![]() |
2010.12.15. 20:59
tibi666 írta:Milyen az, mikor csúsznak a fokozatok?
2010.12.15. 21:03
jackson írta:tibi666 írta:Milyen az, mikor csúsznak a fokozatok?
Egy több lamellás kuplungot képzelj el a fele áll a másik része a forgó. A lamellákat oldalt dugattyúk nyomják össze ha nincs nyomva forog. Ha össze nyomják a dugatyúk akkor együtt forognak. A megcsúszás az amikor kevesebb nyomással nyomja össze mint kéne vagy már kopott az érintkező felület (aminek a szemete dettó az olajban úszkál és eltömiti a vezérlés pirinyó kalibrált réseit).
A gép szempontjából bekapcsolt fokozatnál eltérés lesz a turbina fordulatszám és a áttétel arányában a kimenő differenciál tengely fordulatszáma között.
Mivel hosszú váltó élettartamot akartak ezért játszik a rendszer a nyomással. Az elején kevés nyomó erő is elég. Ha kopik és érzi a megcsúszást nagyobb nyomásra vált. A váltó adaptáció törlés során ezek is törlődnek és újra tanulásra kerülnek (nem véletlen, hogy nem javasolja a BMW hibaelháritás cimszóval törlést).
Jackson, aki próbált egyszerűen válaszolni
2010.12.15. 21:17
tibi666 írta:Köszönöm a választ.
És ennek milyen tünetei vannak, mit tapasztalsz vezetés közben?
2010.12.15. 21:45
jackson írta:tibi666 írta:Köszönöm a választ.
Hmmm. Igazából egyből bevágja a hiba tárolóba és rászabályoz (ez vagy sikerül vagy sem).
Ha már nincs hova szabályozni kapsz egy váltó vészprogramot amiről tudni fogysz(kijelzők és a halom korlátozott funkció miatt).
A sima megcsúszást ha észre vennéd a fordulatszám megy fel de nem megy az autó-nak kéne lennie. De ekkor olyan sas szemednek kell lennie, hogy a lock-up ki be kapcsolást is simán kibököd.
Jackson, aki válaszol
2010.12.15. 22:16
tibi666 írta:jackson írta:tibi666 írta:Köszönöm a választ.
Hmmm. Igazából egyből bevágja a hiba tárolóba és rászabályoz (ez vagy sikerül vagy sem).
Ha már nincs hova szabályozni kapsz egy váltó vészprogramot amiről tudni fogysz(kijelzők és a halom korlátozott funkció miatt).
A sima megcsúszást ha észre vennéd a fordulatszám megy fel de nem megy az autó-nak kéne lennie. De ekkor olyan sas szemednek kell lennie, hogy a lock-up ki be kapcsolást is simán kibököd.
Jackson, aki válaszol
Akkor az normális, hogy nyugis tempóval, 70-80 körül érkezve egy meredek emelkedőhöz, ha gázt adok, hogy tartsam a tempót, akkor emeli a fordulatszámot? Nagyobb gázra visszavált és kilő. Viszont mondjuk így emelkedőn a leírtak alapján viselkedik.
Meg városban 60-as tempót tarthatok különböző gázállásnál, 1400-1600 fordulat között kb.
De mondjuk autópályán 110-nél simán, csúsztatás nélkül gyorsít ötödikben és erősen, ülésbe préselősen. Nagyobb gázra meg visszapakol.
2010.12.15. 23:50
Rjani530d írta:tibi666 írta:jackson írta:tibi666 írta:Köszönöm a választ.
Jackson, aki válaszol
Akkor az normális, hogy nyugis tempóval, 70-80 körül érkezve egy meredek emelkedőhöz, ha gázt adok, hogy tartsam a tempót, akkor emeli a fordulatszámot? Nagyobb gázra visszavált és kilő. Viszont mondjuk így emelkedőn a leírtak alapján viselkedik.
Meg városban 60-as tempót tarthatok különböző gázállásnál, 1400-1600 fordulat között kb.
