![]() |
2011.04.25. 09:06
max írta:Sziasztok!
Cseréltem olajat.Hogy tudom nullázni a ledeket?
Köszönöm
Zoli
2011.04.25. 20:49
Ez neki nem jó mert 97-es az autója.Ez meg facelift utánira jó.lepke írta:max írta:Sziasztok!
Köszönöm
Zoli
Helo
http://bmw.e39.hu/reset.html
2011.04.26. 10:35
admin írta:Ez neki nem jó mert 97-es az autója.Ez meg facelift utánira jó.lepke írta:max írta:Sziasztok!
Köszönöm
Zoli
Helo
http://bmw.e39.hu/reset.html
2011.04.26. 20:01
2011.04.26. 20:02
ArniM5 írta:Sziasztok
Azt mondják a Castrol TWS megszünt. Igaz?
Így Castrol 10W-60 tudtam venni csak ugyanazzal a minősítéssel.
2011.04.27. 01:32
LeviM5 írta:ArniM5 írta:Sziasztok
Már egy jó ideje. Én a 10w60 Edge-t használom, külön az M-es motorokba gyártja a Castrol.
2011.04.27. 09:37
ArniM5 írta:LeviM5 írta:ArniM5 írta:Sziasztok
Már egy jó ideje. Én a 10w60 Edge-t használom, külön az M-es motorokba gyártja a Castrol.
Nem tudtam , hogy megszűnt. Mostanra fogyott el a TWS készletem. Csak csodálkoztam.
Mindegy legalább így 300 forinttal olcsóbban tudom venni ezt az Edge-t. De 2700 forint még ígyis literje
2011.04.27. 12:19
jlaci74 írta:ArniM5 írta:LeviM5 írta:ArniM5 írta:Sziasztok
Nem tudtam , hogy megszűnt. Mostanra fogyott el a TWS készletem. Csak csodálkoztam.
Mindegy legalább így 300 forinttal olcsóbban tudom venni ezt az Edge-t. De 2700 forint még ígyis literje
Sziasztok
Látom, hogy többen is a TWS-t használjátok/használtátok.
Nekem még van raktáron 2 karton, keressetek ha segíthetek.
( Természetesen klubbos ár )
Egyébként lehet, hogy a minősítések megegyeznek, de a Castrol oldalán csak a TWS-nél szerepel, hogy a BMW-vel együttműködve fejlesztett olaj.
( Nem vitaindítónak szántam.)
http://www.castrol.com/castrol/sectiongenericarticle.do?categoryId=9017722&contentId=7032267
2011.04.27. 12:29
LeviM5 írta:Nem nagyon olvassátok vissza a topicot. 4-5oldallal korábban linkeltem ezt, amit én használok.
Csak M3,M5,Z8 számára készíti a Castrol, gondolom nem véletlenül. (mióta TWS megszűnt)
Én 3000ért kapom literjét.
2011.04.27. 13:49
jackson írta:
Nem lehetséges, hogy csak átcsomagolták? És az Edge 10W-60 tulajdonképpen a régi TWS tartalmazza?
Jackson, akinek ez a sejtése
2011.05.04. 10:02
2011.05.04. 11:15
afcajax írta:Sziasztok!
Visszaolvasgattam itt egy pár oldalt de 0W-40-es olajat nem nagyon említett senki pedig az alvázszám alapján keresve gyárilag az enyémbe ez az olaj ajánlott és a kérdés h mi szól ellene vagy ami miatt mégse ez lenne a legjobb választás.Mondjuk ugye nem vadiúj a kocsi, de nagyon jó állapotba van véleményem szerint.(2001/11, 330CI, benzin).
2011.05.04. 11:51
jackson írta:afcajax írta:Sziasztok!
Visszaolvasgattam itt egy pár oldalt de 0W-40-es olajat nem nagyon említett senki pedig az alvázszám alapján keresve gyárilag az enyémbe ez az olaj ajánlott és a kérdés h mi szól ellene vagy ami miatt mégse ez lenne a legjobb választás.Mondjuk ugye nem vadiúj a kocsi, de nagyon jó állapotba van véleményem szerint.(2001/11, 330CI, benzin).
Ezt milyen forrásból olvastad ezt a 0-40W való hozzá. Ne érts félre lehet igaz csak kiváncsi vagyok merre van így defaktó leírva.
0W-40 egy durva jó olaj amiről csak régen álmodoztak a olaj mérnökök. kvázi a 0W-30 a legideálisabb csak kicsit melegebb oldalon vastagabb tőle.
Jackson, aki kiváncsi
2011.05.04. 14:54
afcajax írta:Szia!jackson írta:afcajax írta:Sziasztok!
Ezt milyen forrásból olvastad ezt a 0-40W való hozzá. Ne érts félre lehet igaz csak kiváncsi vagyok merre van így defaktó leírva.
0W-40 egy durva jó olaj amiről csak régen álmodoztak a olaj mérnökök. kvázi a 0W-30 a legideálisabb csak kicsit melegebb oldalon vastagabb tőle.
Jackson, aki kiváncsi
Megmondom őszintén h nem én néztem meg személyesen hanem egy srác kérte el és nézte meg vmilyen rendszerben. Alapvetően nincs okom h kételkedjem az általa mondottakban, de teljes felelőséggel 100%-ot nem tudok mondani mert nem én intéztem de meg fogom kérdezni.Azért is írtam h mennyire elképzelhető a dolog véleményetek szerint mert itt már mindent lehetet hallanai 5W kontra 10W h melyik miért jó de ahogy érzékeltem ez ügyben nem volt igazán egységes állásfoglalás, magyarul mindenki mondja a saját véleményét és tapasztalatát(ami nem baj mert erről szól a fórum).Szóval csak kiváncsi voltam mert nekem az említett olaj elég kényes olajnak tűnik.
2011.05.04. 15:17
jackson írta:afcajax írta:Szia!jackson írta:afcajax írta:Sziasztok!
Jackson, aki kiváncsi
Megmondom őszintén h nem én néztem meg személyesen hanem egy srác kérte el és nézte meg vmilyen rendszerben. Alapvetően nincs okom h kételkedjem az általa mondottakban, de teljes felelőséggel 100%-ot nem tudok mondani mert nem én intéztem de meg fogom kérdezni.Azért is írtam h mennyire elképzelhető a dolog véleményetek szerint mert itt már mindent lehetet hallanai 5W kontra 10W h melyik miért jó de ahogy érzékeltem ez ügyben nem volt igazán egységes állásfoglalás, magyarul mindenki mondja a saját véleményét és tapasztalatát(ami nem baj mert erről szól a fórum).Szóval csak kiváncsi voltam mert nekem az említett olaj elég kényes olajnak tűnik.
"kényes olajnak" ??????
Hogy mi kényes egy olaj? Ami a mínusz fokokat is jó bírja a 0W besorolás miatt????.
Jackson, aki kiváncsi a kényes olajra és közben valami nyafogó kislányra asszociál
2011.05.04. 15:26
afcajax írta:jackson írta:afcajax írta:Szia!jackson írta:afcajax írta:Sziasztok!
Jackson, aki kiváncsi
"kényes olajnak" ??????
Hogy mi kényes egy olaj? Ami a mínusz fokokat is jó bírja a 0W besorolás miatt????.
Jackson, aki kiváncsi a kényes olajra és közben valami nyafogó kislányra asszociál
Rosszul fejeztem ki magam. Arra céloztam h inkább a kocsi állapotára kényes tehát pl. nem tűnik a legszerencsésebb választásnak egy idősebb autóba mert félek tőle h hamarabb elemészti a beletöltött olajat.
2011.05.04. 16:29
2011.05.04. 16:31
afcajax írta:
Közben beszéltem a szerelő sráccal akihez vinni fogom olajcserére és ő is pont 5W30-at ajánlott és valószínű h azt is fogja kapni bömögő úrfi.Viszont a kérdésem h akkor mi szól a 10-es olaj mellet kontra minél kisebb szám (5 v. 0)?
2011.05.05. 09:20
afcajax írta:Rosszul fejeztem ki magam. Arra céloztam h inkább a kocsi állapotára kényes tehát pl. nem tűnik a legszerencsésebb választásnak egy idősebb autóba mert félek tőle h hamarabb elemészti a beletöltött olajat.
2011.05.05. 09:53
jackson írta:afcajax írta:Rosszul fejeztem ki magam. Arra céloztam h inkább a kocsi állapotára kényes tehát pl. nem tűnik a legszerencsésebb választásnak egy idősebb autóba mert félek tőle h hamarabb elemészti a beletöltött olajat.
Ha vissza olvasol a topikba már többször belinkeltem egy mazda6-os fórumról egy nagyon komoly motorolajos oktató anyagot. Ott elmondják, hogy ez a magasabb viszkozitású olaj kell a régi motorba egy régi autós szakmai beidegződés ami nem állja meg a helyét. Számoljunk már le ezzel a félreértéssel.
Leírom újra a többieknek akik nem tudják/akarják végig gondolni. Így fogalmazta meg:
- hideg oldali viszkozitás emelése (tehát 0W- helyett 5W- vagy pláne E39 nem való 10W- ) káros a minden leállás után előforduló hideg ( pontosabban nem üzemmeleg) inditáskor koptatja a motort mivel a kenőanyag nem látja el a feladatát a túlzott sűrűsége miatt.
- Ha emeled a hideg oldali viszokzitást mivel kevesebbet egye az olajat akkor komolyan pofont adtál a rendszernek mert a kopás főleg hideg indításkor jelentkezik és te ekkor egy mézszerűbb (sűrűbb avagy magasabb viszokzitású) olajat raksz bele ami jelentősen növeli a kopást.
- A hideg motornál nem nagyobbak a rések mint a melegnél (ezt főleg dugattyú és hengerfej közötti résre szokták értelmezni) mert együtt melegednek. A gond inkább a már ki kopott tömitések, szelepszár szimeringek stb. amit javítani kell. Ha ilyenkor 15W- olajjal orvosolod a fogyást akkor exponenciálisan kezd kopni a motorod a főtengely, vezérmű tengelyeknél az elégtelen kenés miatt és pont az ellenkező hatást éred el.
A másik oldal meg:
- A meleg oldali viszokzitásban a -30-as olajok az ideálisak itt ha feljebb lépsz mondjuk -40-re csak nagyon kicsi eltérések vannak a kategóriák között. A verseny motorokban azért kell -60 olaj mivel ott nem 100fokos hanem 150fokos üzemi tartományban működik és itt a -30 nagyon behígul. De ilyen üzeme E39-ban csak M5-nek van (versenypályán és nem a városi dugóban) ezért csak abba kell tenni a többi E39-ben NEM.
- A felforrósodott motor és motorolaj behígulás miatti aggódás helyett inkább a hidegoldali besűrűsödés miatt kéne jobban aggódni.
- A picit sűrűbb olaj mivel kevesebb az átfolyó olaj mennyiség (ezt nagyobb olaj nyomásban is látszik) rádásul fokokban mérhető melegebb blokkot jelent. Eddigi méréseim alapján 5W-30 M62TU blokkban 103fokos víz hőfok normál. Ellenben 5W-40-nél már 105fokos a normál vízhőfok.
- A nagyobb olaj nyomásnak nem kell amúgy annyira örülni mivel a Bernoulli tétel szerint ha azonos olaj mennyiséget pupmálsz be (a szivatyú két lapátja közötti tér) egységnyi idő alatt és nagyobb a nyomás akkor azt jelenti kisebb a folyadék sebessége eró kevesebb cm3/perc folyik át. A kenés pedig nem a nyomástól van hanem a átfolyó mennyiségtől. Nem össze keverni a meleg motornál mérendő minimális nyomással (0,5bar E39-ben) ami a pumpa hibáját, olajszűrő eltömődését vagy egyéb eltömődési hibát jelez. Ha 0,5 bar forró motornál meg van akkor minél kissebb a nyomás annál jobb a kenésed (persze azonos feltételek esetén).
- A meleg oldali olaj fogyasztás is inkább a javítsad ki szerelővel kategória (motor generál) dettó mint a hidegnél. Ez kicsit olyan téma amikor egy orvosnál amikor lázcsillapítót kérsz a gyógyszertárban (tüneti kezelés) amikor komoly antibiotikum kéne (probléma kezelés).
A 15ekm nagyobb szervíz intervallum meg azért marketing bullshit mivel a kenőanyagból kiégnek az adalékok és egy halom koszt szállít. Egy ideális világban 100% szűrés lenne és néha bele töltenél még adalékpótlót a szintetikus olajat soha nem vennéd ki.
Mi következik ebből: Ideális olaj a 0W-30 lenne és 15eKm-enként cserélgetve. A pénzt és egyéb okokat nagy ívben letojva. No ezt tesztelgetem csak több olaj csere periódus kell mire összejönnek a mérési adatok és a szükséges kilóméterek több féle olajjal.
Jackson, aki összegezte a tanultakat