Facebook E39.hu Google+ E39.hu Youtube E39.hu Twitter E39.hu Instagram E39.hu
Hozzászólás küldése

2008.08.27. 21:54

Ma este ismét a szoftveres részével foglalkoztam a projektnek. :)

Amit sikerült elérni egy kis tuningolás után: Windows XP Prof. boot 12 mp alatt, hibernálásból ~ 4 sec, amíg újra szól a zene. Szerintem egész jó eredmények.

A vas:

- Gigabyte alaplap
- 1.6 GHz Atom processzor
- Kingmax 1 GB DDR2-667 memória
- Samsung 300 IDE vinyó
- LG DVD író SATA

Tuningoláshoz használt szoftverek:

- Bootvis
- néhány registry trükk és boot.ini módosítás

A héten elvileg érkezik az autós táp, úgyhogy bele próbálom a kocsiba a motyót - még asztali monitorral és bilivel. :)

TÁP: katt ide

Jó éjt mindenkinek
Zsolt

2008.08.28. 08:17

Sziasztok nagytesók!
Gratulálok a projectedhez, szép munka.
Bátorkodom hozzászólni E46-os létemre, hátha tudok ötlettel, tapasztalattal szolgálni.
Én az E46-osomba építettem be CarPC-t, mert nekem is csak alap dolgok voltak benne, és így annyiból mintha gyári navit vettem volna, sokkal többet tudó, és flexibilisebb, bővíthetőbb rendszerhez jutottam.
Nekem az alábbi konfigom van:
VoomPC2 ház, VIA Epia EN15000G, 512MB DDR2 RAM, 80GB 2.5" HDD, 700TSV 7" TFT , M2ATX táp, Haicom Sirf3 USB GPS, SB Live USB External, HQCT-e rádió, MPX4000 erősítő

Képeket találtok ITT

- PC-t a csomiba raktam, elöl az ASC gomb mellé raktam egy bekapcsológombot, mert nem akarom, hogy minden gyújtásráadáskor bekapcsoljon. Biztosítékkal van a bekapcsolójel lekötve a szivargyújtóról.
- Erősítő a csomagtartó tetején, a gyári rádiócsatlakozón keresztül bekötve a gyári hangszórókra. Így a gyári vezetékezés maradt, ha kell a gyári rádiót simán vissza lehet rakni.
- Rádiómodul a kárpit mögött baloldalt, a gyári antennaerősítőre rákötve, aminek az antennája a hátsó ablakban van. HQCT modul. Valamivel gyengébb a vétele mint a gyári rádiónak, de megfelelő, és többnyire nem is rádiót hallgatok :)
- Hangkártya is a csomiban bal oldalt (a képen fehér), de be fog kerülni a kárpit mögé majd. Ez kapja a jelet a PC-től és a HQCT modutól, és adja a jelet a 4 csatornás erősítőnek.
- Haicom SirfIII-as GPS vevő a kalaptartó alatt, gond nélkül veszi a jeleket, amit az iGO8-cal használok.
- 7"-os érintőképernyő beépítőkerettel.
- Frontendnek a Roadrunnert használom, teljesen meg vagyok vele elégedve. WinXP Pro alatt.
- A kézifék melletti tartóban van egy USB hub, valamint a csomagtartóban a kárpit alatt is elosztónak a későbbi eszközöknek.

Amit még tervezek majd idővel (és pénzzel :D ):
- TMC képessé tenni a GPS részt.
- USB BT vevő hogy a telefon is menjen.
- USB Wi-Fi vevő a nethez.
- Tolatókamera, mivel a monitornak van RC bemenete. Vagy a PDC-ktől, vagy a tolatólámpáktól vezetném el a bekapcsoláshoz az áramot, attól függően, hogy a lökhárítóba vagy a csomagtérfedélbe lesz beszerelve a kamera. Így R-be rakva a váltót automatikusan megjelenik majd a kép a monitoron. :wink:

A vezetékelést, bekötést mind saját kezűleg, egyik barátom segítségével raktuk be. Kb fél évig terveztem a rendszert, majd kb 2-3 nap volt a beépítés, de összejött és remekül működik
Remélem érdekes infókkal szolgáltam, és ha van kérdés remélem tudok segíteni.
Üdv!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tano 2008.08.28. 08:27-kor.