De mondjuk autópályán 110-nél simán, csúsztatás nélkül gyorsít ötödikben és erősen, ülésbe préselősen. Nagyobb gázra meg visszapakol.
Szerintem teljesen normális jelenség, amit leírsz. Amikor megcsúszik, az olyan, hogy nyomod neki pl. 120-ról jó kövér gázzal, és ahogy gyorsul az autó, néha jobban kilendül a fordulatszám mérő, mert magasabb néha a fordulatszám a csúszás miatt. Olyan, mintha jeges úton meg-megcsúszik a kocsi gázadás közben.
Ott 110-nél már nem bont a lock-up egy kövérebb gázra, és nem vált vissza, azért nem emeli a fordulatot. Nagy gázra visszavált. Én azért szoktam a 90-100-as tempós előzésnél betenni S-be, ha látom, hogy nagyon kell mennem, mert úgy érzem, azzal, hogy óriási nyomatékot adok alacsony fordulaton a váltóra, többet ártok vele a váltónak, mintha visszaböki négyesbe, és onnan gyorsítok. Aztán lehet, hogy nincs igazam. Az okosok megmondják!
Az biztos, hogy a benzinesek máshol váltanak, és másképp kell őket vezetni. A miénk nehezebben vált el, mert nyomatékból, alacsony fordulaton autózható! (Csak a váltó van alulméretezve a nyomatékhoz). Főleg, ha chip is van.
2010.12.16. 18:26
2010.12.17. 13:25
Pityu530da írta:Sziasztok!
Ma beszéltem az automata váltó szerelő fiúkkal és beláttam Jacksonnak igaza van.Leírom miért:
A John Deere fokozatmentes váltó semleges helyzetében a következőt teszi.
Ha egyenes talajon áll és nincs veszélye az elgurulásnak akkor minden szabadon és megerőltetés nélkül az olaj belső súrlódási ellenállásának leküzdésével áll.Tehát nem súrlódik semmi Ha egy kis lejtő vagy emelkedő a leparkolási hely akkor annyival vezérli ki a hidraulika szivattyút a hidromotorhoz képest,hogy egy helyben maradjon.
Ehhez képest a BMW wandlerja csak a kuplung.
Ha csak előre és hátramenetbe kapcsolva kezeljük a váltót akkor nem történik meg az a semleges kapcsolásba váltáshoz képest,hogy üresbe kapcsoljuk a váltót.Ez azt jelenti nem oldjuk az éppen aktuálisan bekapcsolt fokozat kuplungjának szétoldását és össze kapcsolásának a megtörténését amivel már a
szét és össze kapcsoláskor keletkező súrlódást létrehozzuk.
Így kimondható az,hogy a váltó üresbe kapcsolgatásához képest jóval kímélőbb az előre és hátramenetben tarása mert így em kell az éppen aktuális kuplungról le és feltölteni az olajnyomást tehát csúsztatni amit amúgy az olaj belső súrlódása úgyis lehetővé tesz.
2010.12.21. 00:13
2010.12.21. 00:15
KuczikRoland írta:Sziasztok!
Most állok első BMW-m megvétele előtt 535i a drága, egy apró gond akadt vele ami kicsit megijesztett automata 2-ből indult... néha öszze vissza váltott. Ezt olajcserével lehet orvosolni? Vagy valószínűleg komolyabb a baj? Ha elviszem egy szervízbe ismerőshöz ő megtudja mondani, hogy kell-e váltócsere vagy elég az olaj. Erre a pár kérdésre keresem a választ, nem szeretnék 300-400k egyből a megvétele után rákölteni :S Hozzátartozik az is hogy az autó 5 évet állt és mozgatva nem nagyon volt ezért is reménykedek hogy az olajcsere szürő csere ezt megoldaná.
2010.12.21. 00:20
tibi666 írta:KuczikRoland írta:Sziasztok!
