogy cserélnéd, szerintem teljesen jó lehet. Szivacsot nem tennék bele, mivel megszívja magát olajjal, így a gázoknak nem lesz szabad átjárása. 1/2 coll alá ne menj a csatlakozó megválasztásakor.
2016.07.11. 20:11
atesz155 írta:Mint ahogy már tegnap morv cartásrsnak is ígértem, tartozom egy beszámolóval:
2016.07.12. 05:58
notaridavid írta:atesz155 írta:Mint ahogy már tegnap morv cartásrsnak is ígértem, tartozom egy beszámolóval: csináltam egy kisebb módosítást, amit az elmúlt hetekben fejeztem be. Ez egy külső kartergáz lecsapató...
Nagyon ötletes, ezért imádok itt lenni [THUMBS UP SIGN]
2016.07.12. 12:24
2016.07.12. 15:17
atesz155 írta:Mint ahogy már tegnap morv cartásrsnak is ígértem, tartozom egy beszámolóval: csináltam egy kisebb módosítást, amit az elmúlt hetekben fejeztem be. Ez egy külső kartergáz lecsapató.
2016.07.12. 20:28
morv írta:atesz155 írta:Mint ahogy már tegnap morv cartásrsnak is ígértem, tartozom egy beszámolóval: csináltam egy kisebb módosítást, amit az elmúlt hetekben fejeztem be. Ez egy külső kartergáz lecsapató.
Koszi, szep munka! Valami ikyesmirol szokott a Totalcaron a Novoth Tibi is regelni a Minikkel kapcsolatban, nem? Ha jol emlekszem o ennek az osszegnek a tobbszoroset emlitette koltsegkent.
2016.07.13. 22:36
atesz155 írta:morv írta:atesz155 írta:Mint ahogy már tegnap morv cartásrsnak is ígértem, tartozom egy beszámolóval: csináltam egy kisebb módosítást, amit az elmúlt hetekben fejeztem be. Ez egy külső kartergáz lecsapató.
Koszi, szep munka! Valami ikyesmirol szokott a Totalcaron a Novoth Tibi is regelni a Minikkel kapcsolatban, nem? Ha jol emlekszem o ennek az osszegnek a tobbszoroset emlitette koltsegkent.
Örülök, hogy hasznosnak találjátok! Olvastam már Novoth Tibi 1-2 cikkét, de amirör írsz, az nem rémlik. Esetleg egy linket kérhetek?![]()