2008.08.28. 08:25

Tano írta:Sziasztok nagytesók!
Gratulálok a projectedhez, szép munka.
Bátorkodom hozzászólni E46-os létemre, hátha tudok ötlettel, tapasztalattal szolgálni.
Én az E46-osomba építettem be CarPC-t, mert nekem is csak alap dolgok voltak benne, és így annyiból mintha gyári navit vettem volna, sokkal többet tudó, és flexibilisebb, bővjthetőbb rendszerhez jutottam.
Nekem az alábbi konfigom van:
VoomPC2 ház, VIA Epia EN15000G, 512MB DDR2 RAM, 80GB 2.5" HDD, 700TSV 7" TFT , M2ATX táp, Haicom Sirf3 USB GPS, SB Live USB External, HQCT-e rádió, MPX4000 erősítő

Képeket találtok ITT

- PC-t a csomiba raktam, elö az ASC gomb mellé raktam egy bekapcsológombot, mert nem akarom, hogy minden gyújtásráadáskor bekapcsoljon. Biztosítékkal van a bekapcsolójel lekötve a szivargyújtóról.
- Erősítő a csomagtartó tetején, a gyári rádiócsatlakozón keresztül bekötve a gyári hangszórókra. Így a gyári vezetékezés maradt, ha kell a gyári rádiót simán vissza lehet rakni.
- Rádiómodul a kárpit mögött baloldalt, a gyári antennaerősítőre rákötve, aminek az antennája a hátsó ablakban van. HQCT modul. Valamivel gyengébb a vétele mint a gyári rádiónak, de megfeelő, és többnyire nem is rádiót hallgatok :)
- Hangkártya is a csomiban bal oldalt (a képen fehér), de be fog kerülni a kárpit mögé majd. Ez adja a jelet a 4 csatornás erősítőnek.
- Haicom SirfIII-as GPS vevő a kalaptartó alatt, gond nélkül veszi a jeleket, amit az iGO8-cal használok.
- 7"-os érintőképernyő beépítőkerettel.
- Frontendnek a Roadrunnert használom, teljesen meg vagyok vele elégedve. WinXP Pro alatt.
- A kézifék melletti tartóban van egy USB hub, valamint a csomagtartóban a kárpi alatt is elosztónak a későbbi eszközöknek.

Amit még tervezek majd idővel (és pénzzel :D ):
- TMC képessé tenni a GPS részt.
- USB BT vevő hogy a telefon is menjen.
- USB Wi-Fi vevő a nethez.
- Tolatókamera, mivel a monitornak van RC bemenete. Vagy a PDC-ktől, vagy a tolatólámpáktól vezetném e a bekapcsoláshoz az áramot, attó függően, hogy a lökhárítóba vagy a csomagtérfedélbe lesz beszerelve. Így R-be rakva a váltót automatikusan megjelenik majd a kép a monitoron. :wink:

A vezetékelést, bekötést mind saját kezűleg, egyik barátom segítségével raktuk be. Kb fél évig terveztem a rendszert, de összejött és remekül működik
Remélem érdekes infókkal szolgátam, és ha van kérdés remélem tudok segíteni.
Üdv!

Szia Tano!

Gratula a cucchoz! :) Szép munka!

HQCT-ről tudnál kicsit bővebben nyilatkozni? Mennyire jó a vétel Bp-től távolabb? Én a legtöbbet az M0-on és az agglomerációban járkálok, és azért szoktam rádiózni is. Többen mondják, hogy az ADS-nek van USB-s tunere, azzal is rendesen lehet fogni az adókat.

Üdv
Zsolt

2008.08.28. 08:40

Köszi :wink:

Alapvetően Szolnokon meg vidéken van tapasztalatom vele. A főbb adókat lehet fogni vele, kissebb helyi adókat csak kissebb távolságból, közelebb a varoshoz. De Szeptemberben majd szeretnék menni a paintball bulira, és akkor kipróbálom pesten is.
Forrásnak tudom ajánlani a PC2CAR oldalt, valamint az mp3car.com külföldi oldalt.

Az általad említett ADS cuccról nincs tapasztalatom, de itt is ez került szóba.

2008.08.28. 08:58

Tano írta:Köszi :wink:

Alapvetően Szolnokon meg vidéken van tapasztalatom vele. A főbb adókat lehet fogni vele, kissebb helyi adókat csak kissebb távolságból, közelebb a varoshoz. De Szeptemberben majd szeretnék menni a paintball bulira, és akkor kipróbálom pesten is.
Forrásnak tudom ajánlani a PC2CAR oldalt, valamint az mp3car.com külföldi oldalt.