Most állok első BMW-m megvétele előtt 535i a drága, egy apró gond akadt vele ami kicsit megijesztett automata 2-ből indult... néha öszze vissza váltott. Ezt olajcserével lehet orvosolni? Vagy valószínűleg komolyabb a baj? Ha elviszem egy szervízbe ismerőshöz ő megtudja mondani, hogy kell-e váltócsere vagy elég az olaj. Erre a pár kérdésre keresem a választ, nem szeretnék 300-400k egyből a megvétele után rákölteni :S Hozzátartozik az is hogy az autó 5 évet állt és mozgatva nem nagyon volt ezért is reménykedek hogy az olajcsere szürő csere ezt megoldaná.
Hello!
Az automata mindig kettesből indul, csak padlógázra kapcsol egyesbe.
Mit jelent, hogy össze vissza váltott? Ha bizonytalan vagy, akkor menj el valaki olyannal, aki vezetett már automata váltós autót.
2010.12.21. 00:27
KuczikRoland írta:tibi666 írta:KuczikRoland írta:Sziasztok!
Hello!
Mit jelent, hogy össze vissza váltott? Ha bizonytalan vagy, akkor menj el valaki olyannal, aki vezetett már automata váltós autót.
Hát vezettem már 330i automatát de azon nem tünt fel h kettesből indultaz össze-vissza alatt azt értem, hogy 3-4 mentem és totál magától gondolt egyet és visszapakolta 2-be. Pedig nem padloztam le semmi ilyesmi
2010.12.21. 00:36
tibi666 írta:KuczikRoland írta:tibi666 írta:KuczikRoland írta:Sziasztok!
Hello!
Hát vezettem már 330i automatát de azon nem tünt fel h kettesből indultaz össze-vissza alatt azt értem, hogy 3-4 mentem és totál magától gondolt egyet és visszapakolta 2-be. Pedig nem padloztam le semmi ilyesmi
Az nem jó.
Ha egyébként komoly a vételi szándék, mert a kocsi egyéb részei rendben vannak, akkor cseréltesd le a tulajjal az olajat (egyezzetek meg, hogyha megoldja a hibát, akkor kifizeted, vagy ilyesmi).... De mindenképp vidd el BMW szakértőkhöz átvizsgáltatni.
2010.12.21. 00:41
tibi666 írta:KuczikRoland írta:tibi666 írta:KuczikRoland írta:Sziasztok!
Hello!
Az nem jó.
Ha egyébként komoly a vételi szándék, mert a kocsi egyéb részei rendben vannak, akkor cseréltesd le a tulajjal az olajat (egyezzetek meg, hogyha megoldja a hibát, akkor kifizeted, vagy ilyesmi).... De mindenképp vidd el BMW szakértőkhöz átvizsgáltatni.
2010.12.21. 07:43
tibi666 írta:Az automata mindig kettesből indul, csak padlógázra kapcsol egyesbe.
2010.12.21. 11:28
AlpinaFan írta:tibi666 írta:Az automata mindig kettesből indul, csak padlógázra kapcsol egyesbe.
Akkor időszerű azzal a váltóval felkeresni egy szakműhelyt!
2010.12.21. 14:13
AlpinaFan írta:tibi666 írta:Az automata mindig kettesből indul, csak padlógázra kapcsol egyesbe.
2010.12.21. 21:42
LeviM5 írta:AlpinaFan írta:tibi666 írta:Az automata mindig kettesből indul, csak padlógázra kapcsol egyesbe.
Most már akkor tudom miért 8 sebességes az F10!? Mert az első kettőt nem használja!
2010.12.21. 21:44
tibi666 írta:AlpinaFan írta:tibi666 írta:Az automata mindig kettesből indul, csak padlógázra kapcsol egyesbe.
Lehet nagyobb gázra is egyesbe kapcsol, de normál gyorsításnál kettesből indul.
Bocs, fáradt vagyok már este, napi 10 óra anatómia magolás után az agyam sikítozik.
2010.12.21. 21:47