![]() |
2010.07.21. 11:34
2010.07.24. 00:40
walterd írta:Sziasztok!
Akkor az ígért tapasztalat ez etanolos átalakításról. Valamelyik klubtársunk említette ez E85Power által gyártott cuccot. Hát én ezt építettem be.
Az ára 46.250 Ft volt.
Először is a legfontosabb a fogyazstás így 3 hónap távlatából. Én 2500km-t megyek vele egy hónapban.
Ez nekem a hosszabb utak miatt és vegyesen kb 9 l/100km benzint jelent vagyis 76500Ft-ot havonta. Ez kb stimmel is a számláimmal.
Ugyanez etanollal szinte pontosan 25% fogyinövekedés volt. 66.100Ft volt az átlag költség. Ez 11.25l/100km etanol fogyasztást jelent 238 Ft-os etanollal. Vagyis én kb. 9-10 rugót spórolok egy hónapban. Szerintem egy 4 havi megtérülés nem rossz.
Tapasztalatok:
- kocsi menetteljesítményiben semmi változás nincs. Mondjuk az én kocsim 7500-ig forog le, íigy már eleve erősebb. tehár durván 200 Le-nél nem nagyon lehet érezni ha erősebb is lett. Szívesen forog, veszi a fordulatot és alacsony fordulaton ugyanolyan erős és kezes mint benzinnel.
- AZ E85power most már egy kezelő felületen programozható. Ez elég kulturált, mondjuk kicsit még olyan fejlesztős kinézet, de mondjuk 6 év motorfejlesztés után engem ez nem zavart. Elég sok érték látható. A szett bemenő adatai közt van lambda, hőmérséklet, gázpedálállás, illetve az injektor jelek. A benzin etanol átállást automatikusan csinálja, mert lambdára szabályoz. Tud fix üzemmódokat is, ez esetleg fontos lehet, aki tuning-doboznak is használja, mert versenyautót nem szabályzunk lambdára, hanem fix táblákból. Szóval sok minden állítható és kalibrálható. Az első indítás utáni teendők jól követhetőek és gyerekjáték az alapbeállításokat megcsinálni. Gratula a fejlesztőknek. Van élő adat monitorozás és lehet vele Logot is csinálni, ami jó, mert otthon este ki lehet értékelni, és tovább lehet finomítani, vagy hibakeresésnél hasznos lehet. Szóval egy igényes kivitelű, jól megcsinált cuccos.
Tud a szett ugynevezett ECO és SPORT üzemmódot is. Az ECO azt jelenti, hogy kis gáznál kiszegényíti a keveréket ezzel csökkentve a fogyasztást, de a kis gáznyomások és hőmérséklet miatt nem okoz károsodásta motorban. A spotmód pedig az, hogy bizonyos gázpedálállás felett nem 1-es lambdára szabályoz hanem egy előre beállítható dúsabb keverékre. Ezt gyakorlatilag úgy teszi a szett, hogy átveri a motorvezérlőt. ez tetszik nekem, ügyes ötlet.
Tapasztalatok az 528i-vel:
- a beépítést jól meg lehet csinálni, mert én az egészet a motorvezérlő mellé a zárt dobozba tettem. Ez némi basszamázást jelent, mert meg kell keresni a kábeleket, és bizony gyakran 5 ugyanolyan barna kábel közül kellett megtalálni, hogy melyik az igazi. De be van szerelve. Semmi nem látszik a motortérben és teljesen száraz pormentes helyen van a többi elektronika mellett.
- az M52B28 (sajnos) titánium lambdaszondával rendelkezik (általában a zirkonium az elterjedt, más a működés módja és a kimenő jel karakterisztika is). Ezt tudja a szett kezelni, de kimenő jelet nem tud hozzá generálni, így nem tudja átverni a motorvezérlőt. vagyis sem a SPORT sem az ECO mód nem üzmelhet, mert mindkét esetben a motorvezérlő hozzá fog kompenzálni. Ezt egyébként meg is teszi.
Sajnos az a tapasztalat, hogy miután a lambdavezetéke nincs elvágva és a jel csak le van véve a szondáról, nem igazán működik jól egy a szabályozás. Egyszerűen a két szabályzó (motorvezérlő, illetve etanol vezérlő) összeleng, illetve összeakadnak. Ez odáig elment egyszer, hogy az autó rángatni kezdett, sőt alapjáraton le is állt. Konzultálva a fejlesztővel azt mondta, hogy szerinte be lehet finomítani és tud együtt működni. Ebben szívesen segít. El kell majd jutnom hozzá, hogy megnézzük tényleg lehet-e.
A megoldást abbna találtam meg, hogy most fix táblával járatom a kocsit. Fordulatszám és gázpedál állás alapján elég jó felbontással be lehet állítani akívánt dúsítást. Ez néhány kör programozás és logolás után kiválóan beállítható, mivel a lambda jelet lehet látni az élő adatok között.
Az eredmény tökéletes működés, rángatás mentesség és 1,5 liter fogyasztáscsökkenés volt. A kocsi azóta álomszépen megy és rendben van. A baj csak az így, hogy ha nem találok etanol kutat, akkor mindenképpen egy laptopra lesz szükségem, hogy visszaállítsam benzinre, mert hogy kapcsoló az nincsen.
(Mondjuk én ezt pont leszarom, mert nekem ennyit megér, ráadásul a munkahelyemtől 2km-re az otthonomtól meg 1 km-re van etanol kút és ez teszi kia az utazásaim 90 %-át).
- a hőmérséklet jeladó jelét nem tudja kezelni. Valószínűleg a jel karakterisztikája miatt. Már minden kombinációban megpróbáltam bekötni, de sehogy se jó neki. Vagyis nem érzi ha hideg a motor. Ez mondjuk probléma. A gyártó felajánl utólag beépíthető jeladót 1500 Ftért. Ez fog bekerülni, mert azért így vannak hidegindítási problémák. Más kérdés, hogy a fejlesztők gondoltak erre és egy ügyes trükkel a hidegindítás aktiválható. Full gáz-gyújtás ráad- gázt elenged-indítózik. Így mindenképpen aktiválja egy időre a hidegindítási algoritmust. Ennek a paraméterei egyébként szintén állíthatóak és nagyon drasztikussá tehetőek. A téli tapasztalatokról majd télen. De nekem kost problémaim az indítással nincsenek és nem voltak a korábbi hideg napokon sem.
- Sajnos a megnövekedett üzemanyag igényhez kevés a benzinbefecskendező fúvóka. 5800 felett szép finoman elkezd kiszegényedni a keverék. Jól látszik, hogy az injektorkapacitás (amit egyébként mutat a berendezés) 100%-ra jut és egyszerűen nem tud többet befecskendezni. Pedig kellene.
Ez nem a szett hibája. Erre két megoldás van. 40i V8 fúvóka és újraprogramozás, vagy egy állítható benzinnyomás szabályzó. 4 bar elég lesz neki. Kérdés, hogy a benzinpumpa bírja-e majd. De hát aki izmosítani akarja a kocsiját, az bele kell hogy nyúljon. Részemről a benzinnyomás szabályzóra szavazok. Ez hamarosan bekerül.
- Közben tönkrement a benzinpumpa. Ez 9000 Ft volt, de már korábban is hangos volt. valószínűleg a végső döfést az adta meg neki, hog y az etanol kimosta a benzin sok év alatt lerakódott szarját. Ez még számomra elfogadható. Érzésem szerint az a benzinpumpa amúgy is ahmarosan feladta volna a harcot, mert már amúgy is sírt a munkától.
Általánosan azt mondom, hogy szerethető még a maga bajaival is, és nekem megér ennyit a spórolás és nem utolsó sorban a környezetvédő megújuló üzemanyag.
Közben egy egyszerű kapcsolós szett bekerült af eleségem Dodge Caravan 2.4i-jébe is. Ezt az EDC gyártja és a 4 hengeres szett 32 ezer Ft volt, szintén hőmérséklet érzékelővel és hidegindítási algoritmussal. Ez is kultúrát kivitelű, 3 potival idomítható a kocsihoz. Tökéletesen működik. Ez is kulturált és meg kell mondjam, hogy az kisbuszon érezhető az erőnövekedés. Sokkal jobban húz alul és kifejezetten dinamikusabb lett. Pedig 1815kg üresen és automata, Ennek ellenére ez a 150 Le most igazán jól mozgatja a kredencet.
Szóval én itt is erre szavaztam és nem bántam meg.
Lehet mondani, hogy macera meg szar, meg minek ez az átalakítás. Egy átalakítás mindig kis macera, de aztán beáll és akkor jó lesz. Nekem is van még mit tennem, de ez egyenlőre a használhatóságot nem befolyásolja, csak egy kis időt kell szánni rá.
Minden politikai és agitatív felhang nélkül, csak mint véleményt mondom a következőket.
Egyrészt ha már monstrumokkal járunk (2.8i és 2.4i), akkor legyen gondunk a környezetvédelemre. Másrészt meg ezeket a termékeket nagyon jó magyar mérnökök fejlesztették ki. Messze a világpiaci ár alatt vannak és azt kell mondanom, hogy ugyanolyan színvonalon. Én büszke vagyok rá, hogy a családunk kocsiaiban magyar termék teszi "zöldebbé" az autózást.
Hát ennyi egyenlőre. ha lesz újabb tapasztalat, akkor jelzem.
üdv,
Walter
2010.07.24. 14:39
walterd írta:Sziasztok!
Akkor az ígért tapasztalat ez etanolos átalakításról. Valamelyik klubtársunk említette ez E85Power által gyártott cuccot. Hát én ezt építettem be.
...
...
üdv,
Walter
2010.07.24. 15:19
Imco írta:walterd írta:Sziasztok!
...
...
üdv,
Walter
Köszi a szabatos, részletes leirást.
2010.07.26. 09:47
simi64 írta:Imco írta:walterd írta:Sziasztok!
...
...
üdv,
Walter
Köszi a szabatos, részletes leirást.
Bioethanol=Benzinesek elkeseredett sóvárgása a diesel-autók után![]()
Pedig már több évszázada tudjuk:
A pálinkát inni kell!
![]()
2010.07.26. 10:41
2010.08.04. 13:12
2010.08.04. 14:40
kzoli819 írta:Egy taxis barátom átalakította az autóját etanolosra.
10ezer kilométert sem ment, mikor jöttek a problémák.
A szelepek elkezdtek megragadni. A szerelő elmondása szerint az etanol túl "száraz", és nem adott megfelelő kenést. Azonnal kiszerelték az átalakítót és kezd az autó magához térni.
Volt valakinek hasonló tapasztalata?
2010.08.04. 14:40
kzoli819 írta:Egy taxis barátom átalakította az autóját etanolosra.
A szelepek elkezdtek megragadni. A szerelő elmondása szerint az etanol túl "száraz", és nem adott megfelelő kenést. Azonnal kiszerelték az átalakítót és kezd az autó magához térni.
2010.08.04. 14:50
jackson írta:kzoli819 írta:Egy taxis barátom átalakította az autóját etanolosra.
Igen nem véletlenül a lepke kérdezte, hogy számoljon be a 50ekm utáni állapotról is.
Jackson, aki inkább benzint tankol és az 10éves élettartamban számol
2010.08.04. 15:07
walterd írta:jackson írta:kzoli819 írta:Egy taxis barátom átalakította az autóját etanolosra.
Igen nem véletlenül a lepke kérdezte, hogy számoljon be a 50ekm utáni állapotról is.
Igazad van.
én még csak 10ezernél járok. Tehát nem tudom mi lesz 50ezer után. Majd beszámolok.
Amit írtam elméleti dolog. Pusztán szakmai és statisztikai tények, nem saját tapasztalat. Csak jelezni akartam, hogy ez nem néhány elvetemült "sötétzöld" bohósága, hanem a világon 19 millió hülye döntött ez mellett.
Viszont semmi szakmai indokot nem látok, ami ellene lenne az etanolnak. Egyedi esetek vannak, sőt az is lehet, hogy bizonyos autótípusok kifejezetten nem bírják és velük állandóan baj lesz, míg más autók átalakító nélkül is vígan furikáznak 10 éves élettartamban.
üdv,
Walter
2010.08.04. 15:38
walterd írta:kzoli819 írta:Egy taxis barátom átalakította az autóját etanolosra.
Szerintem:
A benzin pont annyira keni a szelepeket, mint az etanol, vagyis nagyjából semennyire. A szelepszárak kenését az adja, hogy a szelepszárszimmering soha nem húzza le tökéletesen az olajfilmet a szelepszárról. Ma már nincs ólom a benzinben ami nagyban segítette a kenést a motorokban.
Az etanol még jobb is a szelepek szempontjából, mert a többlet üzemanyag több párolgási hőt von el és ezért jobban hűti a szívószelepeket, illetve a magasabb kompresszótűrés miatt nagyobb előgyújtásokkal megy a motor és kisebb a kipuhőmérséklet. Vagyis a szelep nem is annyira "tágul" bele a szelepvezetőbe.
Ja és még egy dolog. Ha ez igaz lenne, akkor az összes LPG gázos kocsinak be kellene ragadni a a szelepeknek. Ott aztán tényleg minden száraz!
Szerintem ha beragadt a szelep, akkor az nem az etanoltól volt. Azt pedig, hogy magához tér a kocsi inkább azért van, mert a szerelő megbasztatta a szelepszárakat és ezzel úgy tűnik elmulasztotta a hibát.
üdv,
Walter
2010.08.04. 15:56
jackson írta:walterd írta:jackson írta:kzoli819 írta:Egy taxis barátom átalakította az autóját etanolosra.
Igazad van.
én még csak 10ezernél járok. Tehát nem tudom mi lesz 50ezer után. Majd beszámolok.
Amit írtam elméleti dolog. Pusztán szakmai és statisztikai tények, nem saját tapasztalat. Csak jelezni akartam, hogy ez nem néhány elvetemült "sötétzöld" bohósága, hanem a világon 19 millió hülye döntött ez mellett.
Viszont semmi szakmai indokot nem látok, ami ellene lenne az etanolnak. Egyedi esetek vannak, sőt az is lehet, hogy bizonyos autótípusok kifejezetten nem bírják és velük állandóan baj lesz, míg más autók átalakító nélkül is vígan furikáznak 10 éves élettartamban.
üdv,
Walter
Ne vedd egy pillanatra se személyeskedésenk, pusztán nem értek egyet veled.
Én évi 24-25ekm-t futok és az alatt két év alatt összejönne a 50ekm. Nekem nem éri meg a kockázat amit egy V8-al művel a bioetanol. A kocsit szimplán nem erre tervezték, ha másképpen használod akkor valahol megfizetsz érte.
Perpetum mobile nincsen: Teljesitmény-Fogyasztás-Élettartam-Költségek (előállitási és üzemeltetési) nagyon erős kört alkot ha valaki nagyon kitudna belölle törni már milliárdos lenne. Ha az egyik nagyon javul akkor a másik romlik.
Jackson, aki a műszaki realitásokon belül gondolkodik
2010.08.04. 16:09
walterd írta:Dehogy veszem személyeskedésnek! Nem gondolkodunk egyformán és ez így van jól.
walterd írta:És nem is meggyőzni akarlak, csak azt nem szeretném, ha egy másik kolléga csupán azért nem építene át, mert egyrészt nincs információja, másrészt meg csak negatívumokat hall, illetve kétkedést.
walterd írta:Egyrészt, az hogy éppen melyik műszaki megoldás hódít teret, nagyon sok tényezőtől függ. A korai autómotorok gázzal mentek aztán meg alkohollal, mert az rendelkezésre állt és jó üzemanyag volt. De a végén mégis a benzin terjedt el, mert az lett a legolcsóbb és mert nem hitték el, hogy egyszer lesz olyan sok autó, hogy valaha is gond lehet a foszilis kőolajforrás. Aztán ez erősödött meg és generálta, hogy már más nem is jött szóba.
walterd írta:Ilyen volt sok egyéb mellett a Windows térhódítása a számítógépeknél, pedig mindenki tudta, hogy az Apple sokkal jobb. De az lett olcsó elérhető és így ez lett a népszerű.
walterd írta:A másik megjegyzésem, és némi összesküvéselméletet szőve, azért tudjuk, ohyg az olaj és az üzemanyag nagyon jó business. Nem csak a kőolajcégeknek, hanem a kormányoknak is (jövedéki adó, stb).
walterd írta:Mondjuk az is igaz, hogy jelen helyzetben, ha sokan átállnának etanolra, akkor gáz lenne.
Ha minden jelenlegi európai termőföldet kukoricával bevetbnénk kizárólag etanol gyártás céljából, akkor kb a mai benzinigény 20%-át tudnánk fedezni. vagyis az etanol még nem igazi megoldás, mert ahhoz egy technikai forradalomra van szükség. Pl az algás technológiára gondolok, ami már működik, csak nem iapari a felhasználás.
2010.11.16. 12:27
2010.11.22. 11:08
2010.12.29. 10:31
2010.12.29. 11:15
csipi írta:Sziasztok!
Most hirtelen nem találtam autógáz topikot,
de erősen gondolkodóba estem egy gázszett beszerelésén
sokat megyek egy évben, és használt dízelhez nem fűlik a fogam.
Az autó 2000-es évjáratú 523i. Olyan gázszetten gondolkozom,
amit 1-2 év múlva tovább tudnék vinni pld egy E60 530i-be is.
Van valakinek ezzel kapcsolatosan tapasztalata, megtérülési idő, üzemeltetés stb.
Akinek nincs pénze benzinre, ne vegyen BMW-t típusú hozzászólást nem kérek
Nem hobbiból tartom az autót, dolgozni használom, és családi kocsinak..
2010.12.29. 11:48
csipi írta:Sziasztok!
Most hirtelen nem találtam autógáz topikot,
de erősen gondolkodóba estem egy gázszett beszerelésén
sokat megyek egy évben, és használt dízelhez nem fűlik a fogam.
Az autó 2000-es évjáratú 523i. Olyan gázszetten gondolkozom,
amit 1-2 év múlva tovább tudnék vinni pld egy E60 530i-be is.
Van valakinek ezzel kapcsolatosan tapasztalata, megtérülési idő, üzemeltetés stb.
Akinek nincs pénze benzinre, ne vegyen BMW-t típusú hozzászólást nem kérek
Nem hobbiból tartom az autót, dolgozni használom, és családi kocsinak..