Köszi az infót. :)

Már gülülnek 8O a szemeim a sok olvasástól, dehát ez ezzel jár. :lol:

Üdv
Zsolt

2008.08.28. 09:05

Amúgy a zajjal nálad mi a helyzet? Nálam az új erősítő összeszedi a generátorzajt. RCA szűrővel sikerült redukálni, de még mindig hallani egy kicsit, ha halkan szól a zene. Elég bosszantó. Nem szeretem a zajokat, semmilyet! Legutóbb képes voltam miszlikre szedni az autót egy halk kopogás miatt. :D

2008.08.28. 09:29

Nem vagyok vájtfülű, nálam nem hallok generátorzajt ha szól a zene. Ha le van véve a zene, akkor sem rémlik, hogy lenne zavaró hang. De lehet vmi jobb hallású egyén találna valamit.
Olvastam erről a problémáról a tervezés alatt, és ezért döntöttem küső USB-s hangkártya mellett, az alaplapi helyett. Azt olvastam annál jellemző. Valamint a kábelezésnél igyekeztem rendesen elszigetelni a dolgokat.

2008.08.28. 09:47

Tano írta:Nem vagyok vájtfülű, nálam nem hallok generátorzajt ha szól a zene. Ha le van véve a zene, akkor sem rémlik, hogy lenne zavaró hang. De lehet vmi jobb hallású egyén találna valamit.
Olvastam erről a problémáról a tervezés alatt, és ezért döntöttem küső USB-s hangkártya mellett, az alaplapi helyett. Azt olvastam annál jellemző. Valamint a kábelezésnél igyekeztem rendesen elszigetelni a dolgokat.

Én sem vagyok vájtfülű, de ezt még a süket is hallja. :D Magas frekijű búgó hang, a fordulatszám függvényében változik. Na mindegy, majd megpróbálok másik kábelt. :)

USB-s hangkártyám még nem volt, de ezek szerint majd lesz. :wink:

2008.08.28. 20:11

Ma megvettem a tápot, M1 mini-ITX, 90W teljesítményű. Hétvégén próba. :)

A kütyü az MSC-Budapest Kft-től érkezett. Többek közt árulnak érintőképernyőt is, valószínűleg a TFT is tőlük lesz majd. Igaz, nincs hozzá beépítő keret, de végülis nem baj, úgyis sajátot akartam gyártani.

Üdv
Zsolt

2008.08.28. 21:45

Helló Tano, Szolnokon és környékén merre pontosabban? érdekelne, és ha lehet meg nézném személyesen is. :lol:
Cali

2008.08.28. 22:02

cali írta:Helló Tano, Szolnokon és környékén merre pontosabban? érdekelne, és ha lehet meg nézném személyesen is. :lol:
Cali

Szia,

Egészen pontosan Szolnokon :)
De most még jó 2 hétig nem vagyok otthon sajna. Ha jól látom martfűi vagy? Hétvégente Békéscsaba felé menet szoktam arra is menni átutazóban.
Ha hazaértem akkor meg tudom mutatni a rendszert szívesen.
Üdv!

2008.08.28. 22:08

Tano írta:
cali írta:Helló Tano, Szolnokon és környékén merre pontosabban? érdekelne, és ha lehet meg nézném személyesen is. :lol:
Cali

Szia,

Egészen pontosan Szolnokon :)
De most még jó 2 hétig nem vagyok otthon sajna. Ha jól látom martfűi vagy? Hétvégente Békéscsaba felé menet szoktam arra is menni átutazóban.
Ha hazaértem akkor meg tudom mutatni a rendszert szívesen.
Üdv!

Hali, aham Martfűi, de Szolnokon melózom. Köszi a lehetőséget! :D Mindenképpen kihasználom!
Majd irj, ha aktuális!
köszi! :sör:

2008.08.29. 16:36

Összeraktam az alaplapot meg a tápot, kipróbáltam délután a gépecskét. :) Mondhatni tökéletesen úgy működik, ahogy kell. Igaz, felcseréltem a gyújtáskapcsoló tápkábelt, meg a fix 12V-ot, így nem kapcsolt be elsőre a szerkezet. Aztán hosszan nézéssel megállapítottam, hogy marha vagyok, és felcseréltem a két kábelt. :roll: Ezután ment minden, mint a karikacsapás. ;)

A bekötést úgy oldottam meg, hogy a régebben beszerelt BMW-ISO átalakítóhoz vettem egy ISO csatlakozó anyát (a táp részét), és arra kötöttem rá a mini-ITX tápegység kábeleit. Így megúsztam a plusz kábelek behúzását, és két perc alatt vissza alakítható a rendszer a gyárira.

Pár kedves jumper segítségével elég rendesen konfigolható a táp. Többféle időzítési beállítás közül végül az 5 mp-es késleltetett bekapcsolás / 45 mp-es késleltetett kikapcsolás mellett tettem le a voksom. Tehát gyújtás ráadása után 5 mp-el kapcsol be a gép, elvétel után pedig még 45 mp-ig működik. Aztán a táp lekapcsolja az alaplapot (hibernálás). Majd a hosszabb használat során kiderül, hogy melyik beállítás lesz a megfelelő.

Beépítek én is egy plusz billenőkapcsolót (ahogy Tano is tette), hogy bármikor kapcsolható legyen a kütyü.

Mára ennyi, vasárnap rákötöm a gépet az erősítőkre. Az lesz majd az igazi teszt, ugyanis jelenleg gőzöm sincs, hogy fog szólni. :D

Üdv
Zsolt

(képek most nincsenek, mert beszart a masina :( )

2008.08.29. 19:32

Látom halad a rendszer :franko:
Ha jól értem akkor a gyári rádiócsatlakozóról veszed a PC tápellátását és bekapcsolását is, igaz? Utánanéztél, hogy mekkora áramot bír el a gyári vezetékelés azon az ágon? Nehogy sok legyen neki az a kb 10A.
És a monitort honnan szándékozod majd megtáplálni? Azok kb 1A-t esznek jellemzően.

2008.08.29. 19:48

Tano írta:Látom halad a rendszer :franko:
Ha jól értem akkor a gyári rádiócsatlakozóról veszed a PC tápellátását és bekapcsolását is, igaz? Utánanéztél, hogy mekkora áramot bír el a gyári vezetékelés azon az ágon? Nehogy sok legyen neki az a kb 10A.
És a monitort honnan szándékozod majd megtáplálni? Azok kb 1A-t esznek jellemzően.

Elvileg a mostani fejegység ISO csatjáin 10A-es biztosíték figyel, így gondolom annyit elbír a kábel - elég vastagnak tűnik. De aztán az is lehet, hogy végül a csomiba kerül a gép. Még képlékeny a dolog. :) Hűtés szempontjából viszont jobb lenne előre tenni...

Ma egy Y-tápkábel választott el attól, hogy összepakoljam az anyósülésen a gépet. :? Úgyhogy marad a vasárnap. :)

Üdv
Zsolt

[szerkesztve]

Ahogy most átszámoltam, max. 7,5A-t vesz föl a táp.. Annyit csak elbír egy másfeles kábel. Bár biztos vannak itt nálam okosabbak, majd ők megmondják. :)

2008.08.29. 21:53

PMiki írta:
zsolte39 írta:
PMiki írta:Hajrá mester !

Én is nézegettem ezt a témát de a költségeket túl magasnak itéltem (nincs 16:9 az autóban és én a gyári kinézetet semmilyen formában nem akartam elrontani).

Amit én néztem ki:

- gyári 16:9
- CarX front end
- IBus interface --> IBus <--

A végeredmény besz@rás. --> Végeredmény <--

Képeket kérek !!! Szorítok neked ....

PMiki

ui.: A beépítő keretben lehet hogy tudok segíteni.

PMiki! Milyen keretre gondoltál? Mert nekem most olyan van a kocsiban, aminek a felső részén bemélyedés van, hogy a díszlécet le lehessen hajtani (persze nem lehet a fejegységtől). Létezik E39-be olyan keret, ami sík? Mert én eddig csak E46-hoz láttam. :(

Zsolt

Én csak arra gondoltam, hogy fából el tudnánk készíteni, mivel rendelkezem a szükséges gépekkel (CNC maró, ....), de konkrét elképzelésem nincs.

Ha gondolod hívj +36 30 9 508 617, a műhely Dunakeszin van.

PMiki

PMiki!

Köszi a felajánlást! Valamit csak összehozunk majd. :D

Üdv
Zsolt

2008.08.31. 20:19

CarPC beszerelés - Teszt I. :D

Ma sikeresen összelapátoltam a gépezetet az anyósülésen. Bekapcsoltam, elindult a gép, aztán a zene is, végül jött a kérdés magamnak: Hol éltem eddig? A Marson???

A zenei élményt össze sem lehet hasonlítani a mostani - amúgy nem olyan rossz - fejegységemmel: a mély ott van a helyén, a magas szépen csiripel, nincsenek azok az idegesítő cisszegések a felső tartományban, az énekhangot is tökéletesen adja vissza a gép.

(jah, és mindezt az alaplapi hangkártyával :))

Az erősítőhöz egy plusz RCA kábelt húztam hátra csak próba képpen, a rajta lévő vékony vezetéket használtam fel az erőlködők kapcsolására. A kapcsolási feszültséget a mini-ITX táp adta az erre szolgáló csatlakozón át. Mivel gyújtás után kapcsol a táp, és a táp késleltetve kapcsolja az erősítőket, így nincsen "dörrenés" indításkor. Amit észre vettem: járó motornál RCA szűrőkkel is hallani a generátort, viszont a hang megszűnik, amikor betölt a Windows és elindul a hangkártya illesztő. Gyakorlatilag 2-3 mp-ig van csak a halk zúgás.

Gyújtás ráadás után kb. 12-15 mp múlva már szól is a zene, és a BT telefonkapcsolat is helyre áll. A teló pöpecül működik, zene elhalkul, csörög a hangszórókon, szépen, tisztán érteni mindent. Vonalbontás után a zene újra felerősödik, és megy minden tovább. :)

Mára ennyi. Legközelebb a PC ház építése következik, de még gondolkodom rajta, hogy vegyek inkább egy Voom házat...

KÉPEK ITT: mybimmer

Üdv
Zsolt

2008.08.31. 21:29

Alakul a molekula :)
Azt meg tudod mondani, hogy milyen telot hasznalsz es melyik progival? A BT reszt en meg nem csinaltam meg, es meg nem talaltam bizonyitekot, hogy a telom (Siemens M85) mukodne a kinezett progikkal.
Mas.
Ha jol latom normal meretu winyot hasznalsz. Ez lehet nem fog beferni a voom hazba, ha azt vennel, mert azt 2,5-es mereture terveztek.

2008.08.31. 21:39

Tano írta:Alakul a molekula :)
Azt meg tudod mondani, hogy milyen telot hasznalsz es melyik progival? A BT reszt en meg nem csinaltam meg, es meg nem talaltam bizonyitekot, hogy a telom (Siemens M85) mukodne a kinezett progikkal.
Mas.
Ha jol latom normal meretu winyot hasznalsz. Ez lehet nem fog beferni a voom hazba, ha azt vennel, mert azt 2,5-es mereture terveztek.

Nekem egy I-Mate KJam telefonos PDA-m van, Windows Mobile 5.0 fut rajta. A BT adapterhez a Bluesoleil szoftver 6-os verzióját használom, és a Centrafuse tökéletesen kezeli. Ha van Widcomm-os BT adaptered, akkor a PhoneControl nevű progival elvileg bármilyen telót tud vezérelni a RoadRunner is. PhoneControl kezel egy rakat telefont, megnézem majd, benne van-e a tied.

A 3.5"-os vinyó csak tesztre van, 2.5"-ost tervezek én is bele tenni majd. A kisebbek nem is melegszenek annyira. Van egy Ghost mentésem a mostani fullra telepített rendszerről, így nem lesz gond a vinyócsere. :)

update

Siemens M85 nincs a listában, de ez nem jelenti azt, hogy ne működne. Ha gondolod, átküldöm privátban a progi telepítőjét.

2008.09.01. 06:33

Koszi, elfogadom a telepitot :wink:
Meg nincs BT adapterem, mert nem akarok vakvaganyra futni vele. Ahogy nezem a gugliban, eleg nehezen beszerezhetok ezek a widcomm driveresek.
Van meg a FreeFone progi is RR ala, ha mas nem akkor azzal probalom majd. Ahhoz nem irjak hogy milyen BT adapter kell, talan masfajtat is kezel.
Hozzászólás küldése

VigLink